Driewielfiets

Heeft u moeite met evenwicht bewaren? Met een driewielfiets kunt u zelfstandig fietsen en verkleint u de kans op vallen. Driewielfietsen hebben twee wielen voor of twee wielen achter. Hiermee ervaart u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit. Een driewielfiets rijdt anders dan een tweewieler: ze hellen niet in de bocht.

Waarvoor dient een driewielfiets?

Driewielfietsen zorgen voor extra stabiliteit. Bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen in verband met bijvoorbeeld de ziekte van Huntington valt u daardoor minder snel.

Hoe werkt een driewielfiets?

Driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Een fiets met vrijloop(koppeling) heeft als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunt u de benen af en toe laten rusten tijdens het fietsen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Op www.blijfveiligmobiel.nl vindt een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is.
 • Informeer bij een ergotherapeut of een driewielfiets medisch verantwoord voor u is, dit advies zit in de basisverzekering.
 • Driewielfietsen zijn er in diverse maten, met en zonder versnellingen en met verschillende remmen.
 • U kunt een tweewielfiets ombouwen tot een driewielfiets of zijwielen plaatsen. Meer over een ombouwset op www.fietsersbond.nl.
 • Veel aanpassingen voor de standaardfiets past ook op driewielfietsen.
 • Onderhoud is belangrijk. U kunt dat regelen bij een fietsendealer of bij een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.
Alternatief Informatie
 • Op www.fietsersbond.nl vindt u meer informatie over driewielfietsen. Daar vindt u ook docenten die u leren fietsen op een driewielfiets en adressen van gespecialiseerde fietsenmakers.
 • Racerunning wordt gedaan met een soort driewielfiets zonder pedalen en is bedoeld voor mensen die veel in een rolstoel zitten.
De driewielfiets, voor langer fietsplezier

Uitvoeringen

Driewielfietsen zijn er in verschillende uitvoeringen:
 • Driewielfietsen met twee wielen aan de achterkant. Deze driewielfietsen hebben een kleinere draaicirkel, zodat u gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is lichter dan met een fiets met twee wielen voor. Bij het fietsen moet u wel rekening houden met een breed achterstel.
 • Driewielfietsen met twee wielen aan de voorkant. Deze driewielfietsen hebben een grotere draaicirkel, zodat u minder gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Bij het fietsen ziet u wel goed hoe breed de fiets is.
 • Driewielfietsen met een verlaagde instap. Hierdoor kunt u makkelijker op- en afstappen. Bovendien kunt u met beide voeten op de grond rusten.
 • Driewielfietsen met een stoel met rugleuning. De stoel zit bijna boven de achterwielen waardoor u comfortabeler fietst.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier