Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Glijzak

Een glijzak is een weerstandverlagend hulpmiddel voor het aan en uittrekken van uw steunkous of therapeutische elastische kous (TEK). Als u minder kracht heeft, kortademig bent of een verminderde conditie heeft kunt u met deze glijzak zelfstandig uw steunkousen (TEK) aantrekken. Het moet wel mogelijk voor u zijn om uw tenen te bereiken door te bukken of door uw voet op het andere been te leggen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een glijzak?

    De glijzak werkt weerstandverlagend bij het aan- en uittrekken van steunkousen of therapeutische elastische kousen met open of gesloten teenstuk. U hoeft minder kracht te zetten. 

    Hoe werkt een glijzak?

    De glijzak is gemaakt van zeildoek van een glad materiaal met een speciale deklaag (coating) van Polyurethaan (PU) en siliconen. De glijzak heeft soms 2 lagen, meestal in de vorm van een puntzak. Er is een bandje of elastiek om de glijzak tijdelijk losjes te fixeren bij de enkel. De glijzak verlaagt de wrijving door de gladde laag. U hoeft geen 2 lagen steunkous over elkaar heen te trekken, de glijzak zit ertussen. Hierdoor krijgt u de steunkous of TEK eenvoudiger over het been en met name de hiel. Er zijn veel verschillende soorten glijzakken maar de werking is vergelijkbaar. Raadpleeg altijd de instructie van de fabrikant voor het juiste gebruik van het hulpmiddel. De meeste fabrikanten hebben ook een instructiefilmpje op hun website.  

    Belangrijk om te weten

    • Let op! Bandagisten, compressiespecialisten, (kousen)aanmeters of TEK adviseurs leveren niet alle glijzakken en ook zorgverzekeraars vergoeden niet alle glijzakken. Ook ergotherapeuten hebben vaak een beperkt aantal hulpmiddelen voor steunkousen of TEK die u kunt uitproberen. 

    Overwegingen bij het kiezen

    • Heeft u hem nodig voor alleen aantrekken of ook voor het uittrekken? 
    • Heeft u meer grip nodig? Een lus aan de glijzak maakt deze eenvoudiger te verwijderen. En door de lus om de handpalm te doen worden de vingergewrichten minder belast. 
    • Kies een glijzak die in uw maat verkrijgbaar is en om uw benen past.
    • Als een glijzak rondom gestikt is, kan het zijn dat (grote) voeten er niet goed inpassen. Een glijzak met flappen geeft meer ruimte en lengte en is geschikt voor grote voeten. 
    • Een glijzak voor gesloten teenstuk kan ook gebruikt worden bij een open teenstuk als het verwijderen van de glijzak door het teenstuk moeizaam gaat of niet mogelijk is. Ook kan dit een reden zijn om te kiezen voor een TEK met een gesloten teenstuk. 
    • Een glijzak voor TEK met gesloten teenstuk is over het algemeen iets complexer in gebruik dan een glijzak voor een open teenstuk
    • Heeft u voorkeur voor materialen: zacht, soepel of juist stevig.
    • Kunt u minder kracht zetten in een gebukte houding? Neem een glijzak die bij het boord van de steunkous of TEK verwijderd kan worden. Dit is minder inspannend, wel kan de voet van de kous hierbij opstropen. Dit voorkomt u met een antislipmatje.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Glijzakken voor steunkous of TEK met een open teenstuk. (Arion Easy-Slide, Arion Magnide, Arion Magnide 2 in 1, Arion Sim-Site, Bauerfeind Venotrain glider, Eritek Slip Perfect, Eritek Slip Voet, Juzo Slippie Been, Medi 2 in 1, Proflebo MiniMax, Proflebo All in One, Proflebo Classi, Steve Glider Clipper, Steve Glider Dolphin)
    • Glijzakken voor steunkous of TEK met een gesloten teenstuk.(Arion Magnide, Arion Magnide 2 in 1, Bauerfeind Venotrain glider, Eritek Slip Perfect, Eritek Slip Voet, Medi 2 in 1,Proflebo All in One, Steve Glider Clipper)
    • Voor lieskousen of panty’s kan de Arion SlideX gebruikt worden als verlengstuk op de glijzak. Hierdoor glijdt de TEK ook makkelijk over de knie en bovenbeen.

    Alternatieven

    • Gebruik een anti-slipmatje of ruwe mat op de vloer om de steunkous of TEK over de hiel te schuiven.
    • Trek anti-sliphandschoenen aan zodat de TEK aan gewreven kan worden in plaats van aan getrokken. Ook is er dan minder kans om de TEK te beschadigen met de nagels.
    • Door de voet op een verhoging te zetten is het makkelijker om de tenen te bereiken.
    • Als de glijzak net lang genoeg is en net over de hiel komt, trekt u deze er eenvoudiger uit. 
    • U kunt ook een stevige (kleer)haak of aankleedstok met haak gebruiken om de glijzak bij de tenen uit de steunkous of TEK te trekken. 
    • Voor het uittrekken: ga met uw andere voet op de lus staan en beweeg het been met de steunkous naar achteren. Of maak een haak vast aan de muur of deur en haak daar de lus aan, loop dan naar achteren.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactGlijzak met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 04-04-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: