Heeft u moeite met evenwicht bewaren? Met een driewielfiets kunt u zelfstandig fietsen en verkleint u de kans op vallen. Driewielfietsen hebben twee wielen voor of twee wielen achter. Hiermee ervaart u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit. Een driewielfiets rijdt anders dan een tweewieler: ze hellen niet in de bocht.
Driewielfietsen zorgen voor extra stabiliteit. Bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen in verband met bijvoorbeeld de
ziekte van Huntington valt u daardoor minder snel.
Driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Een fiets met
vrijloop(koppeling) heeft als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunt u de benen af en toe laten rusten tijdens het fietsen.
Driewielfietsen zijn er in verschillende uitvoeringen:
- Driewielfietsen met twee wielen aan de achterkant. Deze driewielfietsen hebben een kleinere draaicirkel, zodat u gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is lichter dan met een fiets met twee wielen voor. Bij het fietsen moet u wel rekening houden met een breed achterstel.
- Driewielfietsen met twee wielen aan de voorkant. Deze driewielfietsen hebben een grotere draaicirkel, zodat u minder gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Bij het fietsen ziet u wel goed hoe breed de fiets is.
- Driewielfietsen met een verlaagde instap. Hierdoor kunt u makkelijker op- en afstappen. Bovendien kunt u met beide voeten op de grond rusten.
- Driewielfietsen met een stoel met rugleuning. De stoel zit bijna boven de achterwielen waardoor u comfortabeler fietst.
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 23 februari 2022