Scootmobiel met 5 wielen

Scootmobielen met 5 wielen gebruikt u als u zelfstandig buiten over (middel)lange afstand wilt rijden, zeker als u veiliger de bochten wilt nemen. U heeft daarvoor wel genoeg kracht nodig in armen en handen om de scootmobiel goed te bedienen. U kunt wel nog korte afstanden lopen en rechtop blijven zitten.

Waarvoor dient het?

Met scootmobielen met 5 wielen kunt u lange afstanden afleggen met een snelheid tot meer dan 20 km per uur, zodat iemand kan meefietsen. U kunt ook binnenshuis in grotere ruimtes rijden, bijvoorbeeld supermarkten en gemeentehuizen.

Hoe werkt het?

Scootmobielen met 5 wielen hebben aan de achterkant 2 aandrijfwielen en aan de voorkant 1 groot stuurwiel in het midden met aan iedere kant een klein meedraaiend wieltje. Bij het nemen van een bocht krijgt de scootmobiel extra steun van de wieltjes en kantelt daarom niet snel. De scootmobielen werken op een oplaadbare accu.

Belangrijk om te weten

  • Voor de wet is een scootmobiel een gehandicaptenvoertuig met motor. Daarom moet u de rolstoel verzekeren.
  • Het rijden met deze scootmobielen vereist dat u een beetje kunt lopen en staan, dat u een redelijke rompbalans (wegzakken) heeft en dat u uw armen en handen goed kunt gebruiken.
  • De scootmobiel met 5 wielen is eigenlijk een 3 wiel scootmobiel met twee kleine zij wieltjes. Deze zij-wieltjes zijn vaak kwetsbaar bij bijvoorbeeld het op en af rijden van een stoeprand. 
  • Informeer naar accessoires en mogelijkheden om scootmobielen meer op maat te laten aanpassen, bijvoorbeeld zittingen, zijpelotten (tegen wegzakken) en extra zitondersteuning.
  • Niet alle scootmobielen hebben vering.
  • Er bestaan speciale houders om rollators mee te nemen.
  • Pechhulp voor uw scootmobiel met of zonder abonnement: ANWB Wegenwacht  scootmobielservice, Scootmobiel Hulpdienst, RoadGuard (app) en Zorgeloos-op-weg.
  • Meer informatie over scootmobielen en gehandicaptenvoertuigen op www.regelhulp.nl en www.vvn.nl.
Test scootmobiel 5 wielen

Wordt het vergoed?

Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo (gemeente) of de Wlz (CIZ). Op onze keuzewijzer kunt u kijken welke van toepassing is.
Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het CIZ. Soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Wacht altijd eerst op toestemming voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 26 oktober 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier