Medicijndispenser met check op afstand

Medicijndispensers met check op afstand bieden op de juiste momenten een zakje met medicijnen aan in de goede samenstelling en dosering. Op het moment dat iemand medicijnen moet nemen, geeft de medicijndispenser een geluids- en lichtsignaal. Door op de OK-knop te drukken worden de medicijnen vrijgegeven. Daardoor vergeet iemand niet medicijnen in te nemen of dat te vroeg of te laat te doen. Een zorgcentrale en/of de thuiszorgorganisatie krijgt een melding als iemand een zakje van een rol of een los zakje met medicijnen niet afneemt.

Waarvoor dienen medicijndispensers?

Medicijndispensers met check op afstand zijn met name bedoeld voor alleenwonende mensen die niet goed meer in staat zijn om de juiste medicijnen op het juiste moment in te nemen. Dankzij een medicijndispenser hoeft iemand die thuiszorg heeft niet meer te wachten op een zorgverlener voor het aanreiken van de juiste medicatie. Ook zorgt een dispenser ervoor dat de medicatie stipter wordt ingenomen en dat de samenstelling van de medicijnen klopt. Stiptheid is met name van belang als iemand de ziekte van Parkinson of diabetes heeft.

Hoe werken medicijndispensers?

De medicijndispenser is een apparaat met daarin een medicatierol of afzonderlijke zakjes met medicijnen. Een medicatierol bestaat uit een rol van zakjes met daarin de medicatie die u nodig heeft.  Er is een zakje voor ieder moment van de dag dat u medicijnen moet innemen.  

Op het moment dat de inname van medicijnen gepland is, geeft het apparaat een geluidssignaal. Dit wordt gecombineerd met een knipperend lichtsignaal. De gebruiker drukt vervolgens op de OK-knop om de medicijnen te laten vrijgeven. Een bericht in het scherm attendeert er op dat de medicijnen moeten worden ingenomen.
Het apparaat snijdt automatisch het zakje met de medicijnen open. Dit is fijn als het openen van bijvoorbeeld zakjes lastig is.  

Als er geen reactie komt op het signaal en er dus niet op de OK-knop is gedrukt, krijgt de zorgcentrale, zorgverlener en/of mantelzorger een melding. Ook bij een storing krijgen zij een melding. Zij nemen dan contact op met de gebruiker op of gaan indien nodig langs, zodat zij kunnen kijken of alles in orde is en - als dat nodig is - er voor kunnen zorgen dat de medicijnen alsnog worden ingenomen.  

Met een bijbehorende app of via een portal (website) kan de mantelzorger, familie of zorgprofessional meekijken. Deze app of de website laten zien of de geplande medicatie is afgenomen. De dispenser houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt via de app de zorgverlener, familielid of mantelzorger als een dosering overgeslagen wordt.

De apotheek levert de medicatierol of de set afzonderlijke zakjes en de thuiszorg of mantelzorger vult regelmatig de medicijndispenser bij.
Het tijdstip waarop de medicijnen vrijkomen is zelf instelbaar. Als de gebruiker bijvoorbeeld een avondje uit gaat, kan de dosis op een ander moment aangeboden worden. Er is daardoor meer flexibiliteit.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • De medicijndispenser is nog niet zelf aan te schaffen.
 • Een aantal thuiszorgorganisaties werkt met deze medicijndispensers voor het aanbieden van medicatie. Vraag bij de thuiszorg, apotheek of wijkverpleegkundige na of zij medicatie via een dispenser aanbieden en of dit voor geschikt is voor de situatie. 
 • Thuiszorgorganisaties kunnen het gebruik van de medicijndispenser in veel gevallen declareren bij de zorgverzekeraar. Hierdoor hoeven zij minder tot geen kosten in rekening te brengen. Een voorwaarde is dat de gebruiker een indicatie voor thuiszorg heeft: wijkverpleging of persoonlijke verzorging.
 • Als de gebruiker een indicatie heeft voor opname in een verpleeghuis en nog thuis woont onder het zogenoemde Volledig Pakket Thuis (VPT) kan de zorgorganisatie het ook declareren.  
 • Er bestaan ook medicijndispensers met een ingebouwde camera, die automatisch checkt of de juiste persoon voor het apparaat staat.
 • Ook met ingebouwde check of wel de juiste medicijnen voor de juiste persoon in de dispenser zijn ingebracht. 
 • Bepaalde medicijndispenser zijn ook in staat via het ingebouwde scherm te herinneren aan het gebruik van bijvoorbeeld een zalf.
Informatie

Productoverzicht medicijndispensers

 • Bekijk een onafhankelijke overzicht van de in Nederland beschikbare medicijndispensers met check op afstand.

 • Medido / cMed basis

  Fabrikant: Innospense

   Medido / cMed basis

  Deze medicijndispenser met check op afstand biedt op de juiste momenten een zakje met tabletten aan in de goede samenstelling en dosering. Een gebruiker wordt hierop geattendeerd door middel van een geluids- en lichtsignaal. Door op de OK-knop te drukken bevestigt de gebruiker dat de medicatie is ingenomen. Dit voorkomt het vergeten van medicijnen, of te laat of te vroeg innemen. Een zorgcentrale en/of de thuiszorgorganisatie krijgt een melding als een zakje niet afgenomen wordt.

  Waarvoor dient Medido/cMed?

  De Medido/cMed herinnert aan het innemen van medicijnen. Dankzij een medicijndispenser hoeft iemand die thuiszorg heeft niet meer te wachten op een zorgverlener voor het aanreiken van de juiste medicatie. Ook zorgt een dispenser ervoor dat de medicatie stipter wordt ingenomen en dat de samenstelling van de medicijnen klopt. Stiptheid is met name van belang als iemand de ziekte van Parkinson of diabetes heeft.

  De medicijndispenser is te gebruiken als iemand ondersteuning nodig heeft bij het innemen van medicatie. Bijvoorbeeld vaak vergeten medicijnen op tijd in te nemen of de samenstelling van de medicatie door elkaar halen.

  Waar rekening mee te houden?

  Per 2019 zijn er ongeveer 4000 in gebruik via vooral thuiszorgorganisaties. Dit product wordt alleen verhuurd aan zorgorganisaties, onder een abonnement per maand. Zij bieden het vervolgens aan hun thuiszorg cliënten aan.

  Hoe werkt Medido/cMed?

  De Medido/cMed is een apparaat met daarin een medicatierol met medicijnen. Er is een zakje voor ieder moment van de dag dat er medicijnen ingenomen moeten worden. De zakjes zitten aan elkaar in een rol. Dit wordt door veel apotheken gebruikt.  

  Op het moment dat de medicijnen nodig zijn, geeft het apparaat een geluids- en lichtsignaal. Een tekst in het scherm attendeert er op dat de medicijnen moeten worden ingenomen. De gebruiker drukt op OK om het zakje met medicijnen uit het apparaat te laten komen. Het apparaat opent automatisch de verpakking met medicijnen. Dit is fijn als het openen van bijvoorbeeld zakjes lastig is.  

  Het tijdstip van aanreiken van de medicijnen is vrij instelbaar. Als de gebruiker bijvoorbeeld een avondje uit gaat, kan de dosis op een ander moment aangeboden worden. Er is daardoor meer flexibiliteit.  

  Als er geen reactie komt op het signaal en er dus niet op de OK-knop gedrukt wordt, krijgt de zorgcentrale, zorgverlener en/of mantelzorger een melding. Ook bij een storing krijgen zij een melding. Zij nemen dan contact op met de gebruiker op of gaan indien nodig langs, zodat zij kunnen kijken of alles in orde is en - als dat nodig is - er voor kunnen zorgen dat de medicijnen alsnog worden ingenomen.  

  Via de portal (website) kan de mantelzorg (familie) of zorgprofessional meekijken. Deze website laat zien of de geplande medicatie is afgenomen. De dispenser houdt het medicijngebruik bij en waarschuwt de zorgverlener, familielid of mantelzorger als een dosering overgeslagen wordt. 

  De apotheek levert de medicatierol met medicijnen en de thuiszorg of mantelzorger vult regelmatig de medicijndispenser bij. 

  Medido Connected Handleiding
  Medido Connected Handleiding (bron: YouTube innospense)

  Richtprijs

  Er is een maandelijks abonnement.  

  • Prijsrange maandelijks abonnement: €60 - €90

  Wordt het vergoed?

  Thuiszorgorganisaties kunnen de inzet van een medicijndispenser voor hun cliënten declareren. Een aantal thuiszorgorganisaties biedt dit product aan, waarbij wijkverpleegkundigen of andere zorgmedewerkers reageren op een melding. 

  Vraag bij de thuiszorg na of medicijndispensing of medicatiebegeleiding op afstand wordt aangeboden.

  Meer informatie

 • Spencer

  Spencer Health Solutions/ Philips

   Spencer

  De spencer is een nieuwe generatie medicijndispenser met check op afstand. Hij ondersteunt therapietrouw en helpt bij het beheren van de medicatie. Het apparaat heeft extra veiligheidscontroles via een QR-code, voor het vullen van het apparaat én de uitgifte zodat de juiste patiënt het juiste medicijn krijgt. Met de ingebouwde camera van Spencer is zorg op afstand mogelijk en familie of zorgverleners volgen het medicijngebruik via een app.

  Waarvoor dient de Spencer?

  Spencer bevordert de onafhankelijkheid, geeft vertrouwen en maakt het dagelijkse medicijnbeheer eenvoudiger voor de gebruiker. De dispenser zorgt voor een gecontroleerde medicijnverdeling met een duidelijk overzicht in het medicijngebruik. De Spencer geeft door het verzamelen van data ook inzicht in gezondheid en welzijn van de gebruiker en controleert of de behandeling succesvol is.
   

  Waar rekening mee te houden?

  Dit product is alleen via een (thuis)zorgorganisatie te gebruiken. Ook is er een indicatie voor medicatie-aanreiking of ondersteuning van de thuiszorg bij het innemen van medicijnen nodig.

  Hoe gebruik je de Spencer?

  De medicijnen zitten in een speciaal ontworpen vulling die maar op één manier in de dispenser past. Zo worden de juiste medicijnen op het juiste moment uitgegeven. Het tellen of sorteren van pillen is niet meer nodig. De Spencer heeft een groot scherm, duidelijk leesbare tekst en een intuïtief keuzemenu speciaal ontworpen voor oudere gebruikers.
  Spencer geeft de gebruiker herinneringen, waarschuwingen en ondersteunings- berichten en toont afbeeldingen van de afgegeven medicijnen om mogelijke verwarring te voorkomen.
  Als de gebruiker een dosis zou missen, waarschuwt Spencer de zorgmedewerker of familie afhankelijk van uw eigen voorkeur. U kunt ook
  zakjes uitnemen voor als u een paar dagen weg gaat.
  Ten slotte verzamelt Spencer feedback van gebruikers en – indien gewenst - gegevens zoals bloeddruk en bloedsuiker via Bluetooth-technologie, zodat een breder gezondheidsbeeld gevormd kan worden.
  Op de dispenser zelf zijn instructievideo’s te vinden voor het gebruik en de werking.
  Kijk voor meer informatie over de werking van de Spencer.
   

  Spencer Medication Dispenser
  Spencer Medication Dispenser (bron: YouTube Gridge Farmacie)

  Richtprijs

  Er is een maandelijks abonnement.  

  • Prijsrange maandelijks abonnement: €60 - €90

  Wordt het vergoed?

  Thuiszorgorganisaties kunnen de inzet van een medicijndispenser voor hun cliënten declareren. Een aantal thuiszorgorganisaties biedt dit product aan, waarbij wijkverpleegkundigen of andere zorgmedewerkers reageren op een melding. 

  Vraag bij de thuiszorg na of medicijndispensing of medicatiebegeleiding op afstand wordt aangeboden.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Technische zorghulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier