Hulpmiddelen bij eenhandig
Bij eenhandigheid kan iemand slechts één hand gebruiken. Dit kan meerdere oorzaken hebben. U kunt bijvoorbeeld tijdelijk uw hand niet gebruiken door een breuk of andere verwonding. Of u hebt maar een hand of arm sinds uw geboorte of door een amputatie. Door een beroerte, spierziekte of dwarslaesie kunt u soms nog maar één hand of arm gebruiken. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij dagelijkse activiteiten.
Laatst bijgewerkt op: 08-08-2023
Uw situatie
U kunt maar één hand gebruiken. Misschien bent u geboren met één hand of arm. Of er is op latere leeftijd een arm of hand geamputeerd. U kunt eenzijdig verlamd zijn door een beroerte, spierziekte of dwarslaesie. Of u kunt tijdelijk maar één hand en arm gebruiken, bijvoorbeeld als u uw arm heeft gebroken. Omdat u eenhandig bent, zijn sommige activiteiten en taken een uitdaging. Het strikken van uw veters bijvoorbeeld. Ook kunt u meer moeite hebben met koken of andere huishoudelijke taken. Voor douchen met een arm in het gips zijn er veel filmpjes en informatie op het internet te vinden.
Hulpmiddelen bij eenhandig
Huishouden
Als u maar één hand kunt gebruiken, kunnen verschillende huishoudelijke taken een uitdaging voor u zijn. Bij afwassen kunt u gebruikmaken van een afwasborstel met zuignap. Door de borstel met de zuignap vast te zetten in de wasbak kunt u de afwas met uw ene hand langs de borstel bewegen. Voor het schoonmaken van uw vloer kunt u een dweil met wringmechanisme gebruiken. Deze wringt zelf het water uit een dweil of mop, dus hoeft u hiervoor niet uw hand(en) te gebruiken. Voor het uitwringen van een doek kunt u een (mini)wringer gebruiken of u gebruikt een microvezeldoekje, deze kunt u droog gebruiken. Tijdens het koken zijn er diverse mogelijkheden en hulpmiddelen. Zo zijn er speciale voorraaddozen die met één hand te openen zijn. Een pannenhouder maakt het mogelijk om met één hand in een pan te roeren zonder dat de pan wegschuift. Met een speciale opener voor schroefdeksels hoeft u minder kracht te zetten en kunt u potten met schroefdeksels mogelijk met één hand openen. Er zijn ook speciale blikopeners waarvoor u maar één hand nodig hebt.
Persoonlijke verzorging
Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging bij eenhandigheid. Het vastmaken van een knoopsluiting kan met één hand lastig gaan, dus kan een knoophaak handig zijn. Voor het aantrekken van een bh met één hand kunt u gebruikmaken van een aankleedhulpmiddel voor een bh. Ook voor het aantrekken van een broek met één hand is er een aantrekhulp. Om uw nagels te verzorgen kunt u een (elektrische) nagelknipper gebruiken. Heeft u moeite met tandpasta op de tandenborstel aan te brengen? Gebruik een tandpastadispenser, met één druk op de hendel of knop krijgt u de juiste hoeveelheid op uw tandenborstel. Maar u kunt natuurlijk ook tandpasta tabletjes gebruiken.
Eten en drinken
Als u met één hand eet, kan eten van uw bord afglijden. Een bordrand klemt u om de rand van uw bord en deze zorgt dat uw eten er niet vanaf kan glijden. Er zijn ook speciale ontbijtplanken met opstaande randen of noppen die ervoor zorgen dat uw eten niet van uw bord kan glijden. Als u weinig spierkracht in uw armen heeft, kunt u armondersteuning of een robotarm gebruiken tijdens het eten en drinken.
Vergoedingswijzer
Voor sommige hulpmiddelen bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverzekeringswet.
Wanneer het mobiliteitshulpmiddelen of woningaanpassingen betreft, kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Daarvoor kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente waar u woont.
Informatie
- Isala heeft een pagina met handige tips en trucs voor eenhandig werken.
- KorterMaarKrachtig.com is dé landelijke vereniging voor mensen met een amputatie en/of aangeboren reductie van een ledemaat.
- Een video van het UMCG over Eénhandig en vrijetijdsbesteding (revalideren van hersenletsel).
- Een video van het UMCG over Eénhandig en persoonlijke verzorging. (revalideren van hersenletsel).