Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het gebruik van een smartphone

Heeft u moeite met het vasthouden van uw smartphone? U kunt de telefoon neerleggen tijdens het gebruik. Ook als u minder ziet, minder kracht, minder grip heeft of maar één hand kunt gebruiken, zijn er mogelijkheden, alternatieven en hulpmiddelen om zelfstandig te telefoneren. 

Inhoud

    Inhoud

    De meest simpele aanpassing is om de mobiele telefoon niet vast te houden. Als u de telefoon neerlegt en hem op luidspreker (speaker of handsfree stand) zet, heeft u uw hand(en) vrij om de mobiele telefoon te bedienen. Let hierbij wel op uw houding. Ligt de telefoon te dichtbij, dan kan het zijn dat de nek en schouders extra worden belast. Leg hem dan iets verder weg. 

    Als u onderweg gebruik wilt maken van uw mobiele telefoon, kunt u deze in een houder plaatsen of op schoot leggen. Houdt bij het gebruik van de telefoon altijd rekening met de veiligheid van uzelf en uw omgeving. Een (siliconen) hoesje voorkomt wegglijden.

    Tips bij verminderde handkracht 

    • Gebruik een telefoonhouder (Socket, Fingerstrap of Grip Ring) die u aan de achterkant van de smartphone bevestigt. Ze geven extra grip en stabiliteit bij het vasthouden.  
    • Een siliconen hoes met reliëf geeft meer grip biedt en is eenvoudiger vast te houden. 
    • Zelfklevende anti-slip strips plaats u aan de zijkanten van de smartphone voor meer grip.   

    Tip bij slecht zicht 

    • Plak voelbare (tactiele) stickers of duidelijke gekleurde markeringen op belangrijke knoppen en functies, u kunt ze dan zien maar ook voelen.  

    Tips bij minder gevoel in de hand/vingers  

    Een styluspen met een ergonomische grip kan het gemakkelijker maken om de smartphone te bedienen, vooral als de vingers minder gevoelig of juist te gevoelig zijn. Er zijn verschillende soorten stylussen. De stand van de onderarm kan hierbij een rol spelen. Ervaar wat bij uw handfunctie het beste past, bijvoorbeeld: 

    • Eén ring om de wijsvinger geeft een betere grip bij het vasthouden.  
    • Dubbele ringen om ringvinger en pink ondersteunen het gebruik als u weinig polsfunctie heeft.    

    Tips bij verminderde mobiliteit van de hand 

    • Een ringhouder op een standaard kan worden gebruikt om de smartphone op tafel te zetten, u hoeft hem dan niet vast te houden.  
    • Met een handsfree standaard of houder plaats u de smartphone op ooghoogte. U heeft dan geen (extra) kracht nodig om het scherm te bekijken.  

    Tip: Kunt u slechts uw hoofd of schouders gebruiken? Dan kunt u een mondstok gebruiken om de smartphone te bedienen. Het mondstokje werkt het best als de telefoon in een standaard staat die ingesteld is op uw werkhoogte. U kunt het mondstokje niet alleen gebruiken voor het typen op toetsenbord, computerscherm of tablet, maat bij het lezen kunt u ook met het stokje de bladzijden omslaan.  

    Alternatieven 

    • Dicteerfunctie. Het toetsenbord van de mobiele telefoon heeft een toets met een microfoontje. U kunt deze één keer intoetsen en vervolgens de tekst inspreken. De tekst verschijnt dan in beeld (bijvoorbeeld als Whatsapp).  
    • Spraak gestuurde assistent. Met Siri (iPhone) of Google Assistant (Android) kunt u uw smartphone bedienen zonder fysiek contact.   
    • Handsfree functie. Hierbij gebruikt u de luidspreker of een koptelefoon met ingebouwde microfoon om gesprekken te voeren.  
    • Speciale smartphonehouder voor rolstoel of bed. Als mobiliteit een uitdaging is, overweeg dan een speciale houder die u aan uw rolstoel of bed kunt vastzetten. Een ergotherapeut en revalidatietechnicus kunnen een op maat gemaakte aanpassing maken, passend bij uw handfunctie en uw mobiele telefoon. 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: