Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij ouderdomsklachten

Hoe ouder, hoe meer klachten en kwaaltjes. Deze kunnen het dagelijks leven knap lastig maken. Als er naast klachten ook ouderdomsziekten spelen, is het zelfs moeilijk om dagelijkse activiteiten zonder hulp uit te voeren. U kunt al veel opvangen door actief te blijven, te bewegen, handelingen op een andere manier te doen, hulp te vragen of het uitbesteden van bijvoorbeeld schoonmaken. Met hulpmiddelen, ergotherapie en fysiotherapie kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen.  Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips bij huishouden, wonen, persoonlijke verzorging en mantelzorgen.

2023%20Ouderdomsklachten-hand-ga1bf00478_1280

Inhoud

    Inhoud

    YouTube video thumbnail

    Hulpmiddelen bij ouderdomsklachten 

    Huishouden

    Een afwasborstel die u met een zuignap vastzet zorgt dat u met minder kracht de kopjes goed schoon krijgt. Ook handig als u maar één hand kunt gebruiken. Heeft u moeite met bukken, dan kunt u met een grijper dingen opruimen die op de grond zijn gevallen. Voor het ophangen van de was zijn er wasknijpers zonder knijpfunctie. En voor het stofzuigen, misschien is een robotstofzuiger iets voor u!

    Bij het eten of maaltijd bereiden zijn er hulpmiddelen als een overkookbeveiliger en snijhandschoenen. Moet u in het bovenste kastje zijn? Gebruik een trapje met leuning, maar beter nog, zorg dat alles wat u dagelijks gebruikt op de goede hoogte staat. Gebruik een dienblad met opstaande rand, bij het koken en het eten. Dan hoeft u alleen het dienblad schoon te maken en niet én de tafel én het aanrecht. Morst u veel tijdens het eten, gebruik een slab of theedoek. Zo hoeft u minder kleding te wassen.

    Wonen 

    Opstaan en zitten gaat minder soepel, om nog zoveel mogelijk beenspieren te oefenen kunt u een pakpaal naast de stoel zetten. Vooral traplopen blijkt erg belangrijk om uw spieren te oefenen, probeer een traplift zo lang mogelijk uit te stellen, liever een extra trapleuning, beugel, trap assistent of tussentreden

    U kunt ook denken aan een veerzitting voor op de stoel of een mechanische sta op stoel. Als laatste kunt u elektrisch ondersteund worden bij het opstaan met een sta-op stoel. Dit geld ook voor het opstaan van het toilet, hoe hoger de pot hoe makkelijker. Maar een hoge pot kan dan weer problemen met de stoelgang opleveren. Als u een opstapje voor het toilet plaatst waar u uw voeten opzet, komt u weer in de geschikte zithouding bij het ontlasten of poepen. Er zijn ook toiletverhogers, toilet met sta op mechanisme, of u plaatst de toiletstoel met leuningen boven uw toilet. De leuningen helpen u bij het overeind komen.  Bij het opstaan, zitten en liggen in bed zijn er ook tips en hulpmiddelen: denk aan bedgalgen, glijlakens, optrekhulpen en een hoog-laag bed of zorgbed. Beugels kunt u overal in huis plaatsen. U heeft houvast en uw armspieren ondersteunen zo uw beenspieren.

    Persoonlijke verzorging 

    De fijne motoriek wordt minder. Bij aankleden kunt u dan kiezen voor makkelijker kleding, aantrekhulpmiddelen en bijvoorbeeld om een knopenhaak te gebruiken. Ook bij het aantrekken van sokken of steunkousen kunnen hulpmiddelen u helpen. Vergeet u uw medicatie wel eens? U kunt een alarm instellen op uw telefoon, of een app installeren. Liever geen techniek? Denk aan een medicijndoos, u ziet in één oogopslag welke medicatie u die dag nog moet nemen. Een medicijndispenser met check op afstand komt pas in beeld als u een indicatie heeft voor medicijnbegeleiding bij een thuiszorginstelling. 

    Een nieuwe innovatie, de druppelbril, zorgt dat u uw ogen gemakkelijk zelf kunt behandelen, thuiszorg is hiervoor niet mee nodig. Ook washandjes met een speciale PH neutrale reinigingslotion, het zogenaamde verzorgend wassen kunnen u ondersteunen. Dit is wassen zonder water, zonder zeep en zonder handdoeken. U bent schoon, uw (droge) huid is verzorgd en het kost u minder energie.

    Mantelzorgen 

    Naast hulpmiddelen voor uzelf, zijn er ook hulpmiddelen die de zware handelingen overnemen bij de zorg voor uw naaste. Denk hierbij aan tilliften, speciale lakens, opsta-hulpmiddelen, draaischijven e.d. De kleinere hulpmiddelen als een tilriem, handy handle en optrekhulp kunnen het mantelzorgen ook minder zwaar maken.  

    Maar soms komt ook de ‘geestelijke’ zorg voor uw naaste bij u terecht. Er zijn hulpmiddelen bij het kalmeren en activeren van uw huisgenoot, partner of kind.

    Vergoedingswijzer  

    Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u bij een hulpmiddel of bekend is of deze wel of niet vergoed wordt en door wie, bijvoorbeeld uw zorgverzekeraar of uw gemeente. De meest gebruikelijke kleine hulpmiddelen regelt en betaalt u zelf.

    In zeldzame gevallen wordt een hulpmiddel vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz), als u een indicatie heeft. De organisatie die u zorg verleent, kan voor u kijken of een vergoeding mogelijk is. Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan kunt u ook nog overleggen met uw gemeente via het WMO-loket. U heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS    

    Meer informatie 

    • Op Thuisarts.nl vindt u tips en informatie over diverse ouderdomsklachten en kwaaltjes.
    • UMCG.nl over onbegrepen achteruitgang bij ouderen.  
    • Ergotherapie.nl ondersteunen ouderen om zelfstandig te blijven. Met tips of bij het vinden van het juiste hulpmiddelen en het oefenen hiermee.  
    • Fysiotherapie.nl hulp voor ouderen bij bewegen en oefenen.  
    • Gezondheidsraad.nl Beweegrichtlijnen voor alle leeftijdsgroepen.  
    • Tips op Voedingscentrum.nl Hier let je op vanaf je 70ste.  
    • Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor alle ouderen in Nederland. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden. Daarom bieden we allerlei activiteiten aan waar mensen elkaar ontmoeten. Want ouder worden doen we samen! 
    • Overheid.nl Hulp aan ouderen om langer thuis te blijven wonen. 
    • Regelhulp.nl onderwerpen ouderen, wonen, ondersteuning en regelgeving. 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: