Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het aan- en uittrekken van een bh

Inhoud

    Inhoud

    Tips  

    Als u gewend was om uw bh op de rug te sluiten en dit nu niet meer kunt, kunt u het anders doen, hulpmiddelen gebruiken of de bh aanpassen.  

    Anders doen 

    • Sluit de bh aan de voorzijde. Doe hiervoor uw bh om uw middel, sluit de bh aan de voorkant en trek dan aan de band, zodat de cups weer op de juiste plek komen. Plaats vervolgens de bandjes over uw schouders en plaats uw borsten goed in de cups. Als u één arm heeft die meer beperkt is, is dit de arm waar u als eerste het bandje over de schouder doet. Als beide schouders erg beperkt zijn, steekt u uw beide armen door de schouderbandjes en plaatst daarna één voor één de bandjes over uw schouder.
    • Sluit de bh eerst en trek hem daarna over het hoofd aan, waarbij u eerst de aangedane arm door de schouderband steekt. Uittrekken kan ook over uw hoofd; haal dan uw niet-aangedane arm als eerste uit uw bh. Een sport-bh of bralette wordt vaak ook op deze manier aangetrokken.  
    • Sluit uw bh eerst en trek hem over uw voeten aan. Trek hem vervolgens helemaal omhoog en doe als laatste de bandjes over uw schouder. Pas de omgekeerde volgorde toe voor uittrekken. Dit is een methode die geschikt kan zijn als u geen groot verschil heeft tussen uw heupomvang en uw borstomvang.
    • Zittend uw bh aantrekken. Leg de bh voor u op schoot en haak in/pak vast bij beide schouderbandjes. Buig zover mogelijk naar voren en zwiep de bh in één keer over uw hoofd. Zorg dat u zover voorovergebogen bent dat uw bh op uw rug blijft liggen. Laat los en pak de schouderbanden nu onder de oksels door om naar elkaar toe en steek uw armen erdoor. 

    Hulpmiddelen 

    • Gebruik een aankleedstokje om de bh-bandjes over uw schouder te plaatsen of ze van uw schouders af te halen.

    Aanpassingen aan de bh 

    • Vervang de haakjessluiting door klittenband of naai corsagemagneetjes of magneetband op de plek van de haakjes. Dat sluit makkelijker.  
    • Vervang de kleine haakjes door een grotere haaksluiting van bijvoorbeeld een pantalon.  
    • Maak aan beide uiteinden een lus waarin u een vinger/duim kunt haken . U trekt de uiteinden zo gemakkelijker naar elkaar toe om in te haken.
    • Pas een bh aan door een voorsluiting te maken met een band en D-ring en lus. Of vervang de sluiting door een bikinisluiting. Die zijn er in verschillende uitvoeringen en groottes.

     Aantrekken bij beperkte arm-/handfunctie

    In onderstaand stappenplan wordt uitgelegd hoe u uw bh aan kunt doen als u een verlamde of te korte arm hebt. In het YouTube-filmpje (tijd 2:18 – 3:25)onder het stappenplan ziet u hoe dit stappenplan werkt.

    YouTube video thumbnail
    

    Stappenplan aantrekken van BH

    Stap 1

    Haak bij een verlamde arm het schouderbandje tussen de vingers van de aangedane hand. Of haak uw minder goed functionerende arm in het schouderbandje. Bij een korte arm kunt u het deel met de haakjes tussen uw korte arm en uw romp/oksel klemmen. 

    Stap 2

    Leg de bh zo ver mogelijk achter uw lichaam en trek hem naar uw goede kant.

    Stap 3

    Fixeer de bh met uw lichaam. Doe dit bijvoorbeeld door tegen een stoel of de muur te leunen of ga liggend op bed op de bh liggen. Maak de bh nu dicht.

    Stap 4

    Haal uw aangedane arm uit het schouderbandje of stop met klemmen van het deel met de haakjes.

    Stap 5

    Draai de bh rond uw middel, zodat de cups aan de voorkant komen.

    Stap 6

    Doe nu het schouderbandje eerst over de aangedane arm omhoog naar de schouder, daarna over de meest beweeglijke arm.

    Aantrekken bij eenhandigheid of beperkte handfunctie 

    Bent u eenhandig of heeft u en slechte handfunctie aan één kant? De volgende tips en links naar externe videos kunnen u helpen bij het aantrekken van uw bh: 

    • Eenhandig BH aandoen - YouTube
    YouTube video thumbnail
    • Met een BraBuddy kunt u met één hand een bh aandoen.
    YouTube video thumbnail
    • Een Bra Angel is een ander speciaal aankleedhulpmiddel voor het aantrekken van een bh. Zie ook onderstaande video voor een demonstratie:
    YouTube video thumbnail
    • Bevestig een knijper aan de muur (bijvoorbeeld met een sterke zuignap) waar u het deel met de sluiting in vast klemt. Pak dan het andere uiteinde van het bandje vast en draai uzelf in de bh totdat de sluitingen weer bij elkaar komen. Zorg dat u voor uw lichaam de sluiting dicht maakt. Haal hem uit de knijper als het u lukt om de bh zelf rond uw middel te draaien totdat de cups aan de voorkant zijn. Doe nu de bandjes over uw schouders en de cups over uw borsten. Als u niet genoeg armkracht heeft om de bh om uw middel te draaien, kan u hem ook in de knijper laten zitten en dan met uw lichaam een draai om uw as maken zodat de cups aan de goede kant komen. 

    Tip: Vraag een ergotherapeut om u te helpen het geschikte hulpmiddel te vinden en te oefenen met het gebruiken ervan.

    Alternatieven 

    • Glijden uw bandjes gemakkelijk af of irriteren deze op uw schouder? Er zijn comfortabele siliconen antisliphulpstukjes om over uw bandjes te gebruiken. Er bestaan ook bh’s waarbij antislip is verwerkt in de bandjes. 
    • U kunt er ook voor kiezen (een aantal dagen) geen bh te dragen.
    • Een bralette kunt u misschien gemakkelijker aantrekken. Een bralette onderscheidt zich van een bh door het ontbreken van beugels en is daardoor minder stug. Wel biedt een bralette mogelijk iets minder ondersteuning. Sommige bralettes zijn speciaal gemaakt voor grotere cupmaten. Deze hebben extra lagen stof die ondersteuning bieden. 
    • Koop een bh zonder sluitingen, maar met een elastische band, bijvoorbeeld een sport-bh of yoga-bh. Deze kunt u over uw hoofd of voeten aantrekken. Een yoga-bh heeft een soepele elastische band, waardoor deze wat makkelijker mee rekt dan een sport-bh.
    • Koop een bh met een voorsluiting; ze zijn er met een rits, met (druk)knopen en met een magnetische voorsluiting.   
    • Gebruik een goede plak-BH, deze plakt u op uw borsten.
    YouTube video thumbnail
    YouTube video thumbnail

    ​Informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: