Douche-toiletstoel

Kunt u niet (langdurig) staan of loopt u risico te vallen? Douche-toiletstoelen zorgen ervoor dat u kunt zitten tijdens het douchen. Bij het toiletgebruik heeft u minder kracht nodig bij het gaan zitten of omhoog komen omdat u door de stoel hoger zit.

Waarvoor dient een douche-toiletstoel?

Als u een douche-toiletstoel gebruikt, hoeft u niet (langdurig) te staan tijdens het douchten en is de kans op vallen kleiner. Als u deze stoel boven een toiletpot plaatst, kunt makkelijker gaan zitten en opstaan als u naar het toilet gaat. Wel moet de toiletstoel hoog genoeg zijn zodat de opening in de zitting precies boven de pot uitkomt. Wilt u hem als gewone stoel gebruiken dan dekt u de opening af met een bijbehorend deksel.

Hoe werkt een douche-toiletstoel?

De douche-toiletstoel staat in de doucheruimte of boven het toilet. U neemt plaats en kunt zelfstandig van en naar de douche of toilet. Als de douche-toiletstoel een schuifbare po heeft onder de zitting, verwijdert u deze voor het douchen. Douche-toiletstoelen hebben een (afsluitbare) opening in de zitting of een uitsparing aan de voorkant. Dank zij de uitsparing kan het onderlichaam gemakkelijker worden gewassen. De stoelen hebben een rugleuning en meestal armleggers.

Belangrijk om te weten

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U krijgt hiervoor geen vergoeding. U kunt via internet naar leveranciers zoeken. Toets in de zoekbalk de naam van het hulpmiddel en daarachter het woord 'huren' in.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 9 oktober 2020

Vergelijkbare hulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier