Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Douche-toiletstoelen, duwwagen

Een verrijdbare douche-toiletstoel of -rolstoel (voor duwen) is bedoeld voor mensen die moeilijk ter been zijn. Met een douche-toiletstoel kunt u blijven zitten tijdens het douchen of tijdens een toiletbezoek.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 06-08-2023

    Waarvoor dient een duw-douche-toiletstoel?

    Douche-toiletrolstoelen maken zittend douchen mogelijk als u niet of nauwelijks van en naar de doucheruimte kunt komen en niet lang kunt staan. Deze douche-toiletrolstoelen kunt u ook boven een toiletpot rijden. Wel moet de opening in de zitting precies boven de pot uitkomen en de doucherolstoel over het toilet passen. Deze douche-toiletrolstoelen hebben soms een uitschuifbare po onder de zitting.

    Hoe werkt een duw-douche-toiletstoel?

    U gaat zitten of u laat iemand plaatsnemen in de douche-toiletrolstoel. De rolstoel wordt in en uit de doucheruimte of over het toilet gereden zodat uitstappen of tillen niet nodig is.

    Belangrijk om te weten

    • Als u iemand duwt: voetsteunen van de stoel opklappen, de stoel tegen de knieholtes rijden, op de rem zetten, laat de cliënt leuningen pakken (let op handen in de spaken), eventueel steunen uitklappen, van de rem af en rijden.
    • De doucheruimte mag geen drempel (instap) hebben.
    • Douche-toiletrolstoelen hebben veel ruimte nodig om te manoeuvreren.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Standaard douche-toiletrolstoelen, duwwagen.
    • Inklapbare douche-toiletrolstoelen, duwwagen.
    • Lichtgewicht douche-toiletrolstoelen, duwwagen.
    • Douche-toiletrolstoelen, duwwagen met extra brede zitting en armleuningen.
    • Er bestaat ook een douche-toiletstoelmodel speciaal voor kinderen die veel zorg nodig hebben.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de WMO

    Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

    Het keukentafelgesprek gaat over:

    • Wat u zelf kunt.
    • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
    • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

    • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
    • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
    • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

    Wie bepaalt of beoordeelt dit?

    De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

    Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

    Informatie

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDouche-toiletstoelen, duwwagen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: