Robothandschoen
Heeft u één of twee, minder goed functionerende, hand(en)? Een robothandschoen ondersteunt uw handfunctie, stimuleert het gebruik van uw hand en daarmee de spieren. U vergroot uw grijpkracht en daarmee uw zelfredzaamheid, u heeft minder hulp nodig bij dagelijkse handelingen.
Laatst bijgewerkt op: 07-09-2023
Waarvoor dient een robothandschoen?
De robothandschoen versterkt de handfunctie bijvoorbeeld bij tillen, een pen vasthouden of het haar kammen. De robothandschoen biedt ondersteuning bij (orthopedische) klachten als gevolg van overbelasting, reuma, een incomplete dwarslaesie, traumatisch hersenletsel of een beroerte.
Hoe werkt een robothandschoen?
De robothandschoen heeft een duim, middelvinger en ringvinger met daarin sensoren. Bij aanraking ondersteunt de handschoen uw grijpbewegingen en geeft de hand zo extra grijpkracht. Op basis van de klachten stelt u (samen met uw behandelaar) de gevoeligheid en de kracht van de handschoen in via een controle kastje of een app. U trekt de handschoen aan en bevestigt de het controle kastje met een clip aan uw kleding.
Belangrijk om te weten
- Er zijn verschillende modellen, zoals een handschoen of een brace (polsbandage) en in verschillende maten verkrijgbaar. Zie ook uitvoeringen.
- Ook als hulpverlener of mantelzorger kunt u de robothandschoen gebruiken als u extra kracht of grip nodig heeft bij de verzorging.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- De brace of polsbandage werkt met Functionele Elektro Stimulatie (FES). Met FES stimuleert u uw zenuwen en spieren in de hand en duim van uw door spierziekte of hersenletsel aangetaste hand. U bedient de polsbandage zelf, met een knop opent en sluit u uw hand. Met een timer kunt u hoe lang u dit wilt instellen. Met een aparte bewegingssensor kunt u de polsbandage ook met uw hoofd aansturen. Meer informatie over de ReGrasp op de website van Rehabtronics.
- Meer informatie over de carbonhand vindt u op de website van Bioservo (engelstalig). Momenteel doet Roessingh Research and Development (RRD) onderzoek naar de carbonhand.
Alternatieven
- Heeft u alleen meer grip nodig op voorwerpen, dan is een griphandschoen of active hand misschien al voldoende.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op Zorgvannu.nl: Meer grip en kracht met een robothandschoen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRobothandschoen met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!