Minder thuiszorg door corona? Vang het op met hulpmiddelenEr wordt een steeds groter beroep gedaan op zelfredzaamheid. Er is minder inzet van thuiszorgpersoneel en mantelzorgers door ziekte en angst voor besmettingen. Hoe kunnen hulpmiddelen behulpzaam zijn? Bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging zijn er hulpmiddelen waar u misschien nog niet aan gedacht had. Zo is er verzorgend wassen, wassen zonder water met washandjes. U bent schoon, uw huid is verzorgd en het kost u minder energie. Maar ook bij huishoudelijk werkzaamheden zijn er hulpmiddelen om met minder inspanning de boel schoon te houden. Wat denkt u van een robotstofzuiger?

De Hulpmiddelenwijzer biedt u onafhankelijke informatie, we zetten enkele tips op een rij.
 

Verzorging


Naast het bovengenoemde verzorgend wassen zijn er ook kleinere hulpmiddelen die krachtverlies en minder bereik compenseren. Denkt u aan aankleedstokken, knoophaken en bad- en haarborstels met lange stelen. Moeite met uw nagels knippen? Er is een nagelknipper die u met een soort hefboom gebruikt of met een verlengde greep waardoor u bij uw teennagels kunt komen. Ook bij oog druppelen zijn er hulpmiddelen die het inbrengen vergemakkelijken, nieuw hierbij is de druppelbril.
 
U vindt deze en meer hulpmiddelen onder de kop Persoonlijk verzorging op de homepagina, dan kiest u aan de linkerkant bijvoorbeeld aan- en uitkleden.
 

Huishouden


Een afwasborstel die u met een zuignap vastzet zorgt dat u met minder kracht de kopjes goed schoon krijgt. Ook handig als u maar één hand kunt gebruiken. Heeft u moeite met bukken, dan kunt u met een grijper dingen opruimen die op de grond zijn gevallen. Voor de was ophangen zijn er wasknijpers zonder knijpfunctie.
 
U vindt deze en meer hulpmiddelen onder de kop Huishouden op de homepagina, dan kiest u aan de linkerkant bijvoorbeeld voor schoonmaken.
 

Bovenal denk aan uw veiligheid


Gebruik veilige hulpmiddelen, die stevig zijn, stevig staan en die u veilig ondersteunen bij uw werkzaamheden. Denkt u daarbij aan een trapje met leuning als u hoog in de kast moet zijn. Bij het eten bereiden zijn er hulpmiddelen als een overkookbeveiliger of snijhandschoenen.

 Tips:
  • Gebruik een dienblad met opstaande rand, bij het koken en eten. Dan hoeft u alleen het dienblad schoon te maken en niet de tafel en het aanrecht.
  • Morst u veel tijdens het eten, gebruik een slab of theedoek. Zo hoeft u minder kleding te wassen.
  • Heeft u meer hulp nodig? Overleg met uw (mantel)verzorger of huisarts en maak gebruik van de diverse initiatieven in uw buurt. Uw wijkteam of wijkkrant heeft meer informatie. Bij gebruik van een maaltijdservice bijvoorbeeld, scheelt het u een afwas en koken.
  • Heeft u behoefte om met iemand te spreken? U vindt op onze pagina over hulpmiddelen in tijden van corona telefoonnummers die u kunt bellen.
 

Informatie over leven met corona

 

Door corona leven we in een lastige tijd. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken. Vilans heeft daarom een speciaal informatiepunt geopend. Met de start van dit informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

 

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier