Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Sta-opstoel

Sta-opstoelen kantelen schuin omhoog of omlaag waardoor u gemakkelijker zelfstandig in en uit de stoel komt. Het sta-op mechanisme helpt u omhoog of omlaag, waardoor u op een natuurlijke manier zonder moeite kunt gaan zitten en opstaan.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een sta-opstoel?

    Sta-opstoelen kantelen schuin omhoog of omlaag waardoor u zonder te buigen en extra te steunen zelfstandig in en uit de stoel kunt komen.

    Hoe werkt een sta-opstoel? 

    Sta-opstoelen werken elektrisch of met een gasveer. De elektrische bediening zit er los bij of is in een van de armleuningen verwerkt. Er is ook een mechanische variant, zie onder alternatieven.  

    Belangrijk om te weten 

    • U krijgt geen vergoeding voor sta-opstoelen als u alleen een probleem heeft met het opstaan of gaan zitten. U kunt ze ook huren. 
    • Er bestaan sta-opstoelen met een massage optie. 

    Productoverzicht

    Alternatieven 

    • Heeft u nog genoeg kracht in de armen? Denkt u dan aan een pakpaal
    • De Bib of mechanische sta-opstoel maakt gebruik van de eigen op-sta beweging. Door het bovenlichaam naar voren te bewegen en tegelijkertijd enige druk op de armleuningen uit te oefenen komt de zitting omhoog. Hierdoor komt u in balans en kost opstaan weinig spierkracht. Het is een sta-op stoel, maar tevens een trainings-, hulpmiddel wat helpt om in beweging te komen en de spieren te trainen. Deze stoel is genomineerd voor zorginnovatieprijs vanwege duurzaamheid materialen, terugkoopregeling en hergebruik.
    • Voor ernstige zitproblemen zijn er aangepaste stoelen
    • Er is ook een draagbare veerzitting met sta-op functie
    • Er is ook een compacte sta-op hulp (video extern) die u op een stoel gebruikt. 

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSta-opstoel met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 17-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: