Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Eerste hulp bij urineverlies voor vrouwen

Urineverlies komt voor bij 1 op 3 vrouwen. Ze verliezen urine bij springen, lachen of niezen. Of ze krijgen heftige aandrang als ze de sleutel in het slot steken en zijn dan net te laat. Op deze pagina vindt u meer informatie over urineverlies en de behandeling. Maar ook over dingen die u zelf al kunt doen om het urineverlies te verbeteren.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 04-11-2024

    Urineverlies

    Urineverlies komt veel voor, bij 1 op 3 vrouwen in Nederland. Het heeft veel invloed op de kwaliteit van leven. Vrouwen durven er niet meer op uit te gaan, voelen zich verdrietig en trekken zich soms terug. Vrouwen denken dat het erbij hoort. Ze schamen zich en weten niet dat er behandelingen bestaan, slechts een klein deel vraagt om hulp via hun huisarts. Ook goede informatie over wat uzelf kunt doen is niet eenvoudig te vinden.

     

    Urineverlies bij aandrang

    De blaas is overactief. Op plotse momenten trekt de blaas samen. Dan moet een vrouw rennen om nog op tijd bij de wc te zijn. Dit is urineverlies bij aandrang. De oorzaak is vaak niet duidelijk, maar het kan komen door een verkeerd plaspatroon, te veel prikkeling van de blaas door koffie of verkeerde aanspanning van de spieren rond de blaas. Dit kunt u trainen met “blaastraining”.

     

    Urineverlies bij inspanning

    De spieren die de blaas en de plasbuis afsluiten spannen niet meer op het juiste moment samen. Soms zijn ze te slap, soms zijn ze te gespannen. Bij inspanningen zoals hoesten, niezen, of lachen kan een vrouw dan urine verliezen. De spieren kunnen zwakker worden na een zwangerschap, bevalling, of in de overgang. Met bekkenbodemspieroefeningen kun je de spieren weer leren om op het juiste moment en met de juiste kracht aan te spannen.

     

    Gemengde urineverlies

    Het komt vaak voor dat vrouwen last hebben van urineverlies bij aandrang en bij inspanning. Dan is het goed om beide behandelingen te volgen.

    Leefstijltips

    Door veranderingen in uw manier van leven aan te brengen, kan het urineverlies al flink verminderen of zelfs overgaan.

    • Voldoende drinken: Het is belangrijk voldoende te blijven drinken. Minder drinken zorgt er niet voor dat u uw plas beter kunt ophouden. Het kan de blaas wel extra actief maken en de klachten verergeren.
    • Geen cafeïne: Vooral bij klachten van aandrang is het goed om geen dranken met cafeïne te drinken, zoals koffie, cola of sommige soorten thee. Die verergeren de overactiviteit van de blaas.
    • Medicijnen: Soms gebruik je medicijnen die de plasklachten verergeren. Dan is het goed om eens met de huisarts te kijken of je hier iets in kunt veranderen
    • Afvallen: Door afvallen is er minder druk op de blaas, de bekkenbodem kan de blaas dan beter dicht houden. Ook hierbij kunt u hulp van uw huisarts krijgen.

    Wat kan u nog meer helpen?

    Plasdagboek

    U kunt een plasdagboek bijhouden. Het dagboek laat zien hoe vaak u overdag en ‘s nachts plast. Het geeft u inzicht en u kunt het herhalen na een aantal maanden om te zien of het beter gaat met uw urineverlies. Ook kunt u het plasdagboek met uw huisarts bespreken. 

    Apps

    Er zijn verschillende apps voor incontinentie, die u kunnen helpen met deze vervelende klacht. De URinControl-app, voor de behandeling van urineverlies. De app biedt blaastraining en bekkenbodemspieroefeningen. De app is ontwikkeld door zorgverleners en patiënten en hij is gratis, privé en veilig. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hij goed werkt. Met de app kunt u zelfstandig aan de slag, bij twijfelt verwijst de app u naar uw eigen huisarts of een bekkenfysiotherapeut in uw buurt.

    Er is ook een app Hoge Nood, waarop u kunt zien welke wc het dichtstbij is als u op pad bent. Gastvrije ondernemers kunt u herkennen door de sticker: U kunt hier naar het toilet.

    Hulpmiddelen

    U kunt plas opvangen met hulpmiddelen als verband of een onderbroek. Hierdoor kunt u soms weer met meer vertrouwen uw dagelijkse dingen doen. U vindt alle hulpmiddelen voor het opvangen, absorberen en ondersteunen van urineverlies op de Hulpmiddelenwijzer. Of bezoek onze pagina over Incontinentie.

    Meer informatie

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met huisarts-onderzoeker A.M.M. Loohuis.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: