Douche-toiletstoel, zelfbeweger

Als u zelf niet (langdurig) kunt staan of bang bent te vallen, is er een douche-toiletrolstoel die u zelf met de hand voortbeweegt. Zo kunt u zelfstandig douchen of naar het toilet. U gaat met de stoel en al onder de douche. Bij toiletgebruik rolt u de stoel boven de toiletpot. Douche-toiletstoelen voor zelfbewegen hebben een rugleuning en armleuningen en eventueel een duwstang voor zorgverlener.

Waarvoor dient een douche-toiletstoel zelfbeweger?

Douche-toiletstoelen voor zelfbewegen maken zelfstandig douchen of wassen aan een (aangepaste) wastafel mogelijk als staan of lopen moeilijk is. De douche-toiletrolstoel past ook boven een toiletpot. Wel moet de hoogte van de pot geschikt zijn en de opening in de zitting precies boven de pot uitkomen. Er zijn ook douche-toiletrolstoelen met een uitschuifbare po onder de zitting. De douche-toiletstoel voorkomt een extra keer 'overstappen'. Direct van bed naar douche in plaats van via een rolstoel op een douchestoel. U kunt zich ook zittend aan de wastafel wassen, als er voldoende ruimte onder de wastafel is.

Hoe werkt een douche-toiletstoel zelfbeweger?

De douche-toiletrolstoel heeft hoge wielen achter en kleine wielen voor. U zit in de rolstoel en drijft met de handen de achterwielen aan. Dat doet u met de hoepels die evenwijdig aan de (binnenkant van de) banden lopen. daardoor blijven uw handen schoon en droog. U stuurt ook met de hoepels: als u de ene kant harder aandrijft dan de andere kant, gaat de rolstoel ook die richting op. U rijdt de rolstoel in en uit de doucheruimte of over het toilet zodat u niet hoeft te lopen of staan.

Belangrijk om te weten

Ontdek de opvouwbare douche toiletrolstoel

Uitvoeringen

  • Standaard douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger waarvan het zitgedeelte kantelbaar is.
  • Lichtgewicht douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger met extra brede zitting en armleuningen.
  • Kindermodel douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Opvouwbare douche-toiletrolstoel.

Wordt het vergoed?

U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U krijgt hiervoor geen vergoeding. U kunt via internet naar leveranciers zoeken. Toets in de zoekbalk de naam van het hulpmiddel en daarachter het woord 'huren' in.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 20 oktober 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier