Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij koken

Koken is niet altijd makkelijk als u problemen met uw handen heeft of minder kracht. Met deze algemene tips kunt u het koken vergemakkelijken. Het kost u minder energie.

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 03-08-2024

    Algemene tips bij het koken

    Doe het koken stapsgewijs

    Denk hierbij aan het schoonmaken en snijden van groenten, schillen van de aardappelen, aanbakken van (vegetarisch)vlees of vis. Doe de deeltaken ná elkaar en niet gelijktijdig, bijvoorbeeld eerst alle voorbereidingen (schillen en snijden) en ga daarna pas alles bereiden.

    Plan de kookvoorbereidingen 

    Mensen met handklachten beginnen er vaak al eerder op de dag mee en zetten de spullen in water of afgedekt in de koelkast. Het tijdrovende van schillen en snijden, wat ook de meeste moeite en kracht kost, heeft u dan al gedaan. U kunt zich helemaal richten op het koken zelf.

    Houd het werkblad opgeruimd

    Zet spullen die niet meer nodig zijn, terug in de kast of weg in de vaatwasser. Dit biedt overzicht en u heeft voldoende ruimte om te werken.

    Werk met goed ‘gereedschap’

    Kies een scherp mes of haakmes. Het gehoekte mes heeft een handgreep waardoor u meer kracht kunt zetten. Deze stand zorgt dat u uw grote armspieren gebruikt.  Uitjes of wortelen (harde groenten) snijdt u makkelijker met een glad mes; een kartelmes is fijn bij zachte groenten zoals tomaat, een grof kartelmes voor brood.

    Werkhoogte

    Staand kunt u meer kracht inzetten. De ‘beste’ werkhoogte wordt bepaald door de mate waarin u oogcontrole (zicht) moet hebben op de activiteit en op welke wijze u de handen gaat gebruiken

    Globaal kunt u de werkhoogte bepalen door:  

    • Rechtop te gaan staan, uw gewicht goed te verdelen over beide benen, de schouders ontspannen, de arm naast uw lichaam laten afhangen. 
    • Buig uw elleboog tot een hoek van 90 graden (dit is de ellebooghoogte), 
    • Maak dan met uw andere hand een vuist en plaats deze onder uw gebogen elleboog. 
    • De onderzijde van de vuist (10 cm onder de elleboog) is de optimale werkhoogte voor het staand werken aan het aanrecht.

    Heeft u meer oogcontrole nodig? Verhoog de werkhoogte tot 10-20 cm boven de ellebooghoogte. 

    Wilt meer kracht zetten bij het snijden, verlaag de werkhoogte dan tot 10-30 cm onder de ellebooghoogte.

    U kunt de werkhoogte aanpassen door dikker materiaal onder de plank te plaatsen of op een opstap te gaan staan. Maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen om aan een (sta)tafel of verstelbaar hoog-laag bureau te werken. Er is ook een hoog-laag keuken.

    Zelf snijden of kant-en-klaar

    In de winkels, weliswaar duurder, kunt u veel voorgesneden of groenten in een pot kopen. Ook hele maaltijden die u alleen nog hoeft klaar te maken. Dit scheelt tijd, moeite en energie die u weer op een andere manier kunt inzetten. Ook kunt u de ene dag meer koken, en eventueel invriezen, u heeft dan een eigen gemaakte kant en klare maaltijd voor de ‘mindere’ dagen.

    Meer informatie

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: