Kousen en sokken aandoen
Vindt u het aandoen van kousen en sokken lastig? Met een hulpmiddel hoeft u niet te bukken of voorover gebogen te zitten om kousen, panty's of sokken aan te trekken.
Laatst bijgewerkt op: 29-05-2024
Waarvoor dient een hulpmiddel om kousen en sokken aan te trekken?
Als u ouder wordt of wanneer u reuma, een spierziekte of een beroerte heeft gehad, kan het lastig zijn om kousen of sokken aan te trekken. Met een hulpmiddel gaat het eenvoudiger. U hoeft niet diep te bukken en het kost minder kracht.
Hoe werkt een hulpmiddel om kousen en sokken aan te trekken?
Er bestaan verschillende soorten hulpmiddelen om kousen en sokken aan te trekken. De meesten bestaan uit een kunststof gedeelte waar u de kous, panty of sok overheen doet. Aan dit kunststof deel zitten twee staven of banden. U plaatst het hulpmiddel met kous eraan op de grond en houdt de staven of banden vast. U trekt de kous aan door de staven of banden omhoog te trekken. De halve koker zet u op de grond met de kous erover heen en u stapt in de koker.
Belangrijk om te weten
- Er is bij het omhoog trekken wel enige armkracht nodig.
- Het gaat beter als de kous of sok goed rekbaar is.
- Met een lange schoenlepel kunt u een sok of kous naar beneden duwen en zo makkelijker uittrekken.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Kousenaantrekker dubbel, voor twee voeten tegelijk.
- Kousenaantrekker met antislip noppen aan het kunststof gedeelte, dit voorkomt wegglijden van uw kousen.
- Kousenaantrekker met doorlopend koord of speciaal handvat om de kousenaantrekker éénhandig te gebruiken.
- Kousenaantrekker met badstof gevoerd voor extra comfort.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u ook tips bij sokken aantrekken.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKousen en sokken aandoen met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!