Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Armondersteuning

Met een armondersteuning kunt u bij weinig spierkracht in de armen toch allerlei handelingen (blijven) doen.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een armondersteuning

    Armondersteuningen 'dragen' de armen, uw arm zweeft als het ware gewichtsloos. Het kost minder inspanning en spierkracht om uw arm(en) horizontaal, verticaal en diagonaal te bewegen en omhoog te houden. Dynamische armondersteuning ondersteunt bij verminderde spierkracht als gevolg van een dwarslaesie, een herseninfarct of een spierziekte. De ondersteuning: 

    • Helpt de arm bij bewegingen tegen de zwaartekracht in.
    • Geleidt ongecontroleerde, onregelmatige en onhandige bewegingen.
    • Zet het (schouder)gewricht vast bij inzet als draagorthese. 

    Een armondersteuning is in te zetten bij eten en drinken, hand geven, en ADL handelingen zoals haar kammen, telefoneren, gezicht wassen, een bril opzetten, hoofd krabben, iets pakken dat hoog of laag staat, typen of muisgebruik, je armen te trainen enzovoort.

    Hoe werkt een armondersteuning?

    Een armondersteuning neemt het gewicht van de arm deels over door een contra of tegengewicht, een veercompensatiesysteem, elektrische bekrachtiging of een combinatie hiervan. Een dynamische armondersteuning bestaat uit een bevestiging voor op een rolstoel, trippelstoel, tafel/bureau of statief, een arm met scharnierpunten en een ergonomisch armschaal of sling waar de onderarm in ligt.

    Armondersteuning in beeld (Hogeschool Zuyd)

    In deze drie filmpjes delen gebruikers van een armondersteuning hun ervaringen. Ze laten zien wat het gebruik van een armondersteuning hen oplevert, maar bespreken ook wat bij hen niet mogelijk is en geven tips. Deze filmpjes kunt u gebruiken om na te denken over wat een hulpmiddel voor u mogelijk moet maken en waar een hulpmiddel aan moet voldoen. Het ervaringsverhaal van Madelon (spierziekte). Het ervaringsverhaal van Hanneke (spierziekte) en het ervaringsverhaal van Marit (hoge dwarslaesie).

    Belangrijk om te weten 

    Tips

    • Voor welke activiteiten denkt u een armondersteuning nodig te hebben? Als u de dynamische armondersteuning alleen wilt gebruiken om te eten is een eetrobot een betere oplossing.
    • Woont u alleen? Dan is het belangrijk dat u de arm zelf in de armondersteuning kunt leggen en er weer uit kunt halen.
    • Vergeet niet, vaak blijft hulp van anderen nodig, bijvoorbeeld het snijden van de boterham voor u deze kunt eten.
    • Probeer een dynamische armondersteuning altijd eerst uit in uw eigen huis voordat u deze aanvraagt. Zo ziet u meteen of er thuis problemen ontstaan door het gebruik, bijvoorbeeld omdat de rolstoel iets breder wordt.
    • Het is mogelijk om na levering onder begeleiding van uw ergotherapeut te trainen met de dynamische armondersteuning. Ook als in eerste instantie training niet nodig lijkt is het altijd nog achteraf mogelijk om training te krijgen. Meld u bij uw ergotherapeut als het gebruik van de dynamische armondersteuning in de praktijk tegen valt.

    Overwegingen

    • Als u geen restfunctie in uw arm hebt, is een dynamische armondersteuning  niet zinvol. Een robotarm is dan misschien een beter passende oplossing.
    • Het gebruiken van een dynamische armondersteuning gaat niet vanzelf. Dit vraagt oefening en doorzettingsvermogen. Heeft u hier de energie voor?
    • Hoe meer ondersteuning de armondersteuning u geeft bij het optillen (naar boven bewegen van je arm), hoe meer kracht het kost om uw  arm weer naar beneden te doen.
    • Wilt u uw armondersteuning gebruiken om naar beneden te reiken (of iets op te rapen), probeer dit dan tijdens een passing uit. Dit gaat namelijk niet met elke armondersteuning.
    • Wilt u activiteiten uitvoeren die niet op uw werkblad kunnen, probeer deze dan tijdens een passing goed uit. Andere activiteiten (bijvoorbeeld haren kammen, of op een lichtknop drukken), zijn afhankelijk van wat u zelf nog kunt en het type armondersteuning. Soms zit een werkblad juist in de weg.

    Stappenplan voor het verkrijgen van armondersteuning of robotarm op de Hulpmiddelenwijzer.

    Productoverzicht

    Wordt het vergoed?

    Dynamische armondersteuningen zijn erg kostbaar en kunnen vergoed worden door:

    • Zorgverzekeraar. Vraag vooraf toestemming en informeer met welke leverancier uw zorgverzekeraar een contract heeft. Er zijn in Nederland 3 bedrijven die dynamische armondersteuning leveren:  Assistive Innovation, Sarkow  en Focal Meditech.
    • Zorgorganisatie, als u in een  Wlz-instelling verblijft zou de zorgorganisatie een dynamische armondersteuning moeten bekostigen. Dit is voor veel organisaties echter niet haalbaar omdat de kosten zo hoog zijn.
    • UWV in het kader van de Wet Inkomen naar Arbeid (WIA) als u de armondersteuning voor uw werk nodig heeft.

    Hoe te verkrijgen?

    Lijkt een dynamische armondersteuning een geschikt hulpmiddel voor u? Laat u dan adviseren door een ergotherapeut die expert is op het gebied van dynamische armondersteuning. Een overzicht vindt u op www.ergotherapie.nl. Ter voorbereiding kunt u de stappenplan arm en handondersteuning doorlopen. Tijdens het gesprek brengt de ergotherapeut samen met u in kaart bij welke activiteiten u de dynamische armondersteuning wilt gaan gebruiken. Ook kijkt zij naar uw beperkingen en wensen, uw sociale omgeving, welke andere hulpmiddelen u gebruikt en uw woonsituatie. Op basis van al deze gegevens selecteert zij het best passende hulpmiddel en vraagt een passing in de thuissituatie aan. Als het geselecteerde product goed voldoet vraagt zij 'de verstrekking' aan bij uw zorgverzekeraar of het UWV.  Hiervoor is een advies/akkoord van een specialist, bijvoorbeeld een revalidatiearts of neuroloog nodig.

    YouTube video thumbnail

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactArmondersteuning met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 01-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: