Slimme sleuteloplossing

Kunt u niet of moeilijk zelf de deur opendoen? Met een sleuteloplossing geeft u andere mensen, bijvoorbeeld medewerkers van thuiszorg of mantelzorgers, toegang tot uw huis. Thuiszorgorganisaties gebruiken vaak slimme sleuteloplossingen om bij cliënten binnen te komen. Bijvoorbeeld een sleutelkluis of een elektromechanische motorcilinder die met een app te bedienen zijn. Sleuteloplossingen heten ook wel toegangsbeheerproducten.

Waarvoor dient een slimme sleuteloplossing?

Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners, mantelzorgers en hulpverleners, die daarvoor toestemming (machtiging, authorisatie) hebben gekregen, uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

Hoe werkt een slimme sleuteloplossing?

Er bestaan verschillende sleuteloplossingen in Nederland. De bekendste is het sleutelkluisje dat aan of bij de voordeur van een woning wordt geplaatst. In deze sleutelkluis zit de huissleutel. Ze zijn te openen via een cijfercombinatie, maar er zijn ook varianten die met een loper of dongel opengaan. Tegenwoordig bestaan er ook slimme sleutelkluizen: via een app en draadloze verbinding kunnen hulpverleners met hun smartphone de kluis openen.  

Een andere slimme sleuteloplossing zijn elektromechanische motorcilinders. Deze motorcilinders worden direct aan de binnenkant op de deur geplaatst en gaan open door een motortje. Een groot voordeel is dat niemand ze van de buitenkant kan zien. Bovendien hoeft de hulpverlener niet eerst een huissleutel uit een sleutelkluis te halen, maar kan de deur direct openen. Het openen gebeurt meestal met een app op de smartphone, maar kan ook met een loper of afstandsbediening.

Belangrijk om te weten

 • Let goed op of een sleuteloplossing een veiligheidscertificaat heeft dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dat herkent u aan twee of meer sterren op het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw)-keurmerk. Een recent overzicht van goedgekeurde sleutelkluisjes staat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk gaat echter alleen over de fysieke inbraakwerendheid, zoals openbreken. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers.
 • U kunt niet alle sleuteloplossingen zelf rechtstreeks kopen, vooral niet als een tussenpersoon de sleuteloplossing (met of zonder een abonnement) aanbiedt. Dan moeten cliënt, zorgorganisatie en eventuele andere belanghebbenden (woningbouw, vereniging van eigenaren) samen tot een geschikte oplossing komen. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.
 • U kunt niet altijd een elektromechanische motorcilinder laten te plaatsen. De elektromechanische sleutelkluis is dan een alternatief. Laat de sleutelkluis in ieder geval buiten het zicht ophangen.
 • In woningcomplexen moet een zorgverlener de centrale toegangsdeur kunnen binnenkomen. Dit moet afgestemd worden met de woningbouwcorporatie of vereniging van eigenaren.
 • Een cijfercombinatie of code van een sleuteloplossing wordt elke drie maanden gewijzigd. Voor de veiligheid mogen maar maximaal vijf personen deze code weten.

Productoverzicht slimme sleuteloplossingen

 • Bekijk een onafhankelijke overzicht van de in Nederland beschikbare slimme sleuteloplossingen.

 • CESeasy / Flexeria / IVANAeasy / Telelock

  Fabrikant: Triple Eye BV

   CESeasy / Flexeria / IVANAeasy / Telelock

  Deze slimme sleuteloplossing bestaat uit drie onderdelen: een elektromechanische motorcilinder, een smartphone-app en een beheerportaal. De elektromechanische motorcilinder laat u aan de binnenkant van een deur plaatsen. Deze cilinder vervangt de bestaande deurcilinder. U opent de motorcilinder met de digitale sleutel-app die u op een smartphone installeert. In het beheerportaal is geregeld wie zo’n digitale sleutel mag gebruiken. Triple Eye BV ontwikkelt en produceert deze oplossing. Deze sleuteloplossing is op de markt verkrijgbaar via verschillende leveranciers en onder verschillende namen, zoals CESeasy, Flexeria, IVANAeasy, Telelock.

  Een zorgmedewerker geeft met de app aan als hij of zij een deur binnen wil. Als het goed gaat, herkent de elektromechanische motorcilinder de gebruiker van de app als iemand die toestemming heeft om binnen te komen. De cilinder draait dan door een klein motortje open en de zorgmedewerker kan naar binnen. 

  Het systeem van Triple Eye BV is opgezet op basis van het principe dat de cliënt de baas is over de eigen deur. De cliënt bepaalt wie binnen komt. Het beheer ligt dus bij de cliënt. Maar niet altijd komen dezelfde zorgmedewerkers langs. De cliënt kan daarom eenmalig een zorgorganisatie toestemming geven om toegang te krijgen tot de woning. Vervolgens machtigt (toestemming geven) de zorgorganisatie werknemers om bij die cliënt binnen te komen. Daarnaast kan een zorgorganisatie ook ervoor kiezen om een andere zorgorganisatie waarmee ze samenwerken, bijvoorbeeld voor de nachtdienst, te machtigen. Uit oogpunt van privacy ziet de cliënt alleen dat de zorgorganisatie is binnen geweest en niet welke werknemer van de zorgorganisatie dat was. En omgekeerd, de zorgorganisatie kan niet zien wie er behalve hun medewerkers binnen is geweest bij een cliënt.

  Waarvoor dient deze slimme sleuteloplossing?

  Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners, mantelzorgers en hulpverleners die u daarvoor toestemming (authorisatie) hebt gegeven uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

  Waar rekening mee te houden?

  • U kunt de elektromechanische motorcilinder laten plaatsen op deuren met een mechanisch slot met een europrofielcilinder. 
  • Het systeem kan ook worden gebruikt met een oplegslot in plaats van een cilinderslot. 
  • Het vereenvoudigde beheer ligt in principe bij de cliënt. De cliënt moet een zorgorganisatie machtigen voor het gebruik van de sleuteloplossing.  
  • Dit motorcilindersysteem is op dit moment (2019) verkrijgbaar onder de namen CESeasy (CES Nederland), Telelock (Telelock BV), IVANAeasy (IVANA BV), Flexeria (Maaslandgroep). In feite gebruiken deze partijen alle hetzelfde sleutelbeheersysteem, maar er kunnen wel verschillen zijn in de manier waarop ze het systeem aanbieden. Triple Eye BV brengt het systeem niet zelf op de markt. 
  • Bij woningcomplexen komen zorgverleners of mantelzorgers binnen door de centrale deur via een deurcontroller die werkt op een gebouwcode. Alle individuele sleuteloplossingen binnen zo’n complex zijn via de gebouwcode gekoppeld aan de centrale toegangsdeur. Daardoor kunnen zorgmedewerkers of mantelzorgers met een app naar binnen door de centrale deur en de huisdeur. De cliënt hoeft dus alleen de zorgorganisatie toegang te geven om bij zijn of haar woning binnen te komen, waarna toegang tot de centrale deur meteen geregeld is. 
  • Bijzondere voorwaarden bij plaatsing: afscherming draaiknopcilinder en inbraakwerend glas indien er glas in of naast de deur is (PKVW).  
  • Het PKVW (SKG)-keurmerk kijkt alleen naar de fysieke inbraakwerendheid. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers. Dit betekent niet dat de leverancier geen maatregelen heeft genomen om privacy van gebruikers te waarborgen. Informeer daarom bij de leverancier hoe zij de privacy van gebruikers garanderen.

  Richtprijs

  • Niet bekend.

  Vragen of opmerkingen?

  • Niet vergoed.

  Productspecificaties

  • Montage: Deurmontage 
  • Hoogte x breedte x diepte: 180 x 45 x 65 mm (excl. gemonteerde cilinder) 
  • Gewicht: ca. 0,5 kg 
  • SKG-certificaat: *** 
  • Batterijduur: ca. 3500 openingen (AA-batterijen) 
  • Verbinding met smartphone: Bluetooth Low Energy

  Meer informatie

 • Clavisio SMART

  Fabrikant: Optilox BV en Mobile Keys Nederland BV

   Clavisio SMART

  De Clavisio SMART is een slimme sleuteloplossing van Optilox en Mobile Keys om zorgverleners toegang te geven tot woningen van mensen die zorg nodig hebben. Daarvoor worden de Clavisio-sleutelkluis met SKG-keurmerk van Optilox en de smartphone-app van Mobile Keys samen gebruikt.

  Waarvoor dient Clavisio SMART?

  Met Clavisio SMART kunnen zorgverleners die u daarvoor toestemming (machtiging, authorisatie) hebt gegeven uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

  Zorgverleners openen met hun pincode de Mobile Keys-app waarin de digitale sleutels staan. De zorgverlener raakt dan eerst het zwarte deel van de (fysieke) sleutelkluis aan, waarna deze kluis uit de slaapstand gaat (wake up-functie). De sleutelkluis zoekt verbinding met de telefoon met de digitale sleutel en opent vervolgens de deur. Als laatste drukt de zorgverlener op de zwarte knop om de kluis open te maken en het schuifelement naar beneden te schuiven. De zorgverlener kan dan de huissleutel pakken. Na het terugleggen van de huissleutel, schuift de hulpverlener het schuifelement weer naar boven. De kluis gaat vanzelf weer op slot. 

  Het beheer over wie naar binnen mag ligt voor de Clavisio SMART bij de (thuis)zorgorganisaties. Zij beheren welke medewerker wanneer bij welke cliënt naar binnen mag.

  Waar rekening mee te houden?

  • Het hoofdbeheer van de Clavisio SMART-systemen ligt bij de zorgorganisaties. De zorgorganisatie voegt cliënten toe aan het beheersysteem, waarmee hun zorgverleners kunnen binnenkomen. U kunt zelf geen namen van personen toevoegen.  
  • De Mobile Keys-app heeft een koppeling met Nedap ONS. 
  • Het systeem is volgens de leverancier erg energiezuinig, omdat de Clavisio SMART gebruik maakt van een wake up-functie. Bij normaal particulier gebruik gaan de batterijen gewoonlijk langer dan vijf jaar mee.
  • U kunt de sleutelkluizen makkelijk laten plaatsen en verwijderen. Ze zijn dus ook geschikt voor tijdelijk gebruik. Bovendien past het systeem op bijna elke woning.
  • Door snap-on beugelmontage kunt u de sleutelkluis snel en zonder veel aanpassing aan de woning of deurplaten plaatsen. 
  • Het PKVW (SKG)-keurmerk kijkt alleen naar de fysieke inbraakwerendheid. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers. Dit betekent niet dat de leverancier geen maatregelen heeft genomen om privacy van gebruikers te waarborgen. Informeer daarom bij de leverancier hoe zij de privacy van gebruikers garanderen.

  Lelie Zorggroep kiest voor Clavisio SMART
  Lelie Zorggroep kiest voor Clavisio SMART (bron: YouTube Secuvita B.V.)

  Richtprijs

  • Niet bekend.

  Vragen of opmerkingen?

  • Niet vergoed.

  Productspecificaties

  • Montage: Deur- en muurmontage 
  • Hoogte x breedte x diepte: 255 x 58 x 34 (50) mm 
  • Gewicht: 1,6 kg 
  • Waterdichtheid: IP65 (spuitwaterdicht) 
  • Temperatuurbestendigheid: -20°c tot 60°c  
  • SKG-certificaat: *** 
  • Batterijduur: Langer dan 5 jaar bij particulier gebruik  
  • Verbinding met smartphone: Bluetooth Low Energy

  Meer informatie

 • Phoniro elektronische keysafe

  Fabrikant: Phoniro Systems Nederland BV

   Phoniro elektronische keysafe

  De elektronische keysafe van Phoniro is een sleutelkluis die u kunt openen met een smartphone-app. U laat de sleutelkluis op of bij de deur plaatsen. Phoniro plaatst in principe elektromechanische motorcilinders, omdat deze van buiten niet zichtbaar en daarom veiliger zijn. Meer informatie over de elektromechanische motorcilinder.

  Als u geen elektromechanische motorcilinder kunt laten plaatsen, is een gewone sleutelkluis vaak een goed alternatief. Gewone sleutelkluizen kunt u bijna overal laten aanbrengen. Zorg wel dat de kluis een SKG-keurmerk heeft.

  Waarvoor dient deze slimme sleuteloplossing?

  Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners die u daarvoor toestemming (machtiging, authorisatie) hebt gegeven uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

  Waar rekening mee te houden?

  • Door snap-on beugelmontage kunt u de sleutelkuis snel en zonder veel aanpassing aan de woning of deurplaten plaatsen.
  • Het systeem werkt ook wanneer een zorgmedewerker offline is op het moment dat deze voor een deur staat. U kunt ook dan gebruikmaken van deze digitale ‘sleutel’ om binnen te komen.
  • Phoniro heeft ook een systeem om de toegang tot centrale deuren af te stemmen met andere Phonirosystemen zonder dat dit invloed heeft op andere gebruikers van deze deur. Dit systeem is geschikt voor deuren met elektronische sluitplaten.
  • Phoniro biedt een beheerportaal en smartphone-app aan waarmee zowel sleutelkluizen als motorcilinders van Phoniro opengaan. Organisaties kunnen daardoor gebruik maken van beide soorten sleuteloplossingen vanuit dezelfde beheeromgeving.
  • Het PKVW (SKG)-keurmerk kijkt alleen naar de fysieke inbraakwerendheid. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers. Dit betekent niet dat de leverancier geen maatregelen heeft genomen om privacy van gebruikers te waarborgen. Informeer daarom bij de leverancier hoe zij de privacy van gebruikers garanderen.

  Hoe gebruik je het?

  De zorgmedewerker logt in bij de smartphone-app van Phoniro. De medewerker gebruikt de smartphone-app als een soort digitale sleutel om bij Phoniro-systemen binnen te komen. Via een Bluetooth Low Energy verbinding opent de zorgmedewerker de sleutelkluis en pakt de huissleutel. Bij het verlaten van de woning stopt de medewerker de huissleutel terug in de kluis en sluit deze weer.

  Richtprijs

  • Niet bekend.

  Vragen of opmerkingen?

  • Niet vergoed.

  Productspecificaties

  • Montage: Deur- en muurmontage
  • Hoogte x breedte x diepte: 340 x 60 x 50 mm
  • Gewicht: 3 kg
  • Waterdichtheid: IPX4 (spatwaterdicht)
  • SKG-certificaat: **
  • Batterijduur: 6-12 maanden, afhankelijk van intensiteit gebruik.
  • Verbinding met smartphone: Bluetooth Low Energy

  Meer informatie

 • Phoniro elektronische motorcilinder

  Fabrikant: Phoniro Systems Nederland BV

   Phoniro elektronische motorcilinder

  De Phoniro elektronische motorcilinder is een slimme sleuteloplossing die u aan de binnenzijde van een deur op een slotcilinder laat plaatsen. De sleuteloplossing is van buiten niet zichtbaar. Een zorgverlener of mantelzorger die toestemming heeft om binnen te komen, opent het slot van buiten via een app.

  Zorgmedewerkers loggen in bij de smartphone-app van Phoniro. Via een Bluetooth Low Energy-verbinding zet een zorgmedewerker, die hiervoor in het beheerportaal toestemming heeft gekregen, de motorcilinder in werking en opent de deur.

  Waarvoor dient Phoniro elektronische motorcilinder?

  Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners die u daarvoor toestemming (machtiging, authorisatie) hebt gegeven uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

  Waar rekening mee te houden?

  • Het systeem werkt ook wanneer een zorgmedewerker offline is op het moment dat deze voor een deur staat. De medewerker kan ook dan gebruikmaken van deze digitale sleuteloplossing om binnen te komen.
  • U kunt dit systeem niet laten plaatsen bij een oplegslot. In zo’n geval moet u het slot vervangen om een Phoniro motorcilinder te laten plaatsen. Een goedkopere oplossing is dan een elektronische sleutelkluis.
  • Phoniro biedt een beheerportaal en smartphone-app aan waarmee zowel sleutelkluizen als motorcilinders van Phoniro opengaan. Organisaties kunnen daardoor gebruik maken van beide soorten sleuteloplossingen vanuit dezelfde beheeromgeving. 
  • Phoniro heeft ook een systeem om de toegang tot centrale deuren af te stemmen met andere Phonirosystemen, zonder dat dit invloed heeft op andere gebruikers van deze deur. Dit systeem is geschikt voor deuren met elektronische sluitplaten. 
  • Bijzondere voorwaarden bij plaatsing: afscherming draaiknopcilinder en inbraakwerend glas indien er glas in of naast de deur is (PKVW).
  • Het PKVW (SKG)-keurmerk kijkt alleen naar de fysieke inbraakwerendheid. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers. Dit betekent niet dat de leverancier geen maatregelen heeft genomen om privacy van gebruikers te waarborgen. Informeer daarom bij de leverancier hoe zij de privacy van gebruikers garanderen.

  Richtprijs

  • Niet bekend.

  Vragen of opmerkingen?

  • Niet vergoed.

  Productspecificaties

  • Montage: Deurmontage
  • Hoogte x breedte x diepte: 182 x 58 x 28 mm
  • Gewicht: ca. 1,1 kg
  • SKG-certificaat: (met SKG*** cilinder)
  • Batterijduur: ca. 3500 openingen (AA-batterijen)
  • Verbinding met smartphone: Bluetooth Low Energy

  Meer informatie

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 16 november 2021

Vergelijkbare hulpmiddelen Technische zorghulpmiddelen

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier