Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Autostoel

Krijgt u klachten bij het (langdurig) zitten in een auto? Er zijn speciale autostoelen die extra ondersteuning bieden voor de rug, armen en/of schouders.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 11-07-2023

    Waarvoor dient een aangepaste autostoel?

    Een speciale autostoel biedt een oplossing als u klachten krijgt bij het zitten of moeite heeft met in- en uitstappen. Een autostoel met armleuningen is bijvoorbeeld geschikt voor:

    • (Voorkomen van) nek- en schouderklachten.
    • Extra steun bij verminderde spierkracht in de armen.
    • Een ontspannen en goede zithouding tijdens het rijden.

    Hoe werkt een aangepaste autostoel?

    Speciale autostoelen zijn verstelbaar en hebben een kuipvormige rug en een lumbaalsteun (extra steun voor de onderrug). Een autostoel met één of twee armleuningen ondersteunt de armen en ontlast de schouders. Dit maakt het autorijden minder vermoeiend. De armleuningen zijn opklapbaar, zodat ze niet in de weg zitten bij het in- en uitstappen.

    Belangrijk om te weten

    • Er zijn auto’s die standaard zijn uitgerust met instelbare/aanpasbare (sport)stoelen of stoelen met in hoogte verstelbare armleuningen.
    • Er bestaan ook autostoelen die het in- en uitstappen makkelijker maken, zoals draaistoelen (video) waarvan de zitting meedraait van buiten naar binnen en omgekeerd.

    Productoverzicht

    Alternatieven

    • Voor de draaistoel is een draaikussen of de draaischijf een alternatief.
    • Het is mogelijk om losse armleuningen aan één of beide zijden van een autostoel te (laten) monteren.
    • Andere vormen van (collectief) vervoer vindt u op: Tips voor vervoer op de Hulpmiddelenwijzer.
    • Er bestaan ook mogelijkheden om een slede, het railsysteem van de auto aan te passen.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    • Het vinden en aanvragen van autoaanpassingen is ingewikkeld. U kunt een ergotherapeut inschakelen voor advies. Het advies wordt vergoed vanuit de basisverzekering (eigen risico).
    • U vindt autoaanpasbedrijven op de website van Auto Aanpassers Nederland.
    • Regelhulp.nl (Overheid) over aangepaste auto/rolstoelbus. Autoaanpassingen worden vaak niet vergoed. Is de autoaanpassing voor werk of opleiding? Dan kunt u bij het UWV vragen naar de mogelijkheden en voorwaarden.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAutostoel met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Deel deze pagina via: