Robotdier

Robotdieren zijn knuffeldieren die reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld als ze een geluid horen of bewegingen zien. Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen, bijvoorbeeld een dinosaurus, een zeehondje of een hondje. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking. Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. U kunt aan bepaalde robots opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.

Waarvoor dient het?

Robotdieren geeft u aan mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. U kunt deze robots ook inzetten bij mensen met dementie: iemand kan met het dier praten, hem knuffelen en aaien. De robot zal hier op reageren. Robotdieren hebben een kalmerend effect, bijvoorbeeld door een rustgevende mechanische ademhaling. Robots lokken ook emotionele reacties uit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie en bij aandoeningen in het autistisch spectrum. Een dier werkt stressverlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. Verder maakt een huisdier het leggen van sociale contacten gemakkelijker. En als iemand niet (meer) voor een huisdier kan zorgen, is een robotdier een geschikt alternatief.

Hoe werkt het?

U zet de robot aan, waarna de robot actief wordt. Dit kan op verschillende manieren. De robotdieren kunnen bijvoorbeeld ‘losgelaten’ worden in de huiskamer van een woongroep, bij individuele cliënten op de kamer komen, tijdens de dagbesteding of bij snoezelmomenten worden gebruikt.

Belangrijk om te weten

 • Bepaalde instellingen laten regelmatig verschillende soorten robotdieren toe, bewoners kunnen deze dan aaien en vasthouden.
 • Bij het voor het eerst inzetten van een robotdier is het zaak om als mantelzorger of zorgverlener aanwezig te zijn om zo eerst af te wachten wat de reactie van de cliënt zal zijn. Er zijn namelijk ook cliënten die juist agressief of bang worden van het robotdier.
 • Leer meer over snoezelmateriaal en snoezelen.
 • Meer informatie over consumentenelektronica vindt u op www.vilans.nl.
 • Meer optionele informatie op www.zorgvannu.nl.
 • KASPAR is ontwikkeld om kinderen met autisme sociaal aangepast gedrag te leren. Omdat de robot geen emoties laat zien en heel duidelijk is in zijn instructies, weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn.
 • Robotdieren kunnen niet van de belasting worden afgetrokken.
 • Bekijk voor meer informatie ook onze informatie over dagstructuurrobot Billy-Billy, Tessa en Robot Maatje.
Paro de zeehond robot (bron: YouTube BreinWekker)

Uitvoeringen

 • Er bestaan verschillende uitvoeringen van pluche knuffeldieren tot robotachtige dieren.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding. Waar vindt u het hulpmiddel?
 • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
 • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
 • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 12 maart 2020

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier