Douchestoel

Een douchestoel gebruikt u om zittend te douchen met extra steun van de leuningen. Vooral wanneer u moeite heeft met (langdurig) staan of het risico loopt om te vallen.

Waarvoor dient een douchestoel?

Douchestoelen maken zittend douchen mogelijk. De rugleuning geeft steun tijdens het zitten. De armsteunen zijn handig bij het gaan zitten en opstaan en voorkomen zijwaarts wegglijden. Een douchestoel is ook bruikbaar bij de wastafel.

Hoe werkt een douchestoel?

U plaatst de douchestoel in de doucheruimte, onder de waterstraal. U gaat zitten (of u laat iemand plaatsnemen op de stoel) om zittend te douchen. De stoel is verplaatsbaar, zodat anderen ongehinderd kunnen douchen. Als de douchestoel armsteunen heeft, kunt u daarop steunen bij het gaan zitten of het opstaan. De armsteunen zijn meestal opklapbaar.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • De doorgang bij glazen spatwanden is vaak te smal om een douchestoel in de doucheruimte te plaatsen. Meet daarom vooraf de breedte.
  • Let op de maximale belastbaarheid (het gewicht dat de stoelen kunnen dragen). Er bestaan extra brede en versterkte douchestoelen.
Alternatieven: Informatie
Douchestoelen, niet uitglijden, handgrepen, vacuumgrepen

Uitvoeringen

  • Douchestoelen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam te wassen.
  • Douchestoelen met een uitsparing in de zitting (douche-toiletstoelen). Bij deze douchestoelen heeft de zitting een opening aan de voorkant, zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast. Deze douchestoelen hebben soms een uitschuifbare po onder de zitting.
  • Op hoogte verstelbaren en inklapbare douchestoelen.
  • Speciale modellen voor kinderen.

Wordt het vergoed?

U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U krijgt hiervoor geen vergoeding. U kunt via internet naar leveranciers zoeken. Toets in de zoekbalk de naam van het hulpmiddel en daarachter het woord 'huren' in.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 14 januari 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier