Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Medicijndoos

Met een medicijndoos houdt u het overzicht over pillen en tabletten die u of iemand anders moet innemen in een bepaalde periode. De medicijndozen hebben vakken voor de zeven dagen van de week en per dag vaak 4 vakken voor bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld ontbijt en voor het slapen. Medicijndozen heten ook wel medicijnagenda's.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 17-09-2023

    Waarvoor dient een medicijndoos?

    Medicijndozen laten in één blik zien of pillen en tabletten al ingenomen zijn. Hierdoor vermijdt u dat u een dubbele dosis neemt of een inname overslaat. De pillen en tabletten zijn ook al uit de verpakking gehaald, zodat het openmaken geen probleem oplevert, bijvoorbeeld als u weinig kracht in de handen heeft.

    Hoe werkt een medicijndoos?

    Aan het begin van de week worden de vakken met de juiste pillen en tabletten gevuld. Daarna sluit u de doos met een doorzichtige deksel. Per inname worden de medicijnen uit het vakje voor dat moment gehaald.

    Belangrijk om te weten

    • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Sommige medicijndozen geven een alarmsignaal wanneer het tijd is om medicijnen te nemen.
    • Er bestaan ook medicijndozen in braille.
    • Pratende medicijndozen geven een gesproken herinnering als het tijd is om een medicijn te pakken. U stelt zelf de tijden in waarop de stem u een signaal geeft.
    • Ronde medicijndozen met een drukknop, om eenhandig te gebruiken.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMedicijndoos met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: