Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Inhalator

Met een inhalator ademt u medicijnen in (pufjes), zodat de werkzame stoffen rechtstreeks in de luchtwegen en de longen terechtkomen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 08-08-2023

    Waarvoor dient de inhalator?

    De inhalator gebruikt u als u medicijnen heeft die u via inademen moet binnenkrijgen, bijvoorbeeld als u long- of luchtwegproblemen heeft. Een inhalator met medicijn krijgt u altijd op voorschrift van een arts.

    Hoe werkt de inhalator?

    In de inhalator worden medicijnen verstoven. Het is een klein apparaatje dat past in uw jaszak of handtas. Een inhalator bevat (vacuüm verpakte) medicijnen in poedervorm of in vloeibare vorm. Als u op het apparaatje drukt, verspreiden de medicijnen zich als een fijne nevel in de lucht en komen ze samen met de ingeademde lucht in de longen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Leg de inhalator niet in de koelkast. Door temperatuurverschil kan er vocht condenseren, waardoor verstuivers minder goed werken.
    • Als u met het vliegtuig reist, dient u enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Medicijnen mag u meenemen aan boord, dus ook verstuivers. Het is wel belangrijk dat er een duidelijk etiket op uw medicijn zit. Neem voldoende medicijnen mee in uw handbagage: voor de dag, avond zelf en wat extra voor eventuele problemen met bagage.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Verstuivers. U ademt langzaam in en houdt de adem 5 tot 10 seconden vast. Het spuitbusje drukt u tegelijk met de inademing in. Bij een verstuiver met voorzetkamer ademt u in zonder op hetzelfde ogenblik de inhalator te activeren.
    • Poederinhalatoren. U ademt krachtig in en houdt de adem 5 tot 10 seconden vast.
    • Vernevelapparaten. Gedurende 10 tot 15 minuten ademt u rustig in- en uit.

    Alternatieven

    • Hoewel een inhalator een eenvoudig apparaatje lijkt, vereist het wel wat oefening voordat u er goed mee kunt omgaan. Wanneer u moeite blijft houden met het tegelijk inademen en indrukken van de inhalator, dan helpt een voorzetkamer (kleine plastic houder). De medicijnen in de inhalator worden in de voorzetkamer gespoten en u ademt deze vervolgens in. U hoeft maar één handeling tegelijk uit te voeren. Met een voorzetkamer gaat ook minder van de medicijnen verloren in de omringende lucht.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    • Naar het buitenland? Gebruik het Europees Medisch Paspoort, verkrijgbaar bij uw apotheek, huisarts, GGD of via webwinkel anwb.nl. Naast gegevens over medicijngebruik, kunt u in dit paspoort vermelden om welke ziekte(n) het gaat. Vul het samen met de arts of apotheker in. Gebruik hierbij geen merknamen, maar de internationaal gebruikte namen van werkzame stoffen. Geef ook aan wat de maximale dosering is en de toedieningsvorm van de medicijnen.
    • Op www.longfonds.nl, www.inhalatorgebruik.nl en www.astma-copd.nl.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactInhalator met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: