Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Slimme sleuteloplossing

Kunt u niet of moeilijk zelf de deur opendoen? Met een sleuteloplossing geeft u andere mensen, bijvoorbeeld medewerkers van thuiszorg of mantelzorgers, toegang tot uw huis. Thuiszorgorganisaties gebruiken vaak slimme sleuteloplossingen om bij cliënten binnen te komen. Bijvoorbeeld een sleutelkluis of een elektromechanische motorcilinder die met een app te bedienen zijn. Sleuteloplossingen heten ook wel toegangsbeheerproducten.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 06-06-2024

    Waarvoor dient een slimme sleuteloplossing?

    Dankzij deze sleuteloplossingen kunnen zorgverleners, mantelzorgers en hulpverleners, die daarvoor toestemming (machtiging, autorisatie) hebben gekregen, uw woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld om u te verzorgen of in een noodsituatie.

    Hoe werkt een slimme sleuteloplossing?

    Er bestaan verschillende sleuteloplossingen in Nederland:

    • De bekendste is het sleutelkluisje dat aan of bij de voordeur van een woning wordt geplaatst. In deze sleutelkluis zit de huissleutel. Ze zijn te openen via een cijfercombinatie, maar er zijn ook varianten die met een loper of dongel opengaan. Tegenwoordig bestaan er ook slimme sleutelkluizen: via een app en draadloze verbinding kunnen hulpverleners met hun smartphone de kluis openen.   
    • Een andere slimme sleuteloplossing zijn elektromechanische motorcilinders. Deze motorcilinders worden direct aan de binnenkant op de deur geplaatst en gaan open door een motortje. Een groot voordeel is dat niemand ze van de buitenkant kan zien. Bovendien hoeft de hulpverlener niet eerst een huissleutel uit een sleutelkluis te halen, maar kan de deur direct openen. Het openen gebeurt meestal met een app op de smartphone, maar kan ook met een loper of afstandsbediening.

    Belangrijk om te weten 

    • Let goed op of een sleuteloplossing een veiligheidscertificaat heeft dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dat herkent u aan twee of meer sterren op het SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw)-keurmerk. Een recent overzicht van goedgekeurde sleutelkluisjes staat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit keurmerk gaat echter alleen over de fysieke inbraakwerendheid, zoals openbreken. Er bestaat nog geen keurmerk in Nederland voor de digitale veiligheid van sleuteloplossingen. Niemand weet of deze sleuteloplossingen goed beveiligd zijn tegen bijvoorbeeld hackers. 
    • U kunt niet alle sleuteloplossingen zelf rechtstreeks kopen, vooral niet als een tussenpersoon de sleuteloplossing (met of zonder een abonnement) aanbiedt. Dan moeten cliënt, zorgorganisatie en eventuele andere belanghebbenden (woningbouw, vereniging van eigenaren) samen tot een geschikte oplossing komen. Neem contact op met een leverancier voor meer informatie. 
    • U kunt niet altijd een elektromechanische motorcilinder laten te plaatsen. De elektromechanische sleutelkluis is dan een alternatief. Laat de sleutelkluis in ieder geval buiten het zicht ophangen. 
    • In woningcomplexen moet een zorgverlener de centrale toegangsdeur kunnen binnenkomen. Dit moet afgestemd worden met de woningbouwcorporatie of vereniging van eigenaren. 
    • Een cijfercombinatie of code van een sleuteloplossing wordt elke drie maanden gewijzigd. Voor de veiligheid mogen maar maximaal vijf personen deze code weten.

    Productoverzicht

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSlimme sleuteloplossing met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: