Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Apps bij incontinentie

Apps bij incontinentie geven informatie over uw plas- en blaasprobleem. De ene app helpt u bij het behandelen van uw plas- en blaasproblemen. De andere app helpt u met het vinden van een wc in de buurt. Er zijn ook apps die de papieren versie, plaslijst, mictielijst of plasdagboek vervangen. U registreert hiermee hoeveel vocht u binnen krijgt en hoeveel vocht u in de vorm van urine weer kwijtraakt.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 03-08-2023

    Waarvoor dienen apps bij incontinentie?

    Apps bij incontinentie geven informatie over uw plas- en blaasprobleem. Er bestaan veel verschillende apps, soms speciaal gericht op bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld continentie bij MS. Andere apps herinneren mensen eraan om naar het toilet te gaan. Weer andere motiveren om bekkenbodemspieroefeningen te doen. De werking en kwaliteit van veel van deze apps is nog niet goed onderzocht. Een app waarvan de werking onderzocht is, is de URinControl-app.

    Hoe werken apps bij incontinentie?

    Met de app URinControl gaat u zelf aan de slag met een trainingsprogramma op maat. De app bevat oefeningen die u kunt doen om de aandrang te verleggen en een programma om uw bekkenbodemspieren sterker te maken.

    Het UMCG ontwikkelde de app samen met huisartsen, urologen, patiënten en andere zorgverleners. Onderzoek laat zien dat de app net zo goed werkt als zorg via de huisarts. Vrouwen vonden het fijn dat ze de app zelf konden gebruiken en dat het privé was. De URinControl-app is gratis beschikbaar. De app is toegankelijk via het platform Gezondheidsmeter, een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Let op: voor het gebruik van de URinControle app hoeft u zich niet aan te melden voor deze persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

    Via de app Hoge Nood kunt u zien welke wc het dichtstbij is als u op pad bent. Gastvrije ondernemers kunt u herkennen door de sticker: U kunt hier naar het toilet. Ook vindt u de openbare toiletten van meerdere gemeentes.

    Belangrijk om te weten

    • Beoordeel altijd een medische app op betrouwbaarheid. Gebruik daarvoor de app-check. Veel apps zijn nog in ontwikkeling, kosten en vergoedingen zijn dan niet bekend. 

    Productoverzicht

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    U kunt de apps vinden in de appstore of playstore. Soms verwijzen medische websites zoals thuisarts.nl naar apps voor incontinentie. 

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactApps bij incontinentie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: