Trapassistent

Bent u minder mobiel en voelt u zich onzeker bij het traplopen? Een trapassistent ondersteunt u bij het traplopen. U heeft wel genoeg grip, kracht in hand en arm nodig om de beugel te gebruiken.

Waarvoor dient een trapassistent?

Een trapassistent zorgt dat het minder moeite kost om de trap op en af te lopen. Door de ondersteuning van de beugel heeft u trede voor trede houvast en kunt gebruik maken van uw armspieren zowel als uw beenspieren. Het vast kunnen houden van de beugel geeft u een veilig gevoel.

Hoe werkt een trapassistent?

De trapassistent bestaat uit een (inklapbare) beugel die aan een handrail en veiligheidsrail zit en de plaats inneemt van de gewone trapleuning.
  • De trap op: U duwt de onderste stang van de handgreep (beugel) helemaal vooruit, de trap op, totdat uw armen gestrekt zijn. U laat het gewicht van het handvat naar beneden zakken en de beugel blokkeert. U kunt nu met uw benen de traptrede nemen waarbij u ook kracht kan uitoefenen op de beugel. Herhaal deze twee stappen todat de handrail stopt en u bovenaan de trap bent. U vouwt de handgreep op.
  • De trap af: U pakt de bovenste stang van de handgreep (beugel) vast. U tilt de handgreep op en hiermee ontgrendelt u de beugel. U laat hem langs de rail naar beneden glijden totdat uw armen geheel gestrekt zijn. U drukt op de handgreep en deze blokkeert zodat u de trede naar beneden kunt nemen. U herhaalt deze twee stappen totdat de handrail stopt en u beneden bent. Ook hierna kunt u de beugel opvouwen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • De trapassistent is veilig, zodra er gewicht komt op de handgreep of u tilt hem niet hoog genoeg dan zal deze altijd blokkeren.
  • Bewegen is gezond. "Als u per dag 5 keer uw trap gebruikt, dan heeft u in  een jaar tijd de Mont Blanc (4810mtr) beklommen en weer afgedaald" bron: Assistep.nl uitgebreide gebruiksaanwijzing (pdf)
  • In sommige gevallen is het mogelijk om een trapassistent vergoed te krijgen via de WMO van uw Gemeente.

Alternatieven

  • Heeft u alleen minder kracht in de benen dan kunnen tussentreden door het verkleinen van de te overbruggen afstand al voldoende zijn.
  • Voelt u zich veilig genoeg op de trap dan kan een extra trapleuning aan de andere kant van de trap ook een mogelijkheid zijn. U heeft dan ook extra steun maar moet wel meer kracht zetten.
  • Kunt u de trap echt niet meer op? Dan kunt u denken aan een traplift of huislift of verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

Informatie

Ontdek de Assistep

Een ervaringsverhaal

Stap voor stap naar de toekomst - een voormalig topsporter traint traplopen na zijn ernstige dwarslaesie. Lees het verhaal van Dimitri op Assistep.nl.
 

Wordt het vergoed?

Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS)
 

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 2 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier