Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Drukvest

Een (diepe) drukvest geeft een gelijkmatige druk op het bovenlichaam, vergelijkbaar met een stevige knuffel. Het werkt kalmerend en verbetert aandacht en concentratie. Het drukvest is er voor kinderen en volwassenen die bijvoorbeeld een vorm van autisme hebben. Maar ook bijvoorbeeld bij loopdrang door Dementie of de ziekte van Huntington zorgt het voor verlichting.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024

    Waarvoor dient een drukvest?

    Het drukvest is een soort opblaasbare bodywarmer. Diepe druk wordt met succes gebruikt bij mensen met o.a. ASS, ADD, ADHD, Asperger Syndroom, PDD/PDD-NOS, Proprioceptieve Stoornis, SID en SPD. Het drukvest zorgt voor een kalmerende werking, verbetering van de aandacht en concentratie, een verbetering van het lichaamsbewustzijn en afname van ongewenst gedrag naar zintuiglijke prikkels.

    Hoe werkt een drukvest?

    Het drukvest draagt u onder uw kleding. Het vest is gemaakt van nylon en bevat luchtkamers. De rits sluit u tot helemaal bovenaan. Het klittenband plaats u zo dat het vest losjes zit: een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam. Door het drukvest op te pompen met het handpompje komt het strakker te zitten en geeft het een gelijkmatige druk op het bovenlichaam. Met een knopje op de handpomp laat u het weer leeglopen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Let op dat u de juiste maat heeft en zorg dat de rits helemaal tot bovenaan sluit. Bevestig de klittenbanddelen op zo'n manier dat het vest losjes zit (een tot twee vinger-breedtes tussen de voorkant van het vest en het lichaam).
    • Draag het drukvest over een t-shirt of hemd.
    • Er is een capuchonvest verkrijgbaar waarin u het drukvest vast ritst.
    • Volg de onderhoudsinstructies van de leverancier nauwkeurig.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Drukvesten zijn er in de maten XXS tot en met L.
    • Er is ook een hesje met gewichten dat los om het bovenlichaam valt.
    • Een vest waar de luchtdruk via een app op smartphone of tablet geregeld wordt. Sensors registreren de activiteit van de gebruiker (zitten, staan, wandelen, schommelen of rennen), en het niveau van opwinding.

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    • Sensorische Integratie (SI) stoornis is een neurologische aandoening die problemen veroorzaakt met het registreren, verwerken en reageren op zintuiglijke informatie uit de omgeving of vanuit het eigen lichaam. Voor mensen met autisme is het moeilijk om onderscheid te maken tussen beelden, geluiden en geuren op de voorgrond of achtergrond. Alle prikkels uit de omgeving komen op hetzelfde niveau binnen.
    • Wat is snoezelen? op de Hulpmiddelenwijzer.
    • Op Zorgvannu.nl: Drukvest voor rust tegen te veel prikkels.
    • Bij Squease Drukvesten kunt u een vest ook uitproberen en/of huren.

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDrukvest met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: