Tips om zelf overeind te komen na een val
Heeft u moeite weer op te staan als u op de grond bent gevallen? Op deze pagina vindt u tips om te oefenen, video’s en hulpmiddelen. Ook vindt u informatie om vallen te voorkomen. Het stappenplan na de video helpt u om vanaf de grond op een stoel te komen als u minder kracht heeft of eenzijdig verlamd bent.
Laatst bijgewerkt op: 01-09-2024
Voorbereiding
- Voorkomen is beter. Bekijk deze 6 tips om vallen te voorkomen. Denk hierbij ook aan de inrichting van uw huis. Verwijder losse kleedjes, snoeren en kleine meubels waar u over kunt struikelen. Het is ook belangrijk om te blijven bewegen en uw spieren te trainen.
- Oefen het opstaan na een val. Dat kan met uw naaste of met de fysio- of ergotherapeut. Zo kunt u er handig in worden, u bent dan ook minder bang om te vallen!
- Trek u nooit op aan een meubel dat uw gewicht niet kan dragen, zoals een kast. De kans is erg groot dat het meubel omvalt, waarbij u opnieuw op de grond terechtkomt en het meubel over u heen valt.
Wat te doen na een val?
- Neem de tijd om bij te komen van de val.
- Kom op handen en knieën.
- Zet altijd uw sterkste been voor.
Denkt u dat er misschien iets gebroken is of heeft u een open wond? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen voordat u overeind komt. Is dit niet mogelijk, probeer de aangedane plek dan zoveel mogelijk te ontzien bij het overeind te komen.
Overeind komen
Overeind komen in 9 stappen
Video met drie manieren om vanaf de grond op een stoel te komen
In onderstaande video van Samen Beter Thuis ziet u drie manieren om vanaf de grond op een stoel te komen.
Video om overeind te komen via een hoog-laag bed.
Heeft u een hoog-laag bed? Op deze video kunt u zien hoe u gebruikt maakt van dit bed om overeind komen na een val.
Meer video's van Goed Gebruik over zelfstandig en met hulp overeind komen in verschillende situaties.
Alternatieven
- Bevestig een touwladder of andere optrekhulp op een goed bereikbare plek. Bij minder kracht in de benen, kan u met uw armen kracht zetten om toch overeind te komen.
- Kijk hoe u uw telefoon zo kunt plaatsen dat deze ook vanaf de grond bereikbaar blijft. U kunt dan altijd iemand bellen als u in problemen komt.
- Bekijk de mogelijkheden van personenalarmering. Dat kan een alarmknop zijn die u bij u draagt. Er bestaan ook horloges met valdetectie.
- Hulpmiddelen die u samen kunt gebruiken bij (op)tillen en overzetten. Zoals een mobiele til- of hefstoel
Meer informatie
- Wilt u meer weten, oefenen en leren? Kijk dan op de website Zorg voor Beter.
- Voor (mantel)zorgers: e-learning voor motiveren valpreventie. Of de toolkit Zo ga je in gesprek over valrisico's met eenvoudige, praktische middelen.
- Bekijk 9 tips om het risico op vallen te verkleinen op BeterOud.
- Op Zorgvannu.nl: Hulpmiddel bij tillen in de zorg.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.