Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Optrekhulp

Een optrekhulp maakt zelfstandig verliggen, rechtop gaan zitten of draaien in bed minder inspannend of pijnlijk. De meeste lijken op een touwladder en daarom heten ze ook wel touwladders.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een optrekhulp?

    Een optrekhulp helpt om met minder krachtsinspanning van houding te veranderen in bed. Een optrekhulp maakt ook het werk van een mantelzorger of zorgverlener minder zwaar. Een touwladder kan ook in de huiskamer geplaatst worden, bij een valpartij kan deze gebruikt worden om overeind te komen.

    Hoe werkt een optrekhulp?

    U bevestigt de optrekhulp met een haak aan het voeteneinde van het bed, aan de muur of aan het plafond. U trekt zich aan de sporten (grepen) van de optrekhulp op. Met het steeds een sport verder pakken, komt u meer overeind. Daardoor kunt u makkelijker verliggen, draaien of rechtop komen of weer gaan liggen. De sporten zijn van plastic of hout met aan weerszijden een touw.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Houd rekening met het maximaal belastbaar gewicht en de montage voorschriften, aangegeven door de fabrikant.
    • U kunt een touwladder ook gebruiken bij in- en uit bad stappen.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Een bed touwladder met 4 of 6 sporten.
    • Een touwladder die in lengte verstelbaar is.
    • Met grote sporten omgeven met zacht foam.
    • Met sporten van onbuigbaar plastic.

    Alternatieven

    • Er bestaan ook bedgalgen voor aan de muur en vrijstaande bedgalgen.
    • Touwladders zijn ook tweedehands of in speelgoedzaken te koop.
    • Er is ook een elektrisch optrekhulpmiddel, die u plaatst aan de bedrand. Met een knop bedient u de beugel en deze trekt u op van lig-  tot zitstand en vervolgens tot staan naast het bed.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOptrekhulp met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: