Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Oefenmateriaal voor afasie

Oefenmateriaal en apps voor afasie helpen u thuis te oefenen in het uitspreken en terugvinden van woorden en zinnen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient oefenmateriaal voor afasie?

    Oefenmateriaal en apps voor afasie gebruikt u als u door een hersenbeschadiging moeite heeft met taal. Een therapeut kijkt met testen en oefeningen waarmee u moeite heeft en wat u kunt. Daarna kunt u zelfstandig thuis in uw eigen tempo oefenen met het materiaal of de app.

    Hoe werkt oefenmateriaal voor afasie?

    De oefenmaterialen met handleiding zijn op papier en / of digitaal verkrijgbaar. Ze bestaan uit verschillende thema’s in relatie tot dagelijkse activiteiten. Bij deze thema’s zijn oefenbladen met afbeeldingen, die u gebruikt in een gesprek. Dit materiaal stimuleert u om een gesprek aan te gaan.
    Ook is er oefenmateriaal gericht op het oefenen van specifieke woorden en zinnen zoals gebruikt bij logopedie. U koopt oefenmateriaal als elektronisch boek of als computerprogramma om zelf thuis te oefenen. Bij de papieren versies zijn de oefenbladen voorzien van een beschermend laagje.
    Gezelschapsspellen die afgestemd kunnen worden aan de mogelijkheden van mensen met afasie, bijvoorbeeld de vragenkaartjes, activeren taalgebruik en deelname aan groepen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Uit onderzoek blijkt dat het heel leerzaam en goed is om zelfstandig thuis oefeningen te doen aan de hand van speciaal oefenmateriaal.
    • Er bestaat ook oefenmateriaal met gebarenfoto's. Dit is te gebruiken voor het aanleren van gebarentaal voor het voeren van een gesprek. Met behulp van de gebarenfoto’s wordt het overbrengen van gebaar naar taal geleerd en geoefend.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    Voorbeelden van speciale oefenmaterialen:

    • Behandelprogramma's op basis van stoornisniveau of op activiteiten- en participatieniveau. Bijvoorbeeld bij woordvindingsproblemen.
    • Werkboek voor mensen met een lichte vorm van afasie, die voorheen erg taalvaardig waren.

    Alternatieven

    • Heeft u afasie? Dan is de speciale afasiesleutelhanger misschien een handig hulpmiddel. Met deze sleutelhanger zien mensen dat u afasie heeft. Door de code op de sleutelhanger te scannen, krijgt degene waar u mee wilt praten tips over hoe jullie gesprek beter kan gaan. De sleutelhanger vraagt u gratis aan bij: Verder met hersenletsel/sleutelhanger afasie.

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOefenmateriaal voor afasie met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 11-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: