Armondersteuning

Met een armondersteuning kunt u bij weinig spierkracht in de armen toch allerlei handelingen (blijven) doen.

Waarvoor dient een armondersteuning

Armondersteuningen 'dragen' de armen, uw arm zweeft als het ware gewichtsloos. Het kost minder inspanning en spierkracht om uw arm(en) horizontaal, verticaal en diagonaal te bewegen en omhoog te houden. Dynamische armondersteuning ondersteunt bij verminderde spierkracht als gevolg van een dwarslaesie, een herseninfarct of een spierziekte. De ondersteuning:
 • Helpt de arm bij bewegingen tegen de zwaartekracht in.
 • Geleidt ongecontroleerde, onregelmatige en onhandige bewegingen.
 • Zet het (schouder)gewricht vast bij inzet als draagorthese.
Een armondersteuning is in te zetten bij eten en drinken, hand geven, en ADL handelingen zoals haar kammen, telefoneren, gezicht wassen, een bril opzetten, hoofd krabben, iets pakken dat hoog of laag staat, typen of muisgebruik, je armen te trainen enzovoort.

Hoe werkt een armondersteuning

Een armondersteuning neemt het gewicht van de arm deels over door een contra of tegengewicht, een veercompensatiesysteem, elektrische bekrachtiging of een combinatie hiervan. Een dynamische armondersteuning bestaat uit een bevestiging voor op een rolstoel, trippelstoel, tafel/bureau of statief, een arm met scharnierpunten en een ergonomisch armschaal of sling waar de onderarm in ligt.

Belangrijk om te weten

Het proces
Lijkt een dynamische armondersteuning een geschikt hulpmiddel voor u? Laat u dan  adviseren door een ergotherapeut die expert is op het gebied van dynamische armondersteuning. Een overzicht vindt u op www.ergotherapie.nl. Ter voorbereiding kunt u de orientatiehulp doorlopen. Tijdens het gesprek brengt de ergotherapeut samen met u in kaart bij welke activiteiten u de dynamische armondersteuning wilt gaan gebruiken. Ook kijkt zij naar uw beperkingen en wensen, uw sociale omgeving, welke andere hulpmiddelen u gebruikt en uw woonsituatie. Op basis van al deze gegevens selecteert zij het best passende hulpmiddel en vraagt een passing in de thuissituatie aan. Als het geselecteerde product goed voldoet vraagt zij 'de verstrekking' aan bij uw zorgverzekeraar of het UWV.  Hiervoor is een advies/akkoord van een specialist, bijvoorbeeld een revalidatiearts of neuroloog nodig.
   
Wordt het vergoed? 
Dynamische armondersteuningen zijn erg kostbaar en kunnen vergoed worden door:
 • Zorgverzekeraar. Vraag vooraf toestemming en informeer met welke leverancier uw zorgverzekeraar een contract heeft. Er zijn in Nederland 3 bedrijven die dynamische armondersteuning leveren:  Assistive Innovation, Sarkow  en Focal Meditech.
 • Zorgorganisatie, als u in een  Wlz-instelling verblijft zou de zorgorganisatie een dynamische armondersteuning moeten bekostigen. Dit is voor veel organisaties echter niet haalbaar omdat de kosten zo hoog zijn.
 • UWV in het kader van de Wet Inkomen naar Arbeid (WIA) als u de armondersteuning voor uw werk nodig heeft.
Arm ondersteuning ThuisalsThuis

Tips

 • Voor welke activiteiten denkt u een armondersteuning nodig te hebben? Als u de dynamische armondersteuning alleen wilt gebruiken om te eten is een eetrobot een betere oplossing.
 • Woont u alleen? Dan is het belangrijk dat u de arm zelf in de armondersteuning kunt leggen en er weer uit kunt halen. 
 • Vergeet niet, vaak blijft hulp van anderen nodig, bijvoorbeeld het snijden van de boterham voor u deze kunt eten. 
 • Probeer een dynamische armondersteuning altijd eerst uit in uw eigen huis voordat u deze aanvraagt. Zo ziet u meteen of er thuis problemen ontstaan door het gebruik, bijvoorbeeld omdat de rolstoel iets breder wordt. 
 • Het is mogelijk om na levering onder begeleiding van uw ergotherapeut te trainen met de dynamische armondersteuning. Ook als in eerste instantie training niet nodig lijkt is het altijd nog achteraf mogelijk om training te krijgen. Meld u bij uw ergotherapeut als het gebruik van de dynamische armondersteuning in de praktijk tegen valt.  
Overwegingen
 • Als u geen restfunctie in uw arm hebt, is een dynamische armondersteuning  niet zinvol. Een robotarm is dan misschien een beter passende oplossing.
 • Het gebruiken van een dynamische armondersteuning gaat niet vanzelf. Dit vraagt oefening en doorzettingsvermogen. Heeft u hier de energie voor?
 • Hoe meer ondersteuning de armondersteuning u geeft bij het optillen (naar boven bewegen van je arm), hoe meer kracht het kost om uw  arm weer naar beneden te doen. 
 • Wilt u uw armondersteuning gebruiken om naar beneden te reiken (of iets op te rapen), probeer dit dan tijdens een passing uit. Dit gaat namelijk niet met elke armondersteuning.
 • Wilt u activiteiten uitvoeren die niet op uw werkblad kunnen, probeer deze dan tijdens een passing goed uit. Andere activiteiten (bijvoorbeeld haren kammen, of op een lichtknop drukken), zijn afhankelijk van wat u zelf nog kunt en het type armondersteuning. Soms zit een werkblad juist in de weg.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 16 juni 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Beroerte (CVA)

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier