Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Driewielfiets

Heeft u moeite met evenwicht bewaren? Met een driewielfiets kunt u zelfstandig fietsen en verkleint u de kans op vallen. Driewielfietsen hebben twee wielen voor of twee wielen achter. Hiermee ervaart u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit. Een driewielfiets rijdt anders dan een tweewieler: ze hellen niet in de bocht.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 10-06-2024

    Waarvoor dient een driewielfiets?

    Driewielfietsen zorgen voor extra stabiliteit. Bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen in verband met bijvoorbeeld de ziekte van Huntington valt u daardoor minder snel.

    Hoe werkt een driewielfiets?

    Driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Een fiets met vrijloop(koppeling) heeft als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunt u de benen af en toe laten rusten tijdens het fietsen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Op www.blijfveiligmobiel.nl vindt een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is.
    • Informeer bij een ergotherapeut of een driewielfiets medisch verantwoord voor u is, dit advies zit in de basisverzekering.
    • Driewielfietsen zijn er in diverse maten, met en zonder versnellingen en met verschillende remmen.
    • U kunt een tweewielfiets ombouwen tot een driewielfiets of zijwielen plaatsen. Meer over een ombouwset op www.fietsersbond.nl.
    • Veel aanpassingen voor de standaardfiets past ook op driewielfietsen.
    • Onderhoud is belangrijk. U kunt dat regelen bij een fietsendealer of bij een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Driewielfietsen zijn er in verschillende uitvoeringen:

    • Driewielfietsen met twee wielen aan de achterkant. Deze driewielfietsen hebben een kleinere draaicirkel, zodat u gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is lichter dan met een fiets met twee wielen voor. Bij het fietsen moet u wel rekening houden met een breed achterstel.
    • Driewielfietsen met twee wielen aan de voorkant. Deze driewielfietsen hebben een grotere draaicirkel, zodat u minder gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Bij het fietsen ziet u wel goed hoe breed de fiets is.
    • Driewielfietsen met een verlaagde instap. Hierdoor kunt u makkelijker op- en afstappen. Bovendien kunt u met beide voeten op de grond rusten.
    • Driewielfietsen met een stoel met rugleuning. De stoel zit bijna boven de achterwielen waardoor u comfortabeler fietst.
    • Driewielligfietsen met onderstuur.  Het stuur, versnelling en rem zijn onder het zadel gemonteerd. Reiken en de arm strekken is dan niet of minder ver nodig. 

    Alternatieven

    • Er bestaan ook elektrische driewielfietsen.
    • Een ombouwpakket. Met dit pakket wordt het achterwiel van uw eigen fiets vervangen door een Tworby module. De fiets is dan 72 cm breed en past door een gewone deur. 
    • Een driewielfiets met onderstuur kunt u gebruiken bij als u slecht kunt reiken en strekken, maar wel een goede handfunctie heeft voor de bediening.
    • Er zijn driewielfietsen met een lage instap of van lichter materiaal. Sommige driewielfietsen met lage instap zijn inklapbaar.
    • Heeft u meer hulp nodig bij bijvoorbeeld sturen? Dan kan een driewielfiets voor twee personen dit oplossen. 

    Wordt het vergoed?

    Het hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA . Voor een aanvraag via de Participatiewet gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de WIA doet u bij het UWV. Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het UWV. Wacht altijd eerst op toestemming van uw gemeente of het UWV voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

    Meer over Participatiewet en WIA

    Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de WMO

    Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

    Het keukentafelgesprek gaat over:

    • Wat u zelf kunt.
    • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
    • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

    Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

    • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
    • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
    • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

    Wie bepaalt of beoordeelt dit?

    De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

    Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

    Informatie

    Hulpmiddelen vanuit de Participatiewet en WIA/UWV

    De Participatiewet wordt uitgevoerd door de gemeente. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.

    De gemeente kan zorgen voor:

    • Aanpassing van uw werkplek. Uw werkgever kan hiervoor een vergoeding aanvragen bij de gemeente. Het kan gaan om ‘niet-meeneembare voorzieningen’ zoals een traplift of deuren die vanzelf opengaan. Het kunnen ook ‘meeneembare voorzieningen’ zijn. Zoals een aangepaste bureaustoel.
    • Vanaf 1 januari 2024 kunnen mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen bij UWV terecht voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen, zoals een voorleeshulp.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    Gemeenten bepalen zelf wat voor hulp zij aanbieden. Hoe de gemeente mensen met een arbeidsbeperking begeleidt naar een baan, ligt vast in de wet en in een gemeentelijke verordening.

    Let op! Vanaf 1 januari 2024 kunnen mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen, bij UWV terecht voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen, zoals een voorleeshulp. 

    De WIA wordt uitgevoerd door het UWV. De wet is bedoeld voor mensen die door ziekte of een beperking niet of maar gedeeltelijk kunnen werken. Of hulp nodig hebben bij het volgen van scholing of onderwijs.  Werkplekaanpassingen en hulpmiddelen die nodig zijn om werken of onderwijs volgen (weer) mogelijk te maken, kunnen vergoed worden vanuit de WIA. Dat geldt ook voor diensten, bijvoorbeeld een doventolk of taxikostenvergoeding.

    Wie bepaalt of beoordeelt dit?

    • U kunt een voorziening of hulpmiddel (digitaal) aanvragen bij het UWV, eerst wordt er gekeken of UWV bevoegd is om de voorziening uit te delen. Het kan zijn de voorziening via de gemeente of de zorgverzekering moet lopen. Soms moet de werkgever het middel zelf regelen. Hierover ontvangt u schriftelijk een bericht.
    • Als UWV de voorziening of hulpmiddel mag verstrekken, wordt de aanvraag doorgestuurd naar een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts. Zij beoordelen of u er recht op hebt. Zij stellen vast of uw ziekte of beperking u belemmert bij uw werkzaamheden of bij het volgen van onderwijs. Daarnaast kijken ze of de voorziening of het hulpmiddel ook “passend’ is om uw werk goed te (blijven) doen of onderwijs te kunnen volgen.
    • Binnen 8 weken krijgt u bericht of u in aanmerking komt voor de voorziening. Bij een ja, wordt het bestelproces in gang gezet. Is er een technisch hulpmiddel nodig, dan komen de leverancier én de arbeidsdeskundige langs om de situatie te bekijken. Gaat het om een bureau of bureaustoel op maat dan worden meteen de juiste maten opgemeten.

    Informatie

    Meer informatie

    • Op www.fietsersbond.nl vindt u meer informatie over driewielfietsen. Daar vindt u ook docenten die u leren fietsen op een driewielfiets en adressen van gespecialiseerde fietsenmakers.
    • Racerunning wordt gedaan met een soort driewielfiets zonder pedalen en is bedoeld voor mensen die veel in een rolstoel zitten.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDriewielfiets met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: