Okselkruk
Een okselkruk biedt een oplossing als u (tijdelijk) met krukken loopt en uw polsen en bovenarmen minder wilt of kunt belasten. De kruk biedt veel stabiliteit.
Laatst bijgewerkt op: 11-08-2023
Waarvoor dient een okselkruk?
Een okselkruk zorgt ervoor dat u een been of beide benen minder belast tijdens het staan en lopen. U kunt met de kruk of krukken lopen zonder op uw pols te steunen of uw bovenarm veel te gebruiken.
Hoe werkt een okselkruk?
U zet de bovenkant van de okselkruk onder uw oksel en heeft op de hoogte van de handen een greep waarmee u de kruk met de hand vasthoudt en stuurt.
Belangrijk om te weten
- Er bestaan ook kleine modellen, bijvoorbeeld voor kinderen.
- U kunt okselkrukken op maat instellen. Dit is erg belangrijk om een goede rechtopstaande houding te bewaren tijdens het lopen.
- Aan de onderkant moet een goede antislipdop zitten die niet is afgesleten.
Productoverzicht
Alternatieven
- Gewone kruk met een steun onder de elleboog. Er is ook een elleboogkruk met 4 poten.
- Een kniekruk als u uw handen graag vrij heeft.
- Maar u kunt ook tijdelijk een rolstoel lenen.
Wordt het vergoed?
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
Hoe te verkrijgen?
Lenen
Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.
Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:
- Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
- Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
- Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.
Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:
- Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
- Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
- Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.
Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.
Meer informatie
- Let op: u kunt met een okselkruk zenuwen in de oksel afknellen.
- Meer over loophulpmiddelen vindt u op www.regelhulp.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOkselkruk met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!