Sta-op- en zithulp
Een sta-op- en zithulp geeft steun en helpt u om veilig op te staan en gecontroleerd weer te gaan zitten. U kunt deze sta-op hulp eenvoudig verplaatsen.
Gepubliceerd op: 01-08-2024
Laatst bijgewerkt op: 01-08-2024
Waarvoor dient een sta-op- en zithulp?
Een sta-op- en zithulp geeft steun en houvast bij het opstaan en weer gaan zitten. U bent daardoor niet afhankelijk van hulp van anderen. Het is een licht hulpmiddel dat u het kunt meenemen naar de plaatsen waar u het nodig hebt: de keuken, het toilet, bij een bed of bij een zitbank of stoel.
Hoe werkt een sta-op- en zithulp?
U zet de sta-op- en zithulp naast of voor u neer. De grote poten en de steunbeugel zorgen dat deze hulp goed blijft staan. De stroeve antislippoten geven grip op gladde ondergronden zoals tegels, laminaat of parket. U houdt u vast aan de handgrepen en trekt uzelf omhoog vanuit uw zittende positie of laat u langzaam op uw bed, stoel of bank zakken. Doordat de handgrepen op verschillende hoogtes zijn aangebracht is de sta-op- en zithulp geschikt voor zowel langere als kleinere mensen.
Belangrijk om te weten
- Belastbaar tot 120 kilogram.
- Het gewicht van de sta-op-en zithulp zelf is 1,5 kilogram. Hij is eenvoudig te vervoeren en ook mee te nemen als u op reis gaat.
Productoverzicht
Alternatieven
Voorbeelden van hulpmiddelen bij diverse situaties en plaatsen in huis:
- Toilet: toiletframe of handgreep.
- Bed: Bedgalg of meubelverhogers.
- Stoel: Van een veerzitting, pakpaal tot sta-opstoel.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Hulpmiddelen en tips bij het zelf overeind komen op de Hulpmiddelenwijzer.
- Bent u mantelzorger of zorgverlener, dan kunt u tips en hulpmiddelen vinden bij het helpen bij verplaatsen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSta-op- en zithulp met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!