Robotdier

Robotdieren zijn knuffeldieren die reageren op hun omgeving, geluid, beweging en aanraking. Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen (dinosaurus, kat, een zeehondje of hondje). Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. Sommige robots kunt u opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.
 

Waarvoor dient een robotdier?

Robotdieren zijn voor mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. De robot reageert op praten, knuffelen en aaien. Robotdieren hebben een kalmerend effect, bijvoorbeeld door een rustgevende mechanische ademhaling. Ook lokken ze emotionele reacties uit.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie en bij aandoeningen in het autistisch spectrum. Een dier werkt stressverlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. En als iemand niet (meer) voor een huisdier kan zorgen, is een robotdier een geschikt alternatief.

Hoe werkt een robotdier?

U zet de robot aan, waarna de robot actief wordt. Dit kan op verschillende manieren. De robotdieren kunnen bijvoorbeeld ‘losgelaten’ worden in de huiskamer van een woongroep, bij individuele cliënten thuis op visite komen, tijdens de dagbesteding ingezet worden of bij snoezelmomenten een rol spelen.

Belangrijk om te weten

Praktisch:
  • Bij de eerste keer aanbieden van een robotdier is het raadzaam om als mantelzorger of zorgverlener aanwezig te zijn om af te wachten wat de reactie is. Er zijn namelijk ook mensen die juist agressief of bang worden van het robotdier.
Informatie
Zorgtechnologie: Robothond voor ouderen met dementie

Uitvoeringen

  • KASPAR is ontwikkeld om kinderen met autisme sociaal aangepast gedrag te leren. Omdat de robot geen emoties laat zien en heel duidelijk is in zijn instructies, weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn.
  • Er bestaan verschillende uitvoeringen van pluche knuffeldieren tot robotachtige dieren.
  • Bij speelgoedspeciaalzaken zijn ook eenvoudige interactieve dieren te koop.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding.
  • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
  • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
  • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 januari 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier