Schommelstoel

Vroeger was het rustgevende effect van een schommelstoel al bekend. Bij het voeden van een baby of om te ontspannen en in slaap te vallen. Een schommelstoel biedt ook (therapeutische) effecten bij dementie, ADHD, NAH en artritis.

Waarvoor dient een schommelstoel?

Door de zachte schommelbeweging van de schommelstoel maakt u endorfine aan, een chemische stof van het eigen lichaam waarvan bekend is dat het de stemming verbetert en pijn vermindert. De schommelbeweging gaat evenwichtstoornissen tegen en voorkomt hiermee vallen. Ook heeft schommelen een kalmerende werking op prikkelverwerking bij dementie, NAH en stoornissen in het autisme spectrum. Mensen met bijvoorbeeld het downsyndroom maken zelf ook deze beweging om tot rust te komen.

Hoe werkt een schommelstoel?

Door met uw benen druk uit te oefenen op de grond komt de schommelstoel in beweging. Het schommelen prikkelt de zintuigen die de alertheid verhogen of verlagen: het evenwichtsgevoel, tastgevoel en informatie uit de spieren en gewrichten. Hoe langer u in de stoel zit, hoe meer effect het heeft op de bloedcirculatie De bloedcirulatie ondersteunt het gevoel van evenwicht waardoor het risico op vallen afneemt. Verder verbetert het dag- en nachtritme en neemt onrust, angst, gespannenheid en neerslachtigheid af waardoor minder medicatie nodig is.
(Engels)Health Benefits of a Rocking Chair

Uitvoeringen

  • Schommel/relaxstoel.
  • Schommelstoel met extra veiligheid. Als de rugleuning geen druk meer heeft, wordt de stoel vanzelf op de rem gezet en blokkeert de schommeling. Zo kunt u zonder problemen opstaan. Gaat u weer zitten, dan kunt u weer schommelen.
  • Schommelstoel met meeschommelend voetenbankje.
  • Baby swing met verschillende extra's als muziek en timer voor het schommelen.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding.
  • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
  • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
  • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 maart 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen ADHD of ADD

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier