Hulpmiddelen bij huidziekten
Huidziekten is een breed begrip, er zijn veel aandoeningen die de huid aantasten. Meer dan een miljoen mensen hebben huidproblemen; van acne, eczeem, psoriasis, lichen sclerosus tot doorligwonden en huidkanker. Er zijn tijdelijke problemen zoals netelroos of schurft die te behandelen zijn of chronische huidziekten waarvan de klachten alleen verlicht kunnen worden. Een huidaandoening kan naast lichamelijke ongemakken ook voor emotionele en sociale problemen zorgen zoals schaamte, onzekerheid en problemen bij het contact maken en onderhouden. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven.
Laatst bijgewerkt op: 24-08-2023
Hulpmiddelen bij Huidziekten
Persoonlijke verzorging
Sinds de coronatijd is het mogelijk om, via beeldbellen of wondzorg op afstand, uw (chronische) huidziekte te laten controleren door uw behandeld arts. Dit scheelt reistijd, regelwerk en dus energie. Bij kinderen met eczeem, die last hebben van jeuk en krabben, kunnen handschoenen wonden voorkomen. Wassen en afdrogen zijn niet onder alle huidomstandigheden even makkelijk. Water droogt uw huid uit. Er zijn verzorgend wassen hulpmiddelen waarbij u water en zeep vervangt voor producten met lotion. Zoals een washand of badmuts.
Slapen
De huid die toch al gevoelig is wordt door lakens, draaien en verliggen tijdens het slapen zwaar belast. Heeft u een chronische ziekte en zit of ligt u eigenlijk alleen nog maar, dan is er meer kans op doorliggen. Decubitus geeft ernstige problemen en wonden die maar heel slecht herstellen. Een dekenboog in uw bed kan uw wonden ontzien. Ook bedgalgen kan het draaien over verliggen makkelijker maken. Voorkomen is beter dan genezen, vraag vooral bij uw huisarts of decubitusverpleegkundige welke vacht, hielbeschermer of decubituskussen of matras voor u geschikt kan zijn.
Vergoedingswijzer
Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer.
Meer informatie
- Huid Nederland maakt zich sterk voor alle mensen met een huid- of haaraandoening en verenigt mensen met een huid- of haaraandoening met als doel hun positie in de zorg en de kwaliteit van zorg te versterken. U kunt met lotgenoten in contact komen via huidpatiëntenorganisaties. Zij organiseren bijeenkomsten voor lotgenoten, beantwoorden vragen, hebben actieve facebookgroepen.
- Thuisarts.nl is voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte. Thuisarts.nl over de huid.
- Huidziekten.nl is een website met informatie over huidziekten, met name bedoeld voor dermatologen en arts-assistenten in opleiding tot dermatoloog. U vindt hier patiënten folders over alle bekende huidziekten.