Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor het gebruiken van de kraan

Soms kan het gebruiken van de kraan lastig zijn, bijvoorbeeld als u een verminderde arm-/handfunctie, verminderde knijpkracht of een verminderd gevoel in uw vingers of handen heeft. De tips op deze pagina kunnen u helpen bij het gebruiken van de kraan.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 24-01-2024

    Kraan gebruiken bij problemen met handfunctie

    Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom Open Linksom.  Andere tips:

    • Kranen die u (thuis) veel gebruikt, kunt u het beste vervangen door eenhendelmengkranen. Hoe langer de hendel is, hoe gemakkelijker de kraan te bedienen is.  U kunt de hendel zelf verlengen (lijmen of met een rvs-schroefje vastzetten) of een kraan met extra lange uitloop en hendel kopen. Deze kranen worden ook in de horeca gebruikt. U kunt de kranen zo ook bedienen met uw elleboog.
    • Ook uw douchekranen kunt u vervangen door eenhendelmengkranen. U heeft dan geen thermostaatbeveiliging meer, dus is het belangrijk dat u de kraan niet per ongeluk kunt verstellen naar warm of koud.  
    • Een thermostaatkraan voorkomt te heet of te koud water. Kies voor een design dat uitstekende delen heeft of een (semi)klassieke sterknop. Deze zijn gemakkelijker met natte handen te bedienen dan kranen met een strak design. Ook zijn de knoppen gemakkelijker te verlengen/aan te passen.   
    • Een rubber postelastiek om de knop geeft u meer grip en is een eenvoudige aanpassing om de knop stroever te maken. U kunt hiervoor ook bijvoorbeeld een antislip potopener gebruiken.
    • Een horeca-spoelkraan kunt u gemakkelijk naar u toe trekken. De bediening van de kraan zit aan de sproeiknop.  
    • Er zijn ook eenhendelkranen met een uittrekbare sproeikop. Het uittrekken van de sproeikop kan een (te) zware handeling zijn. 
    • Een wastafelhanddouche (die u eenmalig aan de kraan kunt draaien) heeft dezelfde functie. Bekijk van tevoren of u de knop kunt bedienen of aanpassen.

    Kraan gebruiken buitenshuis of onderweg 

    Kranen die u niet vaak gebruikt of kranen die u gebruikt als u buitenshuis bent, kunt u met de volgende tips mogelijk beter gebruiken: 

    • Gebruik een kraanopener of knoppendraaier. Een kraanopener is een langere handgreep, die over de knop van een kraan sluit. Door de handgreep vervolgens in de gewenste richting te bewegen, opent of sluit u de kraan. Er zijn kraanopeners voor sterknoppen en ronde knoppen. Ze zijn te gebruiken bij verschillende kranen, zowel in de badkamer als in de keuken.
    • Er zijn kraanopeners verkrijgbaar met een oppervlak met veel staafjes. U drukt de opener bijvoorbeeld op een kraan of een sleutel plaatsen en de staafjes klemmen de kraan of sleutel vast. Dit vraagt wel enige handkracht.  
    • Een rubber postelastiek of dik haarelastiek om de knop gedraaid kan al voldoende weerstand geven.

    Alternatieven 

    • Cat Tongue Grip Tape is voorbeeld van antislip dat u op een voorwerp kunt plakken om meer grip te creëren. Het zou slijtvast zijn, waterproof zijn, in de vaatwasser kunnen, niet plakkerig worden voor andere materialen en ook als het nat is antislip blijven. 
    • Bij een verminderde handfunctie kunt u ook denken aan kranen met sensoren. Bij beweging voor de sensor gaat het water lopen, zonder dat u aan de kraan hoeft te draaien.
    • Beweegt de knop / hendel van de kraan stroef? Controleer of de kraan goed kalkvrij is en smeer eventueel de “o-ring” van de uitloop in met een beetje kranen vet. 

    Meer informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: