Kunt u niet of moeilijk zelf de deur opendoen? Met een sleuteloplossing geeft u andere mensen, bijvoorbeeld medewerkers van thuiszorg of mantelzorgers, toegang tot uw huis. Thuiszorgorganisaties gebruiken vaak slimme sleuteloplossingen om bij cliënten binnen te komen. Bijvoorbeeld een sleutelkluis of een elektromechanische motorcilinder die met een app te bedienen zijn. Sleuteloplossingen heten ook wel toegangsbeheerproducten.
Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners, mantelzorgers en hulpverleners, die daarvoor toestemming (machtiging, authorisatie) hebben gekregen, uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.
Er bestaan verschillende sleuteloplossingen in Nederland. De bekendste is het
sleutelkluisje dat aan of bij de voordeur van een woning wordt geplaatst. In deze sleutelkluis zit de huissleutel. Ze zijn te openen via een cijfercombinatie, maar er zijn ook varianten die met een loper of dongel opengaan. Tegenwoordig bestaan er ook slimme sleutelkluizen: via een app en draadloze verbinding kunnen hulpverleners met hun smartphone de kluis openen.
Een andere slimme sleuteloplossing zijn elektromechanische motorcilinders. Deze motorcilinders worden direct aan de binnenkant op de deur geplaatst en gaan open door een motortje. Een groot voordeel is dat niemand ze van de buitenkant kan zien. Bovendien hoeft de hulpverlener niet eerst een huissleutel uit een sleutelkluis te halen, maar kan de deur direct openen. Het openen gebeurt meestal met een app op de smartphone, maar kan ook met een loper of afstandsbediening.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons
feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.
Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 16 november 2021