Geheugenklok
Een geheugenklok biedt een mogelijkheid om tijd te beheren en structuur aan te brengen in een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld een dag. Deze geheugensteunen komen voor in de vorm van klokken, horloge's en timers.
Waarvoor dient een geheugenklok?
Geheugenklokken ondersteunen bij het beheren van iemands (besef van) tijd. Personen met een cognitieve beperking, (beginnende) dementie of kinderen met gedrag-, leer- en ontwikkelstoornissen hebben veel baat bij zo'n structurering.
Hoe werkt een geheugenklok?
Door met kleuren een bepaalde periode aan te geven, ziet u wanneer de tijd voorbij is en er een nieuwe taak wacht. Sommige klokken werken met een 24 uurs aanduiding, daardoor is de hele dag in een oogopslag te zien. Een display met grote letters en cijfers en daaronder een agendafunctie helpt u met onthouden van maand, tijd en wat u straks of nu gaat doen. U zet of hangt de klok op een niet te missen plek.
Belangrijk om te weten
Praktisch
- Sommige geheugenklokken werken met een abonnement en hebben maandelijkse kosten.
- Niet alle geheugenklokken zijn via de computer op afstand te beheren. Dat is belangrijk als u mantelzorger bent.
Alternatief
Informatie
De dementieklok Spiqle Agenda bij Omroep Max: Hallo Nederland, 10 Oktober 2017
Uitvoeringen
- Methode om tijdsgrenzen te stellen en activiteitsduur vast te leggen. Het heeft felle kleuren en grote cijfers en werkt als een kookwekker: de gekleurde schijf verdwijnt langzaam.
- Methode voor kinderen met concentratieproblemen (druk zijn). De kinderen dragen dit als een polshorloge met een 'kleuren' tijdsindeling.
- Een 24uur-planner met één wijzer die een totaaloverzicht van de dag geeft. Met magnetische symbolen geeft u activiteiten aan.
- Geheugenklok voor mensen met (beginnende) dementie, deze helpt met hun tijdsbesef en heeft een op afstand instelbare agenda. De display wordt op een tablet of smartphone getoond (video over de Clockaid). Ook beeldbellen en berichtjes sturen zijn mogelijk, zie de video over BBrain D2 family. Met een groot scherm (55cm) is ook op afstand te zien wat er vandaag te doen is (video over Spiqle Agenda)
- Met de website MijneigenPlan is het mogelijk om via de smartphone met ondersteuning van plaatjes uw tijd en activiteiten in te delen. Dit vermindert onrust, onzekerheid en verhoogt de zelfstandigheid van uw kind of uw partner met NAH.
Wordt het vergoed?
U krijgt geen vergoeding.
- Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
- Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
- Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Vragen of opmerkingen?
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 14 april 2022