Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Personenalarmering, thuiswonend

Als u alleenstaand bent, stelt u zich de vraag: als ik val en ik kan dan niet bij een telefoon komen, hoe zorg ik er voor dat ik snel geholpen wordt? Personenalarmering biedt iemand die thuiswonend is een veilig gevoel door de mogelijkheid om bij een noodsituatie alarm te slaan.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 12-04-2024

    Waarvoor dient personenalarmering?

    U kunt bij een noodsituatie, zoals een valpartij, van overal uit de woning een melding doen door het indrukken van een rode knop op polszender of halszender. Als u een abonnement heeft bij een zorgorganisatie krijgt u gegarandeerd een reactie.

    Hoe werkt personenalarmering?

    Na een druk op de rode knop op de pols- of halszender of op het apparaat zelf gaat een melding naar een zorgcentrale. De centralist krijgt meteen uw gegevens te zien. Via een luidspreker en microfoon in het apparaat legt de centralist contact met u.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Batterijen moeten bijtijds worden opgeladen.
    • De zorgverzekeraar vergoedt alleen het apparaat, niet de aansluiting op de zorgcentrale. Uw huisarts moet aangeven of personenalarmering noodzakelijk voor u is (indicatie). Een handig overzicht van alle aanvraagformulieren van de zorgverzekeraars vindt u op www.alarmaanvragen.nl.
    • U kunt een abonnement aanvragen bij een organisatie voor thuiszorg, ouderenzorg of een andere organisatie die personenalarmering aanbiedt in uw plaats of regio.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Te gebruiken binnenshuis en aansluitbaar op een analoge telefoonverbinding.
    • Te gebruiken binnenshuis en aansluitbaar op een internetverbinding.
    • Te gebruiken buitenshuis en aansluitbaar op het netwerk voor mobiele telefonie. In de vorm van een kleiner te dragen apparaat met hierop een alarmknop en luidspreker + microfoon. Deze geeft met de melding ook uw positie door. Een centralist ziet dan op een elektronische kaart waar u bent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van positiebepaling, zoals bij autonavigatie. Dit werkt niet binnenshuis of bijvoorbeeld binnen een overdekt winkelcentrum.
    • Sommige modellen personenalarmering vallen minder op of lijken op sieraden, bijvoorbeeld een collier.

    Alternatieven

    • Bij met name dementie kan op een geven moment geen gebruik meer worden gemaakt van personenalarmering. Er is dan een alternatief in de vorm van bewaking op vallen en andere noodsituaties gekoppeld aan leefpatroonmonitoring. U leest meer op onze pagina: Dementie en technologie.
    • Er bestaan ook slimme sleuteloplossingen of een sleutelkluis of motorslot op de binnenkant van de voordeur om de professionele zorgverlening snel toegang te kunnen geven tot de woning na een melding. Hierdoor ontstaat geen tijdverlies door het ophalen van een sleutel.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPersonenalarmering, thuiswonend met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: