Douchezitje

Op een opklapbare douchestoel of douchezitje kunt u zittend douchen als u niet (langdurig) kunt staan of het risico loopt te vallen, bijvoorbeeld door de ziekte van Huntington. U klapt het zitje en de eventuele armsteunen eenvoudig op als anderen de doucheruimte willen gebruiken.

Waarvoor dient een douchezitje?

Douchezitjes maken zittend douchen mogelijk. De rugleuning biedt steun in de rug. Als het douchezitje armsteunen heeft, voorkomt dit zijwaarts wegglijden. Een opklapbare douchestoel geeft meer ruimte aan anderen die de douchte willen gebruiken maar geen stoel nodig hebben.

Hoe werkt een douchezitje?

U bevestigt het douchezitje aan de muur in de doucheruimte waar het water u kan bereiken. U klapt de zitting omlaag en gaat zitten of u laat iemand anders plaatsnemen op het zitje. Een douchezitje met armsteunen biedt steun bij het gaan zitten of opstaan. Na gebruik klapt u het zitje weer op.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • Douchestoelen alleen op een stevige, dragende muur plaatsen.
 • Ontbreekt een dragende muur dan zijn ook douchezitjes voor montage op de vloer verkrijgbaar.
Alternatief
 • Er bestaan douchestoelen met één of meer steunpoten die op de vloer rusten. Die kunnen ook meer gewicht dragen.
 • Er zijn ook brede en versterkte douchestoelen om meer gewicht te dragen.
 • Een douchezitje met een extra zachte zitting.
Informatie
Helpen met douchen

Uitvoeringen

 • Douchestoelen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam goed te kunnen wassen.
 • Douchestoelen met een uitsparing in de zitting. Hierbij heeft de zitting een opening vanaf de voorkant zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast.
 • Douchestoelen met rugsteun. Geven extra steun en voorkomen contact met bijvoorbeeld koude tegels. Het zitje staat wel iets verder van de wand af.
 • Douchestoelen met armsteunen en rugsteun hebben aan de zijkant opklapbare armsteunen waarop u steunt bij het gaan zitten of opstaan.
 • Douchestoelen die zwenken kunnen naar buiten draaien zodat u niet in de doucheruimte er op hoeft te gaan zitten. Als u zich daarna zittend afzet met uw voeten zwenkt het zitje de doucheruimte in. Daardoor hoeft u niet over de drempel te stappen.
 • Douchestoelen op een schuifrail. Zitjes die buiten de doucheruimte schuiven om er op plaats te nemen. Als u zich daarna zittend afzet met uw voeten schuift het zitje de doucheruimte in. U hoeft daardoor niet over de drempel stappen.
 • In hoogte verstelbare douchestoelen. Deze stelt u mechanisch of elektrisch in zodat u comfortabeler zit en gemakkelijker kunt gaan zitten of opstaan.

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 13 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Kinderen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier