Tips bij koffie zetten
Koffiezetten kan ingewikkeld zijn door cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of aandachtsproblemen. Ook bij fysieke beperkingen, als u minder kracht heeft of snel moe bent vindt u hieronder tips en hulpmiddelen om het koffie zetten te ondersteunen.
Laatst bijgewerkt op: 11-01-2025
Koffiezetten
Bij een beperking van het denken (cognitie)
Als u koffie zet met een apparaat dat voor u bekend is, is dit voor in de toekomst ook eenvoudiger om uw koffie zelfstandig te zetten. Een nieuw apparaat onder de knie krijgen is lastig als u problemen met uw denken heeft.
- Is het bedenken van de juiste volgorde moeilijk, maak dan een stappenplan dat bij u past. Kijk en maak samen met een naaste of een ergotherapeut een stappenplan wat voor u het beste werkt. Gebruik ook pictogrammen of foto’s als een stappenplan in tekst niet voldoende is.
- Zet alle spullen voor het koffiezetten op een vaste plek dicht bij het koffiezetapparaat. U kunt alle benodigdheden bijvoorbeeld op een dienblad zetten.
- Zorg dat de spullen waarmee u koffie gaat zetten, eenvoudig te herkennen zijn. Bijvoorbeeld in een koffiebus, die u al heel lang gebruikt.
- Gebruik doorzichtige bussen of zet erop wat de inhoud is en/of waar u het voor gebruikt. Plak bijvoorbeeld een sticker met de tekst 'koffie' op de koffiebus of 'suiker voor de koffie'.
- Markeer de belangrijke knop(pen) op uw apparaat, bijvoorbeeld met een gekleurde sticker of sticker met de tekst aan/uit.
- Blijf tijdens de hele activiteit bij het apparaat, zodat u niet vergeet waar u mee bezig bent.
- Vergeet u soms om het apparaat uit te zetten? Plak een sticker of briefje duidelijk in het zicht om u eraan te herinneren.
Bij minder kracht of vermoeidheid
- Zet alles wat u nodig hebt om koffie te zetten dicht bij elkaar en in de buurt van het apparaat.
- Kies een lichtgewicht koffiebus met handvat.
- Doe de koffiebus niet te vol.
- Als u moeite hebt met de koffiepot te tillen, probeer de handgreep dan eens met beide handen vast te houden.
- Zet de koffiepot op een theedoek en schuif deze over het aanrecht om hem te verplaatsen.
- Zorg er ook voor dat het koffiezetapparaat dicht bij de kraan staat. Zo hoeft u minder ver te lopen met de koffiepot.
- Zorg ervoor dat het koffiezetapparaat op de juiste hoogte staat, zodat u bijvoorbeeld niet met uw armen boven uw macht hoeft te werken.
- Gebruik een mok of kop met een groot oor in plaats van kop en schotel. Er zijn ook ergonomische mokken of bekers met handvatten die het vasthouden eenvoudiger maken.
- Als een knop indrukken lastig is, kunt u dit proberen te doen met uw knokkels ( PIP-gewricht). Of u gebruikt het uiteinde van bijvoorbeeld een pollepel.
- Eventueel kunt u een ander apparaat aanschaffen, lichter, kleiner en met knoppen die voor u goed te bedienen zijn. Denk hierbij ook aan de koffieverpakking, cups of zakjes of gebruik oploskoffie en kokend water.
Meer informatie
- Lees ook onze algemene tips bij het opruimen van de keuken.
- Bekijk de verschillende hulpmiddelen voor drinken op de Hulpmiddelenwijzer.
- Lees ook onze tips voor het zetten van thee.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.