Handgreep
Handgrepen of beugels kunt u vastgrijpen om veilig te gaan zitten en overeind te komen, of veilig te lopen als u over obstakels heen stapt of de trap neemt. U monteert beugels in de woning bijvoorbeeld aan de wand, de trap of deurposten in de woning. U kunt ze ook elders laten plaatsen, bijvoorbeeld in de auto om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. De namen voor steunen, rails, grepen en beugels worden door elkaar gebruikt. Steunen of leuningen voor het laten rusten van de arm noemen wij armsteunen.
Laatst bijgewerkt op: 20-09-2023
Waarvoor dient een handgreep?
Handgrepen of beugels zorgen voor een houvast op plaatsen waar een risico op vallen bestaat. Ze maken ook het zelfstandig gaan zitten en overeind komen mogelijk.
Hoe werkt een handgreep?
De handgrepen zijn verankerd op gebruikshoogte. Ze kunnen een vorm hebben die de beweging volgt die iemand maakt, bijvoorbeeld een L-vorm (gehoekt), waarbij iemand zich steeds hoger kan vastpakken bij het opstaan.
Belangrijk om te weten
- Steunen bestaan in alle mogelijke vormen en materialen.
- In vochtige omgevingen kiest u handgrepen die niet snel roesten.
- Steunen moeten goed bevestigd worden aan muren, wanden, vloeren en plafonds, omdat ze steeds opnieuw het gewicht van iemand moeten dragen die duwt en trekt aan de steun. Veel nieuwbouwhuizen hebben wanden (binnenmuren) die niet sterk genoeg zijn. Muren van baksteen of betonblokken zijn het beste. U kunt als de muren niet sterk genoeg zijn soms alternatieven gebruiken die niet aan of in de muur moeten, bijvoorbeeld een toiletframe dat los van de muur staat of een steun die u in de vloer vastzet.
Productoverzicht
Alternatieven
- Er bestaan ook handgrepen die met zuignappen vastzitten. Deze grepen kunnen minder hebben dan vast gemonteerde handgrepen.
- Voor een veilige trap kunt u denken aan een tweede trapleuning.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de WMO
Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Het keukentafelgesprek gaat over:
- Wat u zelf kunt.
- Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
- Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”
Wie bepaalt of beoordeelt dit?
De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:
Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).
Informatie
- Neem voor informatie op maat contact op met uw eigen gemeente.
- Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Meer informatie
- Bij valgevaar of onzekerheid in verband met bijvoorbeeld Huntington of Parkinson zorgen handgrepen voor veiliger wonen.
- Dit hulpmiddel is te vinden bij de keuzehulp Douchen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHandgreep met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!