Oefenmateriaal voor afasie

Oefenmateriaal en apps voor afasie helpen u thuis te oefenen in het uitspreken en terugvinden van woorden en zinnen.

Waarvoor dient oefenmateriaal voor afasie?

Oefenmateriaal en apps voor afasie gebruikt u als u door een hersenbeschadiging moeite heeft met taal. Een therapeut kijkt met testen en oefeningen waarmee u moeite heeft en wat u kunt. Daarna kunt u zelfstandig thuis in uw eigen tempo oefenen met het materiaal of de app.

Hoe werkt oefenmateriaal voor afasie?

De oefenmaterialen met handleiding zijn op papier en / of digitaal verkrijgbaar. Ze bestaan uit verschillende thema’s in relatie tot dagelijkse activiteiten. Bij deze thema’s zijn oefenbladen met afbeeldingen, die u gebruikt in een gesprek. Dit materiaal stimuleert u om een gesprek aan te gaan.
Ook is er oefenmateriaal gericht op het oefenen van specifieke woorden en zinnen zoals gebruikt bij logopedie. U koopt oefenmateriaal als elektronisch boek of als computerprogramma om zelf thuis te oefenen. Bij de papieren versies zijn de oefenbladen voorzien van een beschermend laagje.
Gezelschapsspellen die afgestemd kunnen worden aan de mogelijkheden van mensen met afasie, bijvoorbeeld de vragenkaartjes, activeren taalgebruik en deelname aan groepen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Uit onderzoek blijkt dat het heel leerzaam en goed is om zelfstandig thuis oefeningen te doen aan de hand van speciaal oefenmateriaal.
  • Er bestaat ook oefenmateriaal met gebarenfoto's. Dit is te gebruiken voor het aanleren van gebarentaal voor het voeren van een gesprek. Met behulp van de gebarenfoto’s wordt het overbrengen van gebaar naar taal geleerd en geoefend.
Alternatief
  • Heeft u afasie? Dan is de speciale afasiesleutelhanger misschien een handig hulpmiddel. Met deze sleutelhanger zien mensen dat u afasie heeft. Door de code op de sleutelhanger te scannen, krijgt degene waar u mee wilt praten tips over hoe jullie gesprek beter kan gaan. De sleutelhanger vraagt u gratis aan bij: Verder met hersenletsel/sleutelhanger afasie.
Informatie
Traumatisch hersenletsel;grijze massa witte massa-Hersenletsel-uitleg

Uitvoeringen

Voorbeelden van speciale oefenmaterialen:
  • Behandelprogramma's op basis van stoornisniveau of op activiteiten- en participatieniveau. Bijvoorbeeld bij woordvindingsproblemen.
  • Werkboek voor mensen met een lichte vorm van afasie, die voorheen erg taalvaardig waren.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 17 mei 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier