Kleding, aangepast

Heeft u moeite met het aantrekken van gewone kleding vanwege uw (tijdelijke) aandoening, verwonding of beperking? Aangepaste kleding is een oplossing voor iedereen die kleding wil dragen die comfortabel en naar eigen smaak is. Is elk naadje dat u of uw kind voelt te veel? Hypersensitieve kinderen die last hebben van prikkels, of kinderen met ADHD kunnen baat hebben bij speciale kleding.

Waarvoor dient aangepaste kleding?

Aangepaste kleding ondersteunt u bij het aankleden. Bijvoorbeeld als u problemen heeft bij bewegen, uw balans, grijpfuncties of zintuigelijke gewaarwording. Prikkelarme of prikkelrijke kleding is geschikt voor gevoelige kinderen. U kunt aangepaste kleding kopen of kleding zelf (laten) aanpassen.

Hoe werkt aangepaste kleding?

Door gebruik van toebehoren, elastiek, en loszittende rekbare kleding zonder sluitingen is aankleden minder inspannend. Ook stoffen die makkelijk te hanteren zijn, maken aankleden gemakkelijker. Prikkelarme kleding heeft geen naden, terwijl voor prikkelzoekers extra frutsels zijn toegevoegd. Voorbeelden vindt u onder kledingstijlen en stoffen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
 • De Eerste Hulp Bij Aankleden geeft u fysieke tips die het aan- en uitkleden makkelijker maakt. Denk hierbij aan de techniek om met één hand een bh, hemd, jas, sweatshirt of sok aan te doen of een das te strikken. Ook zijn er technieken voor mensen met minder kracht in hun handen, beperkte schoudermobiliteit (bewegen van de schouders) of met een verlamming. Een ergotherapeut kan u verder adviseren.
 • Via internet of bij belangenverenigingen vindt u bedrijven en winkels die kleding leveren voor mensen met speciale wensen voor kleding en stijl.
Alternatieven
Vergoedingen
 • Aangepaste kleding wordt niet vergoed, maar u kunt ze bij de aangifte inkomstenbelasting wel onder het hoofdstuk ‘specifieke zorgkosten’ als aftrekpost opvoeren. Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst.
Informatie
Blog - Vlog 3 aangepaste kleding

Kledingstijlen en stoffen

Kledingstijlen voor zelfstandig aan- en uitkleden:
 
 • Neem stijlen met grote toebehoren, omdat die makkelijker te hanteren zijn. Denk aan grote knopen en dikke riemen.
 • Zijn knopen en ritsen lastig? Dan zijn er rokken met elastische rokrand en broeken met elastische broekrand. Of kleding zonder sluitingen van loszittende, rekbare stof, zoals T-shirts.
 • Is een sluiting noodzakelijk? Zorg dan dat u makkelijk bij de sluiting kunt komen, bijvoorbeeld met een rits aan de voorkant.
 • Denk aan omslagkleding, zoals topjes, vesten of cardigans en jurken.
 • U past een riem aan door een sluiting met klittenband, drukknoop of magnetische knoop te nemen.
 • Capes en poncho’s doet u gemakkelijker aan dan zware jassen. Vooral als uw schouder minder mobiel is.
Stoffen en weefsels die gemakkelijk te hanteren zijn:
 • Stoffen van gebreide of jersey vezels zijn soepeler dan van stijve, geweven vezels. Wat elastaan of lycra in de stof maakt kleding rekbaar en zorgt ervoor dat kleding haar vorm weer terugkrijgt als u haar uittrekt. Dit laatste is geen oplossing voor mensen met een gevoelige huid, die synthetische kleding willen vermijden.
 • Gladde stoffen gaan gemakkelijker aan omdat ze over uw huid of andere kleding glijden.
 • Kies voor uw gemak stoffen die gemakkelijk te wassen en te drogen zijn en die niet gestreken hoeven te worden.
 • Heeft u het snel warm of transpireert (zweet) u veel? Lichtgewicht en ademende stoffen zoals linnen en katoen of een mix hiervan nemen transpiratievocht op. Er zijn ook zogeheten technische stoffen, dit zijn vochtafvoerende stoffen die werken met koolstof.
 • Heeft u het snel koud? Gebruik dan laagjes kleding om de warmte vast te houden en denk bijvoorbeeld aan stoffen als flanel, wol en fleece.
Kleding voor (prikkel)gevoelige kinderen, hoogsensitief of ADHD
 • SAM Air of baggy, prikkelarme kledingstukken zonder labels of harde naden.
 • SAM Texture, stimulerende kleding met verschillende prikkelende stoffen en extra gadgets om lekker mee te frutselen.

Wordt het vergoed?

U krijgt geen vergoeding.
 • Bezoek een (hulpmiddelen)speciaalzaak of thuiszorgwinkel in uw buurt.
 • Zoek via het internet met de zoekwoorden: [naam hulpmiddel] en ‘kopen’, bijvoorbeeld babyfoon kopen. Aanvullend kunt u het woord ‘tweedehands’ of ‘huren’ gebruiken.
 • Meer informatie: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 29 november 2022

Vergelijkbare hulpmiddelen Eénhandig

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier