Driewielfiets, elektrisch

Met elektrische driewielfietsen kunt u zelfstandig fietsen zonder groot risico op vallen. Door de elektrische trapondersteuning trapt u minder zwaar. De elektrische driewielfiets heeft twee wielen achter of twee wielen voor, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit heeft. Driewielfietsen voelen in de bocht anders aan: ze hellen niet mee.

Waarvoor dient een elektrische driewielfiets?

Een elektrische driewielfiets biedt extra stabiliteit bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen. Door de elektrische ondersteuning kunnen fietsers met minder  uithoudingsvermogen of spierkracht toch langere afstanden fietsen.

Hoe werkt een elektrische driewielfiets?

De fietser rijdt met een driewielfiets net als met een standaardfiets. De ondersteuning die u aanzet, werkt alleen bij een trapbeweging. De ondersteuning stopt bij de meeste elektrische fietsen als de snelheid boven de 25 km komt. Elektrische driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. De driewielfiets met vrijloop(koppeling) heeft als voordeel dat de trappers niet meebewegen met het voortbewegen van de fiets. Daardoor kunnen de benen af en toe rusten tijdens het fietsen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is, vindt u op www.blijfveiligmobiel.nl.
 • Elektrische driewielfietsen zijn er in diverse maten. U maakt de driewielfiets meer op maat met accessoires.
 • Veel aanpassingen voor de standaardfiets passen ook op elektrische driewielfiets.
 • Bij het fietsen moet u rekening houden met een breed achterstel als u de twee wielen aan de achterkant heeft.
 • Onderhoud is belangrijk. U regelt dat bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een  keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
Alternatief
 • Heeft u geen trapondersteuning nodig? Dan is er de gewone driewielfiets.
 • Er zijn driewielfietsen met een lage instap of van lichter materiaal. Sommige driewielfietsen met lage instap zijn inklapbaar.
 • Heeft u meer hulp nodig bij bijvoorbeeld sturen? Dan kan een driewielfiets voor twee personen dit oplossen.
 • Lukt het fietsen met drie wielen niet? Dan kunt u kijken naar een electrische of gewone vierwielfiets. Hiermee kunt u (bijna) niet vallen.
Informatie
 • Veel schadeverzekeraars hebben een speciale verzekering voor elektrische fietsen. Een WA-verzekering is niet verplicht. Echter bij de Speed pedelec wel. Meer informatie vindt u op www.anwb.nl.
 • Op www.fietsersbond.nl vindt u meer informatie over elektrische driewielfietsen. Daar vindt u ook waar u kunt leren fietsen op een driewielfiets.
Driewielerles

Uitvoeringen

Elektrische driewielfietsen zijn er in verschillende uitvoeringen:
 • Elektrische driewielfiets met twee wielen aan de achterkant. Deze fietsen hebben een kleinere draaicirkel, zodat u gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is lichter dan met een fiets met twee wielen voor.
 • Elektrische driewielfietsen met twee wielen aan de voorkant. Deze fiets heeft een grotere draaicirkel, zodat u moeilijker kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Bij het fietsen ziet u wel goed hoe breed de fiets is.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 8 augustus 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier