Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij kaasschaven

In Nederland wordt veel kaas gegeten. De meeste mensen schaven zelf hun kaas. Een kaasschaaf is hierbij een onmisbaar onderdeel om mooie plakken te snijden, en zo te zorgen dat de smaak van de kaas tot zijn recht komt. Schaven kan lastig of vermoeiend zijn als u trilt, pijn of een verminderde handfunctie hebt. De tips op deze pagina kunnen u helpen bij het schaven van kaas. 

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 03-08-2024

    Materialen

    Kaasschaaf

    Koop een goede kaasschaaf. Een goede scherpe schaaf met een prettig handvat maakt het schaven al eenvoudiger. Vraag eventueel advies bij een kaasboer of kookwinkel. Er zijn kaasschaven te koop met een greepaanpassing, zoals een hoekse greep of een verdikt handvat.  

    • Gebruik een kaasschaaf met lange punt voor hardere kazen en een kaasschaaf die korter is voor zachtere (jonge) kazen.  
    • Als u een scherp kaasmes gebruikt, kunt u proberen om met uw andere hand wat extra druk uit te oefenen om het snijden gemakkelijker te maken.  
    • Bent u bang dat u zichzelf snijdt? Dan kunt u eventueel een speciale oester of snijhandschoen gebruiken voor de hand die de kaas vasthoudt.

    Hebt u moeite met de kaas vasthouden of kunt u maar met één hand werken? Dan kan het handig zijn om de kaas neer te leggen op een aangepaste snijplank waarop u de kaas kunt vastzetten. 

    Voorbereiding

    • Haal de kaas ongeveer een half uur voor u deze gaat gebruiken al uit de koelkast. Dit zorgt er namelijk voor dat de kaas iets zachter wordt en gemakkelijk te schaven is. Als de kaas echt moeilijk te schaven is, kunt u eventueel een stukje iets opwarmen in de magnetron om het wat zachter te maken.  
    • Kies voor een recht stuk kaas. Dit is vaak beter vast te houden dan een puntig stuk. Ook kunt u aan meerdere zijden van de kaas schaven. 

    Kaasschaven

    • Stap 1: Haal de kaas uit het kaaspapier of de plastic verpakking.
    • Stap 2: Houd de kaas vast aan de stevige korst. 
    • Stap 3: Snijd aan beide zijden een stukje korst af met een mes of met de kaasschaaf. Dit gaat makkelijk met een groot mes als u de kaas op een snijplank legt. Zorg dat uw vingers zich niet in de snijrichting bevinden. 
    • Stap 5: Schaaf een plakje kaas af. 

    Hulpmiddelen bij kaasschaven

    • U kunt de kaas vasthouden tijdens het schaven, maar u kunt de kaas ook op een speciale snijplank vastzetten.
    • Bij trillen (tremor) van de handen kunt u eventueel gebruikmaken van een antislipmatje om meer grip te krijgen. Eventueel kunt u een verzwaarde polsband gebruiken.
    • Heeft u een verminderde handfunctie? Dan kan een elektrische kaasschaaf handig zijn, omdat die het schaven veel gemakkelijker maakt. Deze zorgt ervoor dat u minder precisie en kracht nodig hebt.
    • Andere hulpmiddelen die u kunt gebruiken om gemakkelijker kaas te schaven:  
    Een kaasschaaf met een gehoekte lemmet en snijplanken voor kaas

    Belangrijk om te weten 

    • Let op uw veiligheid. Kaasschaven zijn erg scherp en u kunt erg makkelijk uitschieten. Zorg dat uw vingers en handen zich niet in de snijrichting bevinden. Kies voor een veilige methode om uw kaas te schaven of kies voor alternatieven.  
    • Een ergotherapeut kan met u meekijken en helpen om een prettige methode voor u te vinden. 

    Alternatieven  

    • Lukt kaasschaven echt niet? Koop kaas die al in plakken gesneden is of smeerkaas. 

    Meer informatie  

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: