Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor gebruik van een douchekop

Als u niet of minder goed kunt staan, een heupbeperking heeft en/of een beperkte arm- of handfunctie is het gebruiken van een douchekop soms lastig. Onderstaande tips kunnen u helpen. 

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 17-08-2023

    Laatst bijgewerkt op: 17-08-2023

    Tips 

    • Maak een handgreep, elastiek of handbeugel aan de douchekop waar u uw hand of enkele vingers doorheen kan schuiven. Bijvoorbeeld: een universele elastische band voor mobiele telefoons. U plakt deze dan achter op het handvat van uw douchekop.  Zo kunt u de douchekop vasthouden, zonder dat u knijpkracht hoeft te gebruiken. Dit kan ook met een ‘telefoonring’/vingergriphouder die iemand voor u vast kan lijmen op de achterkant van uw douchekop. Soms volstaan tie-wraps voor het vastmaken. 
    • Er zijn ook houders te koop met een flexibele stang, vaak gemaakt voor telefoons. Een handig iemand of een revalidatietechnicus kan uw douchekop op een dergelijke stang maken, zodat u de douchekop makkelijk duwend van positie kunt wisselen.  
    • Hang de douchestang lager als u zittend wilt douchen. Zo kan u er makkelijker bij.   
    • Plaats één of meerdere extra douchekophouders op verschillende hoogtes, bijvoorbeeld één voor staand gebruik en één voor zittend gebruik. 
    • Als u niet wilt boren: er bestaan douchekophouders op zuignap die u in uw badkamer kan ophangen. Zo kan u de douchekop op iedere gewenste hoogte plaatsen en ook in hoogte variëren voor het wassen van verschillende onderdelen van uw lichaam of als u zitten en staan af wilt wisselen. Zorg indien nodig voor een langere doucheslang.

    TIP: Een douchekophouder op zuignap kan ook handig zijn als u op vakantie gaat. U bepaalt dan op het vakantieadres zelf de hoogte van uw douchekop.

    Belangrijk om te weten 

    • Zorg dat de douchekop zo hangt dat het water NIET gelijk op uw huid komt bij het aanzetten van de kraan. Dit is van belang wanneer u geen of slecht gevoel voor temperatuur heeft (bijvoorbeeld bij een dwarslaesie). Maak altijd gebruik van een thermostatische kraan zodat het water nooit te heet is.   
    • Sommige douchekoppen hebben een knop om de straal of druk mee te reguleren en zijn lastig te bedienen als uw handfunctie beperkt is. Hendeltjes/knoppen, die uitsteken, zijn vaak makkelijker bedienbaar dan verzonken knoppen.
    • Heeft u ook moeite met het gebruiken van de kraan? Met een kraanopener opent of sluit u met minder kracht een kraan.

    Informatie 

    • Er zijn verschillende hulpmiddelen die het douchen kunnen vergemakkelijken. 
    • Voelt u zich onzeker in de douche of bent u bang om te vallen? Onze tips voor veilig douchen kunnen u helpen. 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: