Hulpmiddelen bij obesitas
Bent u (te) zwaar of heeft u last van uw (over)gewicht? Als er een te veel aan vet is opgeslagen in uw lichaam kunt u last krijgen van verschillende klachten en gezondheidsproblemen. Ernstig overgewicht of obesitas maakt dagelijkse activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend. Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die dagelijks activiteiten als voortbewegen en rijden, persoonlijke verzorging en activiteiten binnenshuis kunnen ondersteunen.
Laatst bijgewerkt op: 07-08-2024
Hulpmiddelen bij obesitas
Voortbewegen en rijden
Door uw obesitas heeft u mogelijk moeite met in beweging zijn, bijvoorbeeld omdat uw conditie verminderd is. Een elektrische fiets kan dan fijn zijn. Deze heeft trapondersteuning, waardoor het trappen minder zwaar is, maar u bent nog steeds zelf in beweging. Als u moeite heeft om tijdens het fietsen uw balans te bewaren, kunt u ook een driewielfiets of scooter met drie wielen proberen. Wilt u zich lopend voortbewegen maar heeft u weinig kracht in uw benen of voeten? Een looprek kan ondersteuning bieden bij het lopen van kleine afstanden binnen. Voor buiten kunt u denken aan een loopfiets, een rollator of een scootmobiel XL.
Persoonlijke verzorging
Obesitas kan een rol spelen bij uw persoonlijke verzorging. U kan moeite hebben met het aantrekken van kleding, omdat u minder goed kunt bukken en reiken. Een aankleedstok is een stok met haak waarmee u uw reikwijdte kunt vergroten en zo gemakkelijker een kledingstuk aan kunt trekken. Heeft u moeite met het strikken van uw veters? Dan kunnen elastische schoenveters handig zijn. Deze hoeft u slechts één keer te strikken en daarna kunt u de schoenen met de veters nog gestrikt aan- en uittrekken. In plaats hiervan kunt u ook een schoenveterblokje gebruiken. Dit is een blokje dat over de veters geschoven zit en de veters vastklemt door middel van een veer. Op deze manier hoeft u geen strik in de veters te maken en hoeft u minder lang te bukken. Stevige instappers zijn ook een optie. Bij het douchen kunt u gebruikmaken van een tenenwasser met lange steel om zonder bukken toch uw tenen te kunnen wassen. Door uw obesitas zit u mogelijk niet prettig op een standaard toiletbril. Er zijn extra brede toiletzittingen verkrijgbaar waarmee u beter op het toilet kunt zitten.
Wonen
Heeft u door uw obesitas moeite om zelf uit bed te stappen? Een roterend bed brengt u automatisch tot zit en draait u vervolgens met uw benen naar de zijkant van het bed om eruit te stappen. Op dezelfde manier kan het bed u ook helpen om te gaan liggen. Als u nog zelf uit bed kunt komen, maar wel wat extra ondersteuning nodig hebt, kunt u een bedgalg of ander soort optrekhulp gebruiken om u op te trekken. Maak gebruik van een pakpaal, sta-opstoel of losse veerzitting voor een stoel om gemakkelijker in en uit een stoel te komen. Om traplopen in huis te vergemakkelijken kunt u tussentreden of trap-assistent (laten) aanbrengen. Hiermee halveert u het hoogteverschil tussen de traptreden. Traplopen is zo minder inspannend voor uw hart en longen. Voelt traplopen voor u onveilig? Er zijn diverse hulpmiddelen om uw trap veiliger te maken.
Vergoedingswijzer
Voor sommige hulpmiddelen bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverzekeringswet.
Wanneer het mobiliteitshulpmiddelen of woningaanpassingen betreft, kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Daarvoor kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente waar u woont.
Meer informatie
- Overgewichtnederland.org is de website van de Nederlandse Stichting Over Gewicht. U vindt hier informatie over obesitas, tips over leefstijl en informatie over behandelingen.
- Vetlastig.nl is een platform voor mensen die langere tijd worstelen met hun gewicht en niet goed weten welke behandeling bij hen past. U vindt hier informatie over obesitas en behandelingen en kunt uw persoonlijke situatie in kaart brengen met de Weeg & Weet Checklist.
- BMI40plus. Het ZonMw project ‘BMI40+’ ontwikkelde kennis over respectvolle en ergonomische zorg voor cliënten met extreem overgewicht. Klik hier door voor het boekje BMI40+, een playlist met 30 films, een speciale Free Learning module.
- Nieuw raamwerk voor obesitas: verder kijken dan de BMI (juli 2024) Een internationaal onderzoek naar consensus onder obesitasexperts, uitgevoerd door de European Association for the Study of Obesity onder leiding van prof. Gijs Goossens van het Maastricht UMC+.