Vochtinname-regelaar
Moet u veel drinken of drinkt u te weinig? Heeft u veel steun nodig om dit te regelen? Vochtinname-regelaars registreren hoeveel vocht u binnenkrijgt en geven een signaal als het tijd is om te drinken.
Laatst bijgewerkt op: 04-11-2024
Waarvoor dient een vocht-inname regelaar?
De regelaars voorkomen uitdroging (dehydratie) en stimuleren drinken.
Hoe werkt een vocht-inname regelaar?
U plaatst een fles of kan gevuld met bijvoorbeeld water in het apparaat. De regelaar registreert de hoeveelheid water in de fles of kan en houdt bij hoeveel u gedurende de dag hiervan drinkt. Het hulpmiddel geeft ook op bepaalde momenten een hoorbaar en/of zichtbaar signaal als u weer wat moet drinken. Wanneer u niet uit de kan of fles in het apparaat drinkt, dan drukt u op de knop om één extra glas te registreren.
Een glas of slimme drinkbeker houdt continu de vochtinname bij; via een app kunnen (mantel)zorgverleners meekijken. De drinkbeker is, na het opladen, direct gebruiken, er hoeft niets te worden geïnstalleerd. Het algoritme is zo ingesteld dat omstoten of leeggooien niet telt voor de vochtinname.
Belangrijk om te weten
- Een tekort aan vocht is vaak te herkennen aan de volgende kenmerken: hoofdpijn, droge huid, duizeligheid, droge mond, vermoeide spieren, verlaagde bloeddruk, minder vaak moeten plassen en donkere, geconcentreerde urine.
Productoverzicht
Alternatieven
- Gebruik apps om vochtinname te regelen. U kunt hier ook een alarm instellen.
- Een slimme waterfles die bijhoudt of iemand genoeg drinkt en een seintje geeft als het tijd is om weer iets te drinken. Zorg van Nu.nl: geheugensteuntje bij drinken.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Over het belang van genoeg drinken is te vinden op www.voedingscentrum.nl.
- Ik wil uitdroging bij ouderen voorkomen op Thuisarts.nl
- Eerste hulp bij vergeetachtigheid op de Hulpmiddelenwijzer.
- Op de Hulpmiddelenwijzer: hulpmiddelen en handig om te doen bij drinken.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVochtinname-regelaar met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!