Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor vervoer

Bent u minder mobiel en is het niet meer vanzelfsprekend dat u met uw eigen auto of met de bus of trein reist? Wilt u anderen niet iedere keer vragen om u op te halen voor visite of naar een klaverjas avond te brengen? Als reizen lastig wordt kunt u gebruik maken van collectief vervoer via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn drie mogelijkheden: via het wijkteam, regiotaxi en de Valys.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 06-11-2024

    Via het wijkteam

    Tegenwoordig hebben gemeenten in de wijken sociale teams. Hier worden activiteiten georganiseerd waaronder vervoer in de wijk. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen of vervoer naar een dagbesteding. Vaak draait deze vervoersdienst op vrijwilligers. U betaalt de reis met een soort strippenkaart. Voor meer informatie en prijzen kunt u terecht bij uw gemeente of uw wijkteam.  

    Voorbeeld van een burgerinitiatief uit de gemeente Amersfoort, de wijkmobiel.

    Regiotaxi of deeltaxi

    Vervoer van deur tot deur in de regio, binnen 25 kilometer of tot 5 openbaar vervoer zones. Wat is het verschil met een gewone taxi?  U dient ruim van tevoren uw taxi te bestellen onder vermelding van het hulpmiddel dat u meeneemt. Er zit een ruime tijdmarge bij het ophalen en terugbrengen. De taxi neemt soms meerdere personen mee waardoor u langer onderweg bent. Ook moet u in staat zijn alleen of met een begeleider te reizen, wel kan de chauffeur u helpen met in- en uitstappen.

    Hoewel de regiotaxi voor iedereen (de ov-reiziger) beschikbaar is, kan er vanuit de Wmo een indicatie worden afgegeven voor een Wmo-pas om tegen een lager tarief te reizen (de Wmo-reiziger). Voorbeeld van de rit-prijzen in Utrecht (2024).

    Het gereduceerde tarief is alleen bedoeld voor sociaal-recreatieve doeleinden: reis naar een sportclub, een park, de supermarkt of om familie te bezoeken. U kunt de regiotaxi ook gebruiken voor vervoer naar werk, school of de dagbesteding, maar in dat geval geldt er geen kortingstarief. Informeer hiervoor bij uw gemeente.

    Op de Zorgwijzer vindt u een overzichtelijk stappenplan voor het aanvragen van een Wmo-vervoersvoorziening en het bestellen van een taxirit.

    Valys

    U kunt de Valys als Wmo-reiziger met een mobiliteitsbeperking inschakelen als u meer dan 25 kilometer of 5 openbaar vervoer zones wilt reizen. U komt in aanmerking voor een Valys pas als u een gehandicaptenparkeerkaart, een OV-begeleiderskaart, of een Wmo-pas van de gemeente heeft.

    Met een Valys-pas krijgt u elk jaar een Persoonlijk Kilometer Budget (voor 2024 is de Standaard PKB vastgesteld op 700 kilometer en het Hoog PKB op 2.350 kilometer). Binnen uw PKB reist u voor € 0,268 per kilometer. Als uw PKB op is, betaalt u het commercieel tarief van € 1,624 per kilometer.

    Er zijn diverse reismogelijkheden, dit regelt u via de telefoon of het internet. De kosten van uw reizen gaan automatisch van uw rekening af.

    Meer informatie vindt u in de brochure op de website van Valys

    Let op!

    Voor vervoersvoorzieningen via de Wmo wordt een eigen bijdrage gevraagd. Hoe hoog die is, hangt af van uw inkomen en vermogen. Er kan ook sprake zijn van een reisbudget op de Wmo-pas. Vraag hiernaar bij het Wmo-loket van uw gemeente.

    Reisassistentie

    Bij openbaarvervoerbedrijven kunt u reisassistentie krijgen. Een opgeleide assistentieverlener helpt u op het station bij het in- en uitstappen. U kunt 24/7 de Reisassistentie aanvragen voor de meeste NS-stations in Nederland. Dus ook voor nachttreinen. Reizen met een beperking bij de spoorwegen

    Kunt u door een ziekte of beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis met u meereizen. Regelhulp.nl over de OV-begeleiderskaart.

    Meer informatie

    • Heeft u een visuele beperking? Dan zijn er speciale abonnementen en extra diensten voor het openbaar vervoer. Lees meer over deze abonnementen en diensten (OV-chipkaart.nl). 
    • Over zittend ziekenvervoer leest u op www.regelhulp.nl.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: