Douchestoel, duwwagen

In een duw-douchestoel kan er zittend gedoucht worden als u of uw kind niet (langdurig) kan staan of het risico loopt te vallen. Door de wielen kan de zorgverlener de doucherolstoel van en naar de doucheruimte duwen.

Waarvoor dient het?

Een douchestoel voor duwen en zittend douchen gebruikt u als zelfstandig de doucheruimte bereiken niet of nauwelijks meer gaat. Zeker als ook langer staan problemen oplevert. Het grote voordeel van een douchestoel is dat u niet een extra keer moet 'overstappen', u kunt direct vanuit bed naar de douche en hoeft niet eerst in een rolstoel of stoel en dan weer op een douchestoel. De doucherolstoel biedt veel steun, zodat u niet snel kunt wegzakken of vallen.

Hoe werkt het?

U gaat zitten of u laat iemand plaatsnemen in de douchestoel voor duwen. De doucherolstoel wordt in en uit de doucheruimte gereden zodat uitstappen niet nodig is. Wassen en verzorgen is eenvoudiger als u de rugleuning naar achteren kantelt.

Belangrijk om te weten

 • Er bestaan douche(rol)stoelen voor duwen die u elektrisch of met de voet hoger of lager zet.
 • Het (kunnen) kantelen van de rugleuning biedt voordelen: het maakt verzorgen eenvoudiger, het biedt meer steun en het gebruik van een tillift in combinatie met een douchestoel is gemakkelijker.
 • Accessoires als afneembare of opklapbare armsteunen en beensteunen maken het overschuiven naar de stoel makkelijker en veiliger.
 • Zwenkwielen of kleine wielen aan de voorkant maken de doucherolstoel wendbaarder. Hoe groter de wielen, hoe makkelijker het duwen gaat.
 • Opvouwbare douchestoelen en doucherolstoelen nemen minder plaats in. Dat is belangrijk als meer mensen een badkamer gebruiken.
 • De doucheruimte mag geen drempel (instap) hebben.
 • Doucherolstoelen hebben veel ruimte nodig om te manoeuvreren.
 • Meer over verzorgend wassen, wassen zonder water, op www.zorgvoorbeter.nl
 • Meer over aanpassingen in de badkamer op www.regelhulp.nl.
Douchen op slimme douchestoel (bron: Goed Gebruik)

Uitvoeringen

 • Doucherolstoelen voor duwen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam goed te (laten) wassen.
 • Doucherolstoelen voor duwen met een uitsparing in de zitting. Bij deze doucherolstoelen heeft de zitting een opening aan de voorkant, zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast.
 • Douchestoelen voor duwen waarvan het zitgedeelte kantelbaar is.
 • Lichtgewicht douchestoelen voor duwen.
 • Douchestoelen voor duwen met extra brede zitting en armleuningen.
 • Kindermodel douchestoelen voor duwen.

Wordt het vergoed?

U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U krijgt hiervoor geen vergoeding. U kunt via internet naar leveranciers zoeken. Toets in de zoekbalk de naam van het hulpmiddel en daarachter het woord 'huren' in.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 20 oktober 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier