Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wondzorg op afstand

Wondzorg op afstand maakt mogelijk dat een gespecialiseerde zorgverlener het herstel van uw wond via digitale beelden of foto's op een afstand volgt. Wondzorg op afstand heet ook wel tele-wondzorg of beeldbellen bij wondzorg.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 06-06-2024

    Waarvoor dient wondzorg of afstand?

    Met wondzorg op afstand hoeft u niet steeds naar een ziekenhuis om het herstel van de wond te laten controleren. U loopt ook minder risico te lang door te lopen met een wond die niet goed geneest.

    Hoe werkt wondzorg op afstand?

    De huisarts verwijst u naar een specialist (dermatoloog). Die stelt een diagnose en maakt een plan om de wond te behandelen. De thuiszorg voert - samen met de huisarts - de behandeling uit. Bij wondzorg op afstand is er een directe telefoonverbinding met de specialist tijdens het consult. Deze specialist beoordeelt de wond, terwijl u spreekt met de specialist over uw behandeling en de voortgang. 

    Een andere mogelijkheid is het versturen van foto's. Op vaste momenten of bij problemen worden digitale foto's van de wond gemaakt. De foto wordt via internet verstuurd naar een gespecialiseerde zorgverlener voor advies.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Nodig zijn: een goede smartphone of tablet met een hoge resolutie van het scherm, een beveiligde verbinding en voldoende licht om een optimaal beeld te krijgen. 
    • 3D-camera's geven veel gedetailleerdere beelden dan gewone camera's of het blote oog. 

    Productoverzicht

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    • Over wondzorg op afstand van het kenniscentrum Wondzorg (pdf 2018)
    • Nieuwe inzichten voor behandeling van wonden: reinig primair gesloten wonden niet. Kies niet voor baden als wondreiniging. Gebruik geen bedekkend verbandmateriaal bij primair gesloten wonden en wissel schuimverbanden bij wondzorg niet dagelijks (max 7 dagen in situ) e.a. Bron: Richtlijn Wondzorg.
    • Vilans kennisbank Digitale Zorg voor zorgorganisaties: opbrengsten en financiering van de smart glass.
    • Over digitale wondzorgapplicatie voor professionals op Zorg voor Beter.
    • Op Zorgvannu.nl: Live meekijken met een slimme bril.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactWondzorg op afstand met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: