Kussen voor ondersteuning

Kussens voor ondersteuning of positioneringskussens geven uw lichaam of lichaamsdelen extra ondersteuning tijdens het zitten of liggen.

Waarvoor dient een kussen voor ondersteuning?

Een positioneringskussen biedt extra ondersteuning bij het zitten of liggen. Ook voorkomt dit kussen uit bed vallen. Vaak hebben ze een drukverlagende eigenschap en hierdoor een gunstig effect op doorliggen (antidecubitus).

Hoe werkt een kussen voor ondersteuning?

Kussens voor ondersteuning of positioneringskussens gebruikt u bij liggen of zitten. De speciale vulling (bijvoorbeeld schuim) van de kussens nemen de contouren van het lichaam aan. Hierdoor bieden ze goede ondersteuning voor het lichaam in zit- of lighouding. Bijvullen of verwijderen van de vulling is mogelijk. Door het kiezen van een bepaalde vorm bepaalt u welk deel van uw lichaam ondersteund wordt.

Belangrijk om te weten

  • De kussens zijn er in allerlei vormen, afhankelijk van welk lichaamsdeel ondersteuning nodig heeft en of u ligt of zit. De kussens zijn langwerpig of in de vorm van een hoefijzer of wig. De hoes is wasbaar.
  • Gebruikt u een kussen tegen uit bed vallen? Als u in staat bent om over een positioneringskussen heen te klimmen, dan valt u dieper en kan het letsel groter zijn.
  • Speciale kussens voor ondersteuning van het bovenlichaam, waardoor u hogerop in bed kan komen. De onderzijde van het kussen is gemaakt van een glad materiaal (bijvoorbeeld satijn). Het kussen is makkelijker onder uw schouders te plaatsen en voorzien van 2 handgrepen.
  • Kussens voor ondersteuning in bed zijn een (milde) vorm van onvrijwillige zorg. Het staat bewegen in bed toe, maar zelfstandig uit bed komen niet. het is daarmee een vrijheidsbeperking. Meer informatie over alternatieven voor vrijheidsbeperking vindt u in het boekje: Ruim 85 alternatieven voor onvrijwillige zorg, Vilans 2019.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 3 september 2020

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier