Personenalarmering, thuiswonend

Als u alleenstaand bent, stelt u zich de vraag: als ik val en ik kan dan niet bij een telefoon komen, hoe zorg ik er voor dat ik snel geholpen wordt? Personenalarmering biedt iemand die thuiswonend is een veilig gevoel door de mogelijkheid om bij een noodsituatie alarm te slaan.

Waarvoor dient personenalarmering?

U kunt bij een noodsituatie, zoals een valpartij, van overal uit de woning een melding doen door het indrukken van een rode knop op polszender of halszender. Als u een abonnement heeft bij een zorgorganisatie krijgt u gegarandeerd een reactie.

Hoe werkt personenalarmering?

Na een druk op de rode knop op de pols- of halszender of op het apparaat zelf gaat een melding naar een zorgcentrale. De centralist krijgt meteen uw gegevens te zien. Via een luidspreker en microfoon in het apparaat legt de centralist contact met u.

Belangrijk om te weten

Praktisch:
 • Batterijen moeten bijtijds worden opgeladen.
 • De zorgverzekeraar vergoedt alleen het apparaat, niet de aansluiting op de zorgcentrale. Uw huisarts moet aangeven of personenalarmering noodzakelijk voor u is (indicatie). Een handig overzicht van alle aanvraagformulieren van de zorgverzekeraars vindt u op www.alarmaanvragen.nl.
 • U kunt een abonnement aanvragen bij een organisatie voor thuiszorg, ouderenzorg of een andere organisatie die personenalarmering aanbiedt in uw plaats of regio.
Alternatieven
 • Bij met name dementie kan op een geven moment geen gebruik meer worden gemaakt van personenalarmering. Er is dan een alternatief in de vorm van bewaking op vallen en andere noodsituaties gekoppeld aan leefstijlmonitoring. U leest meer op onze pagina:
  Dementie en technologie.
 • Er bestaan ook slimme sleuteloplossingen of een sleutelkluis of motorslot op de binnenkant van de voordeur om de professionele zorgverlening snel toegang te kunnen geven tot de woning na een melding. Hierdoor ontstaat geen tijdverlies door het ophalen van een sleutel.
Informatie
Alarmknop met gps (bron: Youtube Zorgvannu.nl)

Uitvoeringen

 • Te gebruiken binnenshuis en aansluitbaar op een analoge telefoonverbinding.
 • Te gebruiken binnenshuis en aansluitbaar op een internetverbinding.
 • Te gebruiken buitenshuis en aansluitbaar op het netwerk voor mobiele telefonie. In de vorm van een kleiner te dragen apparaat met hierop een alarmknop en luidspreker + microfoon. Deze geeft met de melding ook uw positie door. Een centralist ziet dan op een elektronische kaart waar u bent. Hierbij wordt gebruik gemaakt van positiebepaling, zoals bij autonavigatie. Dit werkt niet binnenshuis of bijvoorbeeld binnen een overdekt winkelcentrum.
 • Sommige modellen personenalarmering vallen minder op of lijken op sieraden, bijvoorbeeld een collier.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 6 januari 2023
 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier