Drukvest

Een (diepe) drukvest geeft een gelijkmatige druk op het bovenlichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het werkt kalmerend en verbetert aandacht en concentratie. Het drukvest is er voor kinderen en volwassenen die bijvoorbeeld een vorm van autisme hebben. Maar ook bijvoorbeeld bij loopdrang door Dementie of de ziekte van Huntington zorgt het voor verlichting.

Waarvoor dient een drukvest?

Het drukvest is een soort opblaasbare bodywarmer. Diepe druk wordt met succes gebruikt bij mensen met o.a. ASS, ADD, ADHD, Asperger Syndroom, PDD/PDD-NOS, Proprioceptieve Stoornis, SID en SPD. Het drukvest zorgt voor een kalmerende werking, verbetering van de aandacht en concentratie, een verbetering van het lichaamsbewustzijn en afname van ongewenst gedrag naar zintuiglijke prikkels.

Hoe werkt een drukvest?

Het drukvest draagt u onder uw kleding. Het vest is gemaakt van nylon en bevat luchtkamers. De rits sluit u tot helemaal bovenaan. Het klittenband plaats u zo dat het vest losjes zit: een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam. Door het drukvest op te pompen met het handpompje komt het strakker te zitten en geeft het een gelijkmatige druk op het bovenlichaam. Met een knopje op de handpomp laat u het weer leeglopen.

Belangrijk om te weten

Praktisch
  • Let op dat u de juiste maat heeft en zorg dat de rits helemaal tot bovenaan sluit. Bevestig de klittenbanddelen op zo'n manier dat het vest losjes zit (een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam).
  • Draag het drukvest over een t-shirt of hemd.
  • Er is een capuchonvest verkrijgbaar waarin u het drukvest vast ritst.
  • Volg de onderhoudsinstructies van de leverancier nauwkeurig.
Alternatieven Informatie
  • Sensorische Integratie (SI) stoornis is een neurologische aandoening die problemen veroorzaakt met het registreren, verwerken en reageren op zintuiglijke informatie uit de omgeving of vanuit het eigen lichaam. Voor mensen met autisme is het moeilijk om onderscheid te maken tussen beelden, geluiden en geuren op de voorgrond of achtergrond. Alle prikkels uit de omgeving komen op hetzelfde niveau binnen.
  • Wat is snoezelen? op de Hulpmiddelenwijzer.
  • Op Zorgvannu.nl: Drukvest voor rust tegen te veel prikkels.
Huur een drukvest

Uitvoeringen

  • Drukvesten zijn er in de maten XXS tot en met L.
  • Er is ook een gewichtenhesje dat los om het bovenlichaam valt.
  • Een vest waar de luchtdruk via een app op smartphone of tablet geregeld wordt. Sensors registreren de activiteit van de gebruiker (zitten, staan, wandelen, schommelen of rennen), en het niveau van opwinding.

Wordt het vergoed?

Het hulpmiddel valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen of opmerkingen?

Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geef u dan op voor ons feedbackpanel. Uw mening doet ertoe.

Via ons contactformulier kunt u reageren op de informatie op deze pagina.
Laatst herzien op 3 april 2023

Vergelijkbare hulpmiddelen ADHD of ADD

 
 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier