Langer thuis wonen. Vragen van mensen met milde dementie.
Hoe blijft u langer zelfstandig thuis wonen? De vragen op deze pagina zijn afkomstig van mensen met een lichte of milde dementie. Samen met organisaties als Regelhulp en Thuisarts proberen wij deze vragen zo te beantwoorden dat we u ook kunnen helpen.
Laatst bijgewerkt op: 18-03-2024
Heeft u zelf een vraag? Of mist u iets bij het antwoord? Wij horen het graag via het contactformulier.
Hoe voorkom ik dat ik mijn medicatie vergeet?
Hoe vergeet u iets niet? Vaste volgorde, een vaste plek en een vast tijdstip zorgen voor een routine waardoor u minder snel iets vergeet. Uw medicijnen kunt u iedere dag op een vast tijdstip en vaste plek nemen, bijvoorbeeld bij het acht-uur journaal voor de tv of om 10 uur bij de thee aan de ontbijttafel. Een alarm werkt ook, vergeet hem echter niet te zetten.
- Hulpmiddelen die u ondersteunen bij het nemen van uw medicijnen en eerste hulp bij vergeetachtigheid vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.
- Maakt u zich ongerust over uw vergeetachtigheid, bespreek dit met uw huisarts of kijk op Thuisarts.nl.
- Ook uw apotheek kan u advies geven, misschien is een medicijnrol of baxterrol iets voor u? Daarmee heeft u per inname moment de juiste medicatie.
- Denkt u dat u meer hulp nodig hebt bij uw medicijngebruik? U vindt op Regelhulp.nl de mogelijkheden.
Hoe kook ik gezond en veilig?
Voorverpakte kant en klare zakjes met verse groente en aardappelen schelen tijd en energie. Met een magnetronkoker zijn deze verse spullen zo klaar. Voor veilig koken zijn er hulpmiddelen als kookbeveiligers en fornuisrekken.
- Wat is gezond eten? Feiten, tips en filmpjes op Thuisarts.nl.
- Hulpmiddelen bij het bereiden van een maaltijd en tips bij koken en eten met milde dementie.
- Maak op goede dagen meer eten en vries een deel in. Die kunt u dan op een dag dat u zich wat minder goed voelt eten. Of kies voor gemak, laat een gezonde maaltijd thuisbezorgen.
- Heeft u geen zin of puf meer in eten? Tips om voldoende te eten en drinken op Dementie.nl.
- Redt u het niet meer zonder hulp bij het eten en drinken? Op Regelhulp.nl vindt u wet- en regelgeving over vergoedingen van maaltijdondersteuning.
Hoe kan ik mobiel blijven?
Als we ouder worden verzwakken de spieren, veel zitten en weinig kunnen doen door een beperking versnellen dit. Ook medicijngebruik kan tot spierverlies leiden. Mobiel blijven vereist dus spiertraining. Maar mobiel zijn is ook ergens heen kunnen als u dat wil.
- Informatie over ouder worden en wat dit met uw spieren doet.
- Hulpmiddelen die u helpen bij bewegen en op pad gaan: van autorijden tot rolstoel rijden.
- Bent u aangewezen op het openbaar vervoer en wilt u een paar dagen weg of op bezoek bij familie? Tips over reizen met het OV, de regiotaxi en de Valys.
- U leest op Regelhulp.nl welke regelingen en vergoedingen vervoer met een beperking mogelijk maken.
Hoe verminder ik mijn stress en onzekerheid bij veranderingen?
Stress is een natuurlijke reactie om scherp te blijven en alert te reageren op gevaarlijke situaties. Als de stress een eigen leven lijkt te leiden, niet klopt met wat er op u af komt, zorgt dit voor problemen, piekeren en onzekerheid. Wat weer kan leiden tot stress. Als u goed voor uzelf zorgt: op tijd naar bed, gezond eten, weinig alcohol en bewegen/sporten kunt u de stress en veranderingen beter hanteren. Kies voor afleiding en rustige bezigheden, luister muziek of een luisterboek. Of ga buiten wandelen met goed gezelschap.
- Hulpmiddelen bij ontspanning.
- Een leuke site (Levenvollef.nl) om te bezoeken over omgaan met veranderingen in het algemeen.
- Hoe werkt stress precies? Bewegen voor je brein met veel tips, filmpjes en Erik Scherder.
- Maak een afspraak met uw huisarts of bekijk informatie over stress op Thuisarts.nl.
- Ook een casemanager, die taken van u overneemt en met u meedenkt kan bijdragen aan omgaan met uw onzekerheden en veranderingen
- Niet alleen uzelf maar ook uw naaste kan hulp gebruiken bij het omgaan met veranderingen, meer hierover vindt u op Regelhulp.nl.
Hoe kom ik in contact met mensen die hetzelfde meemaken?
Lotgenotencontact is een fijne manier om zorgen te delen en ervaringen uit te wisselen. Uw behandelaar kent de patiëntenverenigingen die dit aanbieden. U kunt ook bij dagbesteding van een activiteitencentrum bij u in de buurt aanschuiven voor een praatje. Heeft u wat meer zorg nodig, dan kunt u misschien terecht bij de dagverzorging.
- Hulpmiddelen voor interactie met vrienden, familie, bekenden en zorgverleners.
- In de buurt wordt misschien een alzheimercafé, trefpunt of theehuis voor ontmoetingen georganiseerd. U vindt ze op Alzheimer Nederland.nl.
- Via de gemeente of de Wet langdurende zorg kunt u een aanvraag doen voor dagverzorging, u krijgt zorg en ontmoet mensen. Meer hierover vindt u op Regelhulp.nl.
Hoe vind ik hulp bij het huishouden?
Huishouden is zwaar werk en kost energie. Met hulpmiddelen kunt u het werk verlichten vooral als uw beperking het zwaarder en moeilijker maakt. Voordeel van klusjes in het huishouden doen: u beweegt en traint de spieren.
- Hulpmiddelen bij het huishouden.
- U kunt particuliere hulp regelen, misschien kunt u bij de supermarkt een briefje ophangen dat u hulp zoekt. Heeft u een buurt app? Ook daar komt vraag en aanbod bij elkaar. Via internet kunt u terecht bij www.hulp.nl of Marktplaats.
- De overheid heeft een arbeidscontract hulp in huis op de site staan.
- Op Regelhulp.nl kunt u kijken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de huishoudelijke hulp via de gemeente (Wmo) of de Wet langdurige zorg.
Wat kan ik overdag doen en mijn partner ontlasten? (dagopvang)
Wat vond u vroeger fijn om te doen? Misschien worden er in de buurt activiteiten met begeleiding georganiseerd of kunt u een hobby vinden die u thuis achter de computer kunt doen. Een bezoek aan een hobbywinkel kan u ook inspireren.
- Hulpmiddelen bij ontspanning en dementie.
- Informeer bij uw gemeente voor mogelijke activiteiten en dagopvang in buurthuis en bij verenigingen. Utrecht heeft bijvoorbeeld de U-gids waar u alles (online) kan vinden.
- Tips voor uw partner kunt u vinden op Thuisarts.nl.
- Op Regelhulp.nl vindt u tips voor dagbesteding én informatie over de wetten, regelingen en vergoedingen.
Waar kan ik terecht bij het aanpassen van mijn woning?
U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente, bijvoorbeeld Utrecht. De gemeente zal samen met u onderzoeken wat u nodig heeft om langer thuis te blijven wonen. Bij dit keukentafelgesprek kunt u een onafhankelijk cliëntadviseur meenemen.
- Kleine en grote hulpmiddelen op uw woning aan te passen.
- Bent u zelf niet zo handig, vraag dan een klussendienst om bijvoorbeeld een beugel in het toilet te bevestigen.
- Inspiratie om alvast over de toekomst na te denken, een levensloopbestendige woning in 6 stappen.
- Op Regelhulp.nl vindt u verschillende manieren om ondersteuning te krijgen.
- Regelhulp.nl heeft ook de wetten, regels en vergoedingen rondom woningaanpassingen op hun site staan.
Wat als ik moet verhuizen, als thuis wonen echt niet meer gaat?
Als u hierover nadenkt komt er veel op u af. Thuis voelt misschien niet meer veilig, maar wel zo vertrouwt. Welke zorg en behandeling wilt u? Verandering is lastig en er zijn veel emoties en er is veel om te regelen. Maar waar begint u?
- Begin klein, kijk of de hulpmiddelen voor veilig thuis blijven wonen uw leven thuis kunnen ondersteunen.
- Bespreek uw wensen voor zorg en behandeling met uw huisarts, u kunt zich vooraf inlezen op Thuisarts.nl.
- Vindt u het moeilijk om het gesprek aan te gaan met uw naasten en/of zorgverleners over verhuizen? Deze handreiking biedt alle belangrijke stappen en de belangrijkste (gesprek)onderwerpen per stap.
- Regelhulp.nl helpt u met afweging: blijf ik thuis wonen of ga ik naar een instelling.
- Maakt u de beslissing om te verhuizen, verhuisbedrijven hebben speciale diensten om u totaal te ontzorgen. U kunt ze vinden via het internet door te zoeken op seniorenverhuizing en uw woonplaats.
Waar kan ik terecht met vragen over geld en inkomen?
Het buurtteam Amsterdam heeft bijvoorbeeld een speciaal spreekuur, misschien is er zoiets ook in uw gemeente? Op de Hulpmiddelenwijzer bieden wij geen hulpmiddelen hiervoor. Vragen staat vrij, maak een afspraak hierover met uw werkgever, uitkeringsinstantie of uw bank.
- Bij de overheid vindt u vraag en antwoord over de AOW.
- Informatie over geldzaken, financiële hulp en ondersteuning bij Dementie.nl.
- Wilt u leren omgaan met geld? Regelhulp.nl biedt hiervoor alle informatie.
- Als u in de problemen zit. Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies aan mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld of vermogen.
Wij horen graag wat u van deze pagina vindt. Of heeft u zelf een vraag? Mist u iets bij de antwoorden? Gebruik hiervoor ons contactformulier.
Maakt u zich zorgen over uw vergeetachtigheid dan kunt u een geheugentest doen op de website van Alzheimer Nederland. Na de test weet u hoe het met uw geheugen is gesteld. Wilt u daarna een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kunt u hiervoor bij uw huisarts terecht. Bekijk ook onze pagina: eerste hulp bij vergeetachtigheid.
Misschien twijfelt u of u wil starten met verder onderzoek. Op thuisarts.nl staat een keuzehulp: wel of geen onderzoek naar dementie. De keuzehulp helpt u en en uw naasten om na te denken over uw wensen, behoeften en voorkeuren. Zo bent u goed voorbereid voor een gesprek met de huisarts over verder onderzoek naar dementie.
Bezoek ook onze pagina over hulpmiddelen bij dementie en onze themapagina's: